Страници

петък, 15 февруари 2013 г.

Топчета от сирене и орехи

Топчета от сирене и орехи

Тези топчета са чудно предястие – вкусни са, а приготвянето им отнема има-няма 10 минути. Освен това са и доста ефектни при поднасяне – гостите определено им се радват.

Рецептата търпи доста интерпретации от гледна точка на продукти. Вчера по повод Трифон Зарезан приготвих топчетат по една доста базова рецепта, но ги сервирах върху чеснови крутони. Комбинацията е разкошна, виното се лееше почти като из ведро. Можете да добавите по ваш вкус настърган пармезан, крема сирене, чесън и куп други неща.

Обичайно готвя интуитивно и слагам продуктите на око. Но тъй като от няколко дни насам имам кухненска везна, все още ми е интересно да проверявам какви количества от съставките използвам. Задължителни съотношения при продуктите естествено няма. От посочените по долу продукти ми се получиха 13 топчета – 12 за сервиране и 1 за готвача – човек трябва да знае какво поднася :)      

Продукти:

За топчетата:
180 гр. бяло саламурено сирене
30 гр. орехови ядки
магданоз
сусам
червен пипер

За крутоните:
черен или ръжен хляб
зехтин
сол
риган
1 скилидка чесън

Начин на приготвяне:

Сиренето се натрошава, ореховите ядки се смилат или счукват на ситно, магданозът се нарязва на дребно, хлябът се нарязва на парчета с големина и форма по желание на готвача – в моя случай на нещо като триъгълни хлебчета (ако любимата ми учителка по математика чуе на какво казвам триъгълник...).

В купа смесваме натрошеното сирене и 2/3 от смлените орехи (около 20 гр.). Омесваме до получаване на хомогенна смес и оформяме топчета с големината на бонбон.

Част от готовите топчета овалваме в нарязан магданоз, друга част в червен пипер, някои в останалите смлени орехи, а последната групичка в сусам.

Добре е топчетата да се оставят в хладилника за около час и чак след това да ги сервирате ( макар че ако гостите вече ви дават зор, няма пречка да се сервират веднага).

 Крутоните се правят също много лесно – застилам дъното на тавата с хартия за печене (като основната ми цел в случая е да спестя от миенето, хартията спокойно може да се пропусне). Нареждам хлебчетата и капвам по малко зехтин върху тях. Наръсвам сол и риган от двете страни на филийките и ги слагам да се пекат във фурната на 180 градуса с вентилатор – няколко минути са им достатъчни.

След като крутоните се запекат, се изваждат от фурната и се натъркват с чесън (обелената скилидката чесън се разрязва на две половинки и филийките се натъркват от двете страни с разрязаната повърхност на всяка половинка чесънче).

Сервирах всяка топка върху чесново крутонче, а за цвят добавих и калинка от половин чери домат и нарязана маслина върху стръкче магданоз. 

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Топчета от сирене и орехи




6 коментара:

  1. здравейте, чудесен блог, бих искала да попитам от дадените продукти колко топчета излизат

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря за милите думи. На мен топчетата ми излизат около 15 броя, но могат да станат и към 20, ако са малко по-дребни.

    ОтговорИзтриване
  3. Браво! Рецептите са много истински, без всякакви сложнотии, превземки и гурме изпълнения. Вкусотии, които може да направи и всяка работеща жена, коята не разполага с бол време.
    Поздравления

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, радвам се, че рецептите ви допадат - готвенето за повечето дами е ежедневно занимание след работа, така че определено е важно да е бързо, лесно и вкусно, а ако излезе и симпатично на вид, значи сме ударили в десетката :)

      Изтриване
  4. Чудно, ще изпробвам! Мерси за идеята!

    ОтговорИзтриване
  5. Искам да попитам, дали може да се направят топчета от топено сирене? 🤔

    ОтговорИзтриване