Страници

понеделник, 22 април 2013 г.

Агнешка плешка на фурна

Агнешка плешка на фурна


Великден наближава, Гергьовден също – времето за крехко агнешко настъпва. По този повод вчера изпробвах уменията си върху една агнешка плешка. И тъй като резултатът надмина очакванията ми, бързам да споделя рецептата.

Продукти:

1 кг. агнешка плешка (може и бут)
1-2 връзки зелен лук
сол
черен пипер
червен пипер
розмарин
мащерка
самардала
2-3 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици лимонов сок
половин чаена лъжица брашно
100 мл. бира

Начин на приготвяне:

Агнешката плешка се измива и се поръсва от всички страни със сол, черен и червен пипер, мащерка, розмарин и самардала, която е разкошна подправка за ястия с агнешко. Ако имате пресен или сух джоджен, спокойно може да добавите и от него – много отива на агнешкото месо.

Агнешкото се залива с малко зехтин и лимонов сок – размажете ги с ръка по месото – така и подправките ще се разпределят максимално равномерно.

Последно поръсете месото с малко брашно – една- две щипки са достатъчно и отново разпределете брашното по плешката с ръка.

Поставете месото в тавата, в която ще го печете и го покрийте с фолио – нека престои така няколко часа, за да поеме добре от аромата на подправките.

Преди печене налейте в тавата чаша топла вода (около 200 мл.) и към 100 мл. бира. Покрийте тавата отново с алуминиевото фолио, което сте ползвали при мариноването на месото и печете на 180 градуса за половин час, а после още 2 часа на 130 градуса.

Нарежете зеления лук на ситно и го изсипете при месото и соса след като вече сте го пекли 2,5 часа с фолио, след което печете ястието още 1 час, но този път без фолиото – пак на 130 градуса.

Може да приготвите рецептата и с агнешки бут. Трябва да имате предвид, че ако месото ви е повече – например 3-килограмово парче, трябва да го печете по-дълго време или на малко по-висока температура от посочените тук.

На снимката горе е плешката в момента, в който прибавих зеления лук. По-долу може да видите и вече готовото ястие.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Агнешка плешка на фурна

7 коментара:

  1. Радвам се, че ти е допаднала. И вкъщи много се хареса така приготвеното агнешко :)

    ОтговорИзтриване
  2. Правих за първи път агнешко печено. Гостите ми останаха възхитени! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, страхотно! Много се радвам, че резултатът толкова ви е харесал :)

      Изтриване
  3. най-добрата рецепта за агнешка плешка,но може вместо зеленият лук да добавите малки пресни картофи..

    ОтговорИзтриване
  4. Приготвих агнешка плешка. Само забравих брашното,сложих едро нарязани морковчета и цели гъби. Получи се ужааааасно вкусно. Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вашето сготвено вече е друга рецепта.

      Изтриване