Страници

неделя, 14 април 2013 г.

Макарони със захар на фурна


Макарони със захар на фурна

От известно време (сигурно цяла седмица вече) съм подложена на сериозна атака вкъщи – през половин час слушам колко чудесно би било да приготвя макарони на фурна. Ама да не били със захар и сирене (както аз ги обичам), ами само сладки.

Е, след толкова врънкане реших, че най-лесно ще се приключи с въпроса, ако просто приготвя така бленуваните сладки макарони. Пък и беше прекрасна възможност да изпробвам новия си миксер. Мислех си да ползвам половин пакет макарони за рецептата, а останалата половина от пакета да запека пак на фурна, но с беконче, сметанка, лук и кашкавал. Но като знам какво врънкане падна за тия сладки макарони, реших, че най-добре е да приготвя една голяма тава от десерта и да има макарони до насита.

Продукти:

500 гр. макарони от твърда пшеница
7 яйца (размер М)
2 чаени чаши захар
1 л. прясно мляко
1 пакетче ванилова захар
1-2 супени лъжици галета
щипка сол
2-3 супени лъжици олио
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Макароните се сваряват в 4 литра подсолена вода, в която се слага и една лъжица олио преди да се сложат макароните. Олиото няма да позволи на макароните да се слепват впоследствие. Времето за сваряване е според указанията на опаковката на макароните.

След като макароните са сварени, се отцеждат в гевгир (няма нужда да се мият) и се изсипват в намазнена с малко олио тава, която предварително е поръсена с галетата.

Същевременно в купа се разбиват яйцата и захарта, добавят се млякото и ваниловата захар и 1-2 супени лъжици олио.

Макароните се заливат с така получената смес.

Пекат се на 180 градуса с вентилатор. Принципно е хубаво фурната да е предварително загрята, но тъй като аз ги пекох в керамична тава, нямаше как да загрея предварително фурната, че щеше да ми се пръсне тавата. Но съдейки от днешния опит – няма никакъв проблем да не загрявате предварително фурната.

Чудесно се получава и ако се добави 200 гр. натрошено сиренце към макаронките, но вкъщи на този вариант само аз съм фен.

Сервирах сладките макарони поръсени с малко пудра захар и с лъжица малиново сладко в чинийките.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар