Страници

четвъртък, 4 април 2013 г.

Пилешки пай



Пилешки пай

Чудесен е твърде слаба дума за този пай. Разкошен също не е достатъчно силно определение. Да си оближеш пръстите, докато ти плющят ушите от кеф може би ще е най-точното описание.

Пилешкият пай приготвих на основата на рецептата на един приятел – Ангел Димитров, който освен страхотен кулинар е и основател и главен готвач в кулинарно училище "Амюз Буш". Махнах някои продукти от рецептата на Ангел, добавих няколко неща от мене си и се насладихме на страхотен пай.

Продукти:

800 гр. бутер тесто (един пакет)
600 гр. пилешко филе
2 моркова
1 стрък праз
голяма глава стар лук
1-2 стръка селари (американска целина на стъбла) – ако няма откъде да купите, не я заменяйте с българска целина, а просто я пропуснете като продукт
150 гр. тиквички
3 скилидки чъсън
30 гр. обезкостени маслини 
60 гр. сирене чедар
200 гр. заквасена сметана
60 гр. масло
3 лъжици брашно с връх
олио или зехтин
сол
черен пипер
половин връзка прясна мащерка

Начин на приготвяне:

Бутер тестото се размразява (вади се от фризера/камерата и се оставя в хладилник за едно денонощие или на стайна температура за 2 – 2 ½ часа).

Нарязват се морковите, праза, лука, тиквичките и селарито на дребно, а чесънът – съвсем ситно.

Пилешкото месо се нарязва на кубчета – около 1 на 1 см. Може да ползвате не само филе от гърдите на пилето, но ако изберете например бутчета, ще се наложи да ги обезкостите и да махнете кожата.

Маслините се обезкостяват и се нарязват, сиренето чедар се нарязва също на дребно.

В тенджера или дълбок тиган на котлона се загрява мазнина, в съда се слага чесънът, а няколко секунди по-късно и нарязаното пилешко месо и се запържва до побеляване на пилето. Добавят се нарязаните зеленчуци – моркови, праз, лук, тиквички, селари и се запържват.

Когато зеленчуците омекнат, тиганът се сваля от котлона

В отделен съд запържваме половин пакетче масло, заедно с брашното. Изсипваме получения сос при зеленчуците и пилето и разбъркваме.

Към пилето и зеленчуците добавяме заквасената сметана, маслините и сиренето чедар. Всичко се разбърква добре. Сместа се подправя със сол, черен пипер и листенцата на прясната мащерка – придава страхотен аромат.

В тава се поставя едната половина от бутер тестото – добре е тавата да е с размерите на листа бутер тесто, но не е особен проблем и ако е по-голяма или малко по-малка.

Листът бутер тесто се дупчи на много места с вилица и върху него се излива плънката.

Втория лист бутер тесто се поставя върху плънката и с нож се правят фини разрези в тестото под формата на решетка – това е за красота.

Пече се в предварително загрята на 200-220 градуса фурна. Първите 15 минути фурната не трябва да се отваря, за да не спадне обема на бутер тестото.

Може да добавите и една биричка към готовия пай, но практиката показва, че той става толкова вкусен, че тотално може да забравите да пиете от бирата.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Пилешки пай

8 коментара:

  1. Много апетитно изглежда, Slance! А четейки рецептата разбирам защо "ушите ще плющят от кеф" :))) Много ми хареса и е точно по вкуса ми! Благодаря за споделянето!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря :) И спрямо моя вкус този пай попадна точно в десетката, много съм доволна от резултата, само не ми хареса колко бързо свърши :)))
    Лека вечер и приятен и вкусен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Очаквам с нетърпение да го направиш и да поканиш да го опитаме и евентуално унищожим ако е хубав ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако напишеш име и/или телефон, ще стане доста по-лесно това с поканата :)

      Изтриване
  4. Опреселено топ 10!!!!! Благодаря за рецептата!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За нищо :) Радвам се, че ви е харесало :)

      Изтриване
    2. tosi pai e 4udesen , mnogo e podhodqst sa gosti ,moje da se napravi i s drugi produkti / po vkus -rasbira se / i e ot rezeptite , koito vinagi spasqvat domakinqta! !!!!

      Изтриване
    3. И на мен този пай ми е страшно любим - съставките за плънката търпят много импровизации според наличните продукти в хладилника, а гостите ми са винаги очаровани, когато го сервирам :)

      Изтриване