Страници

сряда, 15 май 2013 г.

Пухкава баница със сирене и готови кори

Пухкава баница със сирене и готови кори

Леля ми прави една от най-страхотните баници на света. От дете правя опити да докарам съвършено божествения й вкус и в последните години доста се приближавам до него. С времето поизмених леко оригиналната рецепта на леля. Резултатът обаче винаги е чудесен – превъзходен вкус. За тази баница винаги получавам много комплименти и много въпроси за рецептата от приятели и познати. Рецептата и продуктите леко варират в зависимост от грамажа на корите за баница и от наличните продукти в хладилника, но като цяло пропорциите са следните:

Продукти:

350-400 гр. кори за баница
5-6 яйца (дори корите, които съм купила, да са 500 гр., пак не слагам повече от 6 яйца)
400-500 гр. кисело мляко – 2% (ако корите са 500 гр., слагам задължително поне 500 гр. мляко)
1 чаена лъжичка хлебна сода
100 мл. олио (сипвам на око от бутилката, но предполагам е към стотина милилитра)
300-400 гр сирене
Често добавям и малко количество (около половин чаша) газирана вода или прясно мляко, но няма пречка да се направи баничката и без тях – вкусът винаги е чудесен.

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко, като отново се разбива добре получената смес. Към сместа се прибавят чаена лъжичка хлебна сода и олио – 100-150 мл. в зависимост от грамажа на корите. Ако ви се мотаят из хладилника прясно мляко или газирана вода, може да излеете малко в сместа.

Последно към вече разбърканата смес в купата се прибавя натрошеното сирене.

Тавата се намазнява с олио и в нея започват да се редят корите – на дъното на тавата се поставят две кори, като те трябва да стоят рошави, а не да се сгънат на две и да се покрие точно дъното на съда. Трябва корите да стоят нагънати и на неравномерни вълнички – т.е. хващате кората, леко я посмачквате, без да я късате и я поставяте така, че да покрие едната половина на тавата.

Двете кори на дъното се заливат с около 1 черпак от приготвената смес. Отново се редят 2 кори и се заливат със смес и така до приключването на корите и сместа. Най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка.

Ако ви е трудно да прецените по колко смес да изсипвате на всеки ред, пребройте предварително корите, за да знаете колко реда кори ще трябва да залеете и да имате яснота за приблизителното количество на заливката на всеки ред. Ако видите, че заливката не ви стига, винаги може да добавите в купата малко прясно или кисело мляко, или пък допълнително яйце.

Изливайте по малко от заливката и отстрани по ръба на тавата, за да не остане суха баницата в краищата й.

Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Необходимо е около половин час за изпичането й – ще се ориентирате по красивия златист цвят на баничката.

След като я извадите от фурната, напръскайте баничката с малко студена вода и завийте тавата със стар вестник и с кухненска кърпа отгоре. След пет минути вече можете да режете баничката и да я сервирате. Да ви е вкусно! 


В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Пухкава баница със сирене и готови кори

224 коментара:

  1. Стела Трендафилова17 юли 2013 г. в 19:50

    Здравейте, днес направих пухкавата баница по Вашата рецепта. Получи се страхотно. Случайно попаднах на Вашия блог и смятам, че от днес нататък ще бъда редовен посетител. Вече варя картофи за картофените кюфтета на фурна. Как не се бях сетила до сега, да ги правя във фурната. И ние не сме фенове на пърженото. Желая Ви да имате време да публикувате и други интересни рецепти. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Търсих картонените кюфтета във фурна но не намерих. Може ли да споделите тази рецепта с мен??
      Впрочем блога ви е много добър и има интересни рецепти,които още днес почвам да пробвам :)

      Изтриване
    2. А и само долните две кори ли са намачкани или всички???? И защо се увива тавата с вестник,не може ли само отгоре с кърпа??

      Изтриване
    3. А и само долните две кори ли са намачкани или всички???? И защо се увива тавата с вестник,не може ли само отгоре с кърпа??

      Изтриване
    4. А и само долните две кори ли са намачкани или всички???? И защо се увива тавата с вестник,не може ли само отгоре с кърпа??

      Изтриване
  2. Здравейте, Стела! Много се радвам, че баницата се е получила така добре :) Надявам се и картофените кюфтета на фурна да допаднат на вас и на семейството ви. Ще се радвам, ако минавате от време на време през блога ми - надявам се да намерите и други рецепти, които да привлекат вниманието ви и да попаднат на трапезата ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ками, чудесна баница се получи! За Нова година точно по тази рецепта ядохме баничка. Сега пак ще я правя! Поздрави :)

      Изтриване
    2. Много се радвам, Роси, че толкова сте я харесали! Поздрави :)

      Изтриване
    3. На мен все ми става сурова отгоре. Къде да я пека/на кое ниво/. Моята фурна е с 5 нива.

      Изтриване
    4. Да сте жива и здрава, прекрасно се получи като за баница приготвена от мъж .

      Изтриване
    5. Здравей. А като количество за трима човека какъв грамаж да купя за баницата? 400 гр кори за баница и 400 гр кисело мляко или 500 гр кори за баница и 500 гр кисело мляко? Малко съм скарана с количествата. И също така с какви кори е по-здравословно и вкусно? Пълнозърнести или обикновени брашно тип 500? Питам най-вече за баща ми, той е диабетик, не обича прясно мляко, така че то отпада от рецептата, а за газирана вода май и тя отпада с неговото заболяване? Благодаря Ви предварително. Надявам се да стане хубава баница, защото за Коледа и нова година се изложих, правих само щрудел и тиквеник, също печена тиква няколко пъти.

      Изтриване
  3. А между другото.... сега се сетих. Майка ми много интересно прави баницата като слага майонеза. Някой да е чувал подобно нещо? На мен ми харесва доста вкуса, честно казано :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста хора правят баница с майонеза. Майонезата в домашни условия се прави от разбити с пасатор олио, яйца, сол и лимонтузу. Яйца и олио се ползват в повечето рецепти за баници. Ако се прави баница с майонеза, обикновено майонезата замества олиото. Баничките с майонеза стават много вкусни, но тъй като не съм твърде склонна да купувам майонеза от магазина, заради химията в нея, а ме домързява да правя домашна, като тръгна да приготвям баница, най-често правя баницата по рецептата по-горе /а и досега не съм имала провал с тази рецепта, което е още една добра причина да се придържам към нея в мнозинството от случаите – винаги обира овациите на компанията/.

      Изтриване
  4. Привет,ползвала съм най-различни сирена за баницата, обикновено не купувам от най-евтините, защото често са или тип дунавия - стават по-скоро за мазане, или са твърде воднисти. Обичайно избирам Елена, Младост, Ситово, Давидово. Но при баницата няма да имаш проблем дори с воднисто сирене, защото то се раздробява и се слага в сместа от яйца, олио и кисело мляко (към която понякога добавям газирана вода, понякога прясно мляко) - тази смес сама по себе си е течна и плюс-минус малко вода не е от значение. Така че пробвай смело с каквото сирене обичайно купуваш.

    ОтговорИзтриване
  5. Тук попаднах някак случайно, но това вече е и моята баница, стана превъзходна, благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам да разбера, че баницата се е получила чудесно и при теб :) Да ти е сладко, Мария!

      Изтриване
  6. да - супер стана баницата. шашнах жена ми като извадих баница по-хубава от нейната :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен ефект си постигнал с жена си :) Дано поднасяш на половинката си все по често такива изненади, би трябвало да се отразява много благотворно на семейния живот :)

    ОтговорИзтриване
  8. Браво за рецептата.1000 пъти съм правила опити да направя баничка,но все нещо не се получаваше както трябва.Най-сетне открих точната рецепта благодарение на теб!Благодарности от цялото семейство !!! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко на цялото семейство :) Не вярвам с тази рецепта някога да имаш неуспех - независимо от разните модификации на рецептата от типа на с/без газирана вода, с/без прясно мляко или пък колко точно са ти яйцата.

      Изтриване
  9. Най-голяма дивотия е, да покриеш баницата със стар вестник - печетарското мастило садържа тежки метали...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, много ти благодаря за коментара - вярвам, че ще е полезен за много хора, които ще прочетат тази рецепта. Лично за себе си аз нямам опасения, че като завия баницата за няколко минути с вестник, това ще доведе до отравяне на храната или до поглъщане на тежки метали в опасно големи количества. Но разбира се тук става дума за индивидуална преценка - всеки, който има притеснения във връзка със състава на печатарското мастило, може да завие баницата само с кърпа или да сложи върху тавата с баницата друга тава с по-голям диаметър, за да се задуши баницата. И отново мерси за този коментар - важно е читателите да са информирани, за да могат да взимат правилните решения за себе си.

      Изтриване
    2. Аз си реших проблема като замених вестника с използвана хартия за печене :)

      Изтриване
    3. Чудесно решение - много практично измислено :)

      Изтриване
    4. Защо не пробвате да обърнете тавата с баницата обратно? Така се задушава естествено?

      Изтриване
  10. Отивам да правя баница по Вашата рецепта.Мислете му ако жена ми довечера ми я убие в главата.Ще Ви скъсам ушите.С уважение Иванов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :D Хаха, г-н Иванов, не вярвам да се наложи да се късат/дърпат уши :) Ще чакам обратна връзка от Вас по въпроса с баницата и боя по главата :) Поздрави и хубава вечер :)

      Изтриване
  11. Здравейте, баницата най-отгоре със сместа ли я завършвам или с кора?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Завършете я със сместа (иначе ако поставите кора най-отгоре, по-бързо ще ви се зачерви кората и ще почне да прегаря, а отвътре няма да е съвсем готова баницата).

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  12. Баницата ми стана разкошна, досега по-хубава не съм правила. Благодаря за рецептата ! Отсега нататък само така ще я правя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Зорница, много приятно ми е да прочета, че баничката толкова ти е харесала! И аз много рядко се отклонявам от тази рецепта - резултатът е наистина чудесен всеки път :)

      Изтриване
    2. Страхотна баница стана.

      Изтриване
  13. Сложих я да се пече :) Обаче ме притеснява това, че е много водниста..дали не съм прекалила със сместа? Или си е нормално?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нормално е да стои водниста, когато я мятате във фурната. Като се опече, ще е мека и сочна, не се притеснявайте :)

      Изтриване
    2. Има ли значение тавата във фурната къде стои?
      По средата или на дъното на фурната?

      Изтриване
    3. По-добре да не слагате тавата директно на дъното на фурната, но препоръчвам да е по-близко до долния реотан на фурната отколкото до горния - т.е. не и съвсем по средата, а по-ниско. Ако се притеснявате дали ще се опече добре долната част на баницата, сложете баницата за 10-тина минути от времето за печене най-отдолу на фурната, след което я вдигнете 10-тина сантиметра по-нагоре във фурната и печете до готовност. Весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  14. Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата Ви е допаднала толкова! Поздрави :)

      Изтриване
  15. Привет от мен,искам да Ви поздравя Slance.Баницата стана невероятна ,хареса на цялото ми семейство.Благодаря за хубавата рецепта ...бързо,лесно и вкусно какво по хубаво от това

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бързо, лесно и вкусно са сред основните принципи, които следвам в кухнята. Чудесно е, че толкова сте харесали баничката, да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Страхотна баница,искам да ви поздравя SLANCE. Аз не готвя много ,защото не ми се отдава,но с тази баница шашнах мъжа ми. Благодаря .

      Изтриване
    3. Чудесен резултат. А относно готвенето - колкото по-често опитвате, толкова по-често мъжът ви ще е шашнат от страхотните гозби, които сте направили :)

      Изтриване
  16. И аз я приготвих - с тази разлика, че използвах масло вместо олио - стана чудесна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маслото определено е придало много хубав вкус и аромат на баничката :)

      Изтриване
  17. Здравейте, шашкам всички с баничката ви. Вече правя по поръчка за приятели дори, защото не давам рецептата за нищо на света :)

    Всичко добро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм допринесла за този чудесен ефект :) Шашкайте още много хора по този вкусен начин! Всичко най-добро и на Вас!

      Изтриване
  18. Благодаря за рецептата за тази превъзходна, вкусна и лесна рецепта!
    Правя баницата за N-ти път и винаги се изяжда до шушка:).
    Слагам и малко масълце за повече вкус и аромат.
    Не съм правила толкова хубава баница със сирене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изяждането до шушка е чудесен ефект от вкусната храна. А с масълце баничката ухае невероятно! Да ви е сладко :)

      Изтриване
  19. И аз имам въпросче - колко голяма е тавата за баницата, при тези количества на продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тавата, която най-често ползвам за баница, е с диаметър от 31-32 см. Но когато е заета, се случва да правя баницата и в го-голяма, и в по-малка тава. Важно е да не съвсем малка тавата, напр. да не е с диаметър от 20 см., защото при подреждането на баницата корите трябва да стоят надиплени и въздушни, за което е необходимо прастранство.

      Изтриване
  20. Стана невероятно вкусна! Благодаря за рецептата :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам за чудесния резултат, да ви е сладко!

      Изтриване
  21. Изчетох коментарите на един дъх! Отивам да я правя, толкова съм любопитна.....!

    ОтговорИзтриване
  22. Преди два часа прочетох рецептата и грабнах тавата.В момента тавата отново е чиста и празна!!! Магия Slance :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна скорост - омитането и облизването на тавата е най-добрият комплимент :)

      Изтриване
  23. napravih sashtata banica i cqloto mi semeistvo mnogo q haresaha i predi sam pravila banica no takava kato tazi ne shte q predloja na moi priqtelki

    ОтговорИзтриване
  24. Много се радвам да прочета, че баницата толкова много Ви е харесала! Да Ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  25. Привет и от мен,реших да направя бълг.баница и да почерпя за здравето на новородената ми внучка. До тук добре,но или съм пропуснала да прочета някъде в коментарите или не пише,но когато се слагат по две кори помежду тях слага ли се мазнина ? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита внучка, Мариана, да ви е жива и здрава и много да ви радва! На всеки ред от баницата се слагат по две кори, но те не са една върху друга - намачквате и поставяте едната кора, така че да покрие само едната половина от тавата, а с намачканата (направена на вълнички) втора кора се покрива другата половина от тавата, така че не се получават два реда от кори, между които да няма никаква плънка. Върху така разположенити кори слагате от приготвената вече смес от мляко, яйца и олио. Аз не добавям допълнително олио (не мисля, че е нужно), но ако предпочитате по-мазни банички, може да сложите повече олио в сместа или да сложите тук-там между корите малки бучки масло.

      Изтриване
  26. Toва стана любимата баница на мъжа ми! Прекрасна, лесна и вкусна! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че толкова сте я харесали! Да ви е сладко :)

      Изтриване
  27. Stana tolkova hubava 4e se izgorih s neia! Koi ima vreme da ia 4aka da istiva ::))
    Stana naistina suppppeeeerrrrrrrr...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Значи наистина се е получила чудесно, щом и да поизстине малко не си изчакала - радвам се, че си така доволна от резултата :)

      Изтриване
  28. Здравейте!Благодаря Ви за чудесната рецепта.Баницата стана невероятна! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавия коментар, радвам се че ти е харесала :)

      Изтриване
  29. чудесна рецепта ! всички останахме с препъъъъъълнени коремчета ! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :D :D :D И вкъщи постигаме този ефект :) Да ви е сладко!

      Изтриване
  30. Точно такава закуска търсех, да си бъде традиционната наша баница но с нещо ново.Изглежда определено доста пухкава и издута поздравления и за идеалното изпичане, мен лично това винаги ме е затруднявала.Често седя пред печката в чудене дали е готово ястието или още мъничко....Може би всичко е до тренинг и колкото повече готвиш толкова по добър ставаш във всичко.Благодаря ви за рецептата, ще очакваме още такива ,както и някой сладък десет, а сега запретвам ръкави да я приготвям.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За изпичането сте напълно прав/а - трябва си тренинг, напасване с особеностите на печката и всяко ястие да се сготви по няколко пъти, че да може човек лесно да установява дали е готово. Надявам се баничката да Ви хареса, а относно десертите - ще поработя по въпроса :)

      Изтриване
  31. молко не е по тази рецепта,но има ли тук рецепта за козунак,защото на мен не ми излиза?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анелия, благодаря за интереса. Тази година още не съм пекла козунаци, за да ги снимам и да кача рецепта; от миналогодишните също нямам снимки. Ще се постарая да поправя този пропуск в следващите дни :)

      Изтриване
  32. Няма такава баница !!! Прекрасна! Благодаря ! Давай други рецепти ! :)
    Пиша "анонимен"- за по-лесно -извинявай!
    Valeri Kyorlinski

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че толкова ти е харесала баницата, Валери! Други рецепти за баница ползвам много рядко поради чудесния вкус на баничката по тази рецепта. Но пък в блога можеш да откриеш всякакви идейки и рецепти за куп други вкусотии.

      Изтриване
  33. Супер!!!! Много вкусно !!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасно е, че баничката Ви е харесала! Да Ви е сладко! :)

      Изтриване
  34. Присъединявам се към положителните коментари! Стоях и я гледах в продължение на няколко минути и неможех да повярвам че съм направила такава пухкава и вкусна баница! Браво и Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотен резултат, много се радвам, че си харесала рецептата толкова много :)

      Изтриване
  35. Здравейте, баницата може ли да се направи с козе сирене?

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте, баницата може ли да се направи с козе сирене?

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте, баницата може ли да се направи с козе сирене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако обичате вкуса и нямате проблем с аромата на козето сирене, няма никаква пречка да направите баницата с него. Тази рецепта съм я приготвяла в най-разнообразни варианти и винаги се получава много успешно, така че експериментирайте спокойно и мятайте козето сирене в сместа за баницата.

      Изтриване
  38. Dokato q prochetoh q metnah vav furnata-vednaga me grabna.Az po princip gi navivam korite, no sega chakam da vidq rezultata ot tvoeto predlojenie :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз навивам твърдите кори - тип одрински и др., а също и част от домашно приготвените, но за стандартните фини кори за баница си ползвам тази рецепта. Надявам се да ви се е усладила баничката.

      Изтриване
  39. Явно баницата става при всички. Жена ми не може да прави баница добре. На мен ми харесва много. Накрая и казах: Аз ще направя една баница и ще видиш че фурната и другите неща не са виновни. Влязах в нета и попаднах на Вашия блог. Спазих рецептата от....... до и ето че стана много хубава баница. По време на приготвянето ме майтапеше, че много бавно пипам, как тя досега щяла да яде вече и т.н. Показах и че като намериш точната рецепта и като я спазиш се получават нещата. Желанието също е доста важно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Желанието определно е от значение, а останалото са добра комбинация от продукти и разумно съотношение между тях. Много се радвам, че баницата от раз се е получила толкова добре!

      Изтриване
  40. Много Ви благодаря за тази бърза и лесна рецепта. Опитах я и се получи страхотно. Аз добавих от себе си и малко спанак и направо....ями ями :)

    ОтговорИзтриване
  41. Със спанак със сигурност се е получило страшно вкусно, чудесно доразвиване на рецептата!

    ОтговорИзтриване
  42. Намирам се в Чехия и за първи път направих баница от вашата рецепта. Излезе великолепно . Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам за чудесния резултат! Да Ви е сладко!

      Изтриване
  43. Здравейте! Добър външен вид и интересно подреждане!
    Ако съм разбрал правилно две кори се слагат ЕДНА ДО ДРУГА на един ред в тава 31-32 см?!
    Така ли е? Споделете, ако обичате какви кори ползвате. Мисля, че заливката е добра и за по-плътни кори.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Съвсем правилно сте разбрали - двете кори са една до друга на един ред от тавата. Слагала съм и по 3 кори при тави с голям диаметър. Ползвам фини кори за баница, разфасовки от 350, 400 и 500 гр., през годините съм ползвала всякакви фини кори - с всички баницата става чудесно, като напоследък (защото това се предлага в кварталиня магазин) ползвам 350-грамови Тракийски кори, 400-грамови кори Бела, 500-грамовите Фамилия. Според грамажа на корите пека баницата в различни тави, правя я и в кръгли и в правоъгълни. За съжаление не съм пробвала да приготвя баницата с по-плътни кори, винаги купувам фино точени, така че не мога да споделя мнение. Ако изпробвате заливката с по-плътни кори, ще се радвам да споделите, дали се е получило добре.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! Сигурно ще пробвам с по-дебели кори, лека вечер и на вас!

      Изтриване
    3. Значи ще чакам отзиви - тази идея ми се вижда интересна :) Надявам се да се получи много вкусна баничка!

      Изтриване
  44. Благодаря за рецептата! По-хубава баница не съм правила ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Радвам се, че толкова ви е харесала!

      Изтриване
  45. И ние в къщи я правим с тези продукти,също по две кори,наръсени със сместа навити на руло в квадратна тава,после се режат на парчета.Отгоре я мажем с олио или масло разтопено.Покриват се с кърпа.Стават много хубави.Но ще пробваме и по Вашият начин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз често я правя в правоъгълна тава - важното е, че става доста сочна от гледна точка на пропорцията на продуктите, независимо как точно и в какъв съд се реди :)

      Изтриване
  46. О чудо.Стана чудесна баница.Много ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  47. Случайно попаднах на вашия блог и вече за втори път приготвям баницата по Ваша рецепта. Не мога да не благодаря за толкова чудесна рецепта! Не съм българка, ще разгледам и другите Ви рецепти и - благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, винаги е удоволствие да чуя, че на някого някоя рецепта му е харесала :)

      Изтриване
  48. Рецептата Ви е страхотна!...Май не съм правила толкова вкусна баница досега....Току що я хапнахме и си я записах в папка "любими рецепти".... :) Късно изчетох коментарите и Вашите отговори,следващия път ще пробвам в кръгла тавичка. Тази вечер ползвах продълговата и с по-големи размери и може би затова баницата не бухна достатъчно....Благодаря Ви!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че толкова сте я харесали :) А колкото повече пъти правите баницата, толкова по-добре ще ви се получава - ще откриете вашите си съотношения на продукти, размер на тава и т.н. За да Ви става пухкава баницата е добре корите да са на вълнички, а при голяма тава вълничките стават малки или съвсем ги няма, а и баницата става по-ниска.

      Изтриване
  49. Здравейте на всички :) Да добавя и моят опит: така описаната баница я правя вечерта,тавата слагам в найлонов плик и в хладилника.Пека сутринта. Така престояли корите със заливката попиват и омекват, става леко бюрек-ефект. След като изпека заливам с разтопено масло по разрезите за вкус и аромат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не съм опитвала да наложа баницата един ден предварително - винаги я нареждам за 10 минути и я мятам във фурната веднага. Благодаря, че споделихте опита си - вкусът определено ще е различен - трябва да се пробва!

      Изтриване
  50. Получи ми се и на мен,моя мъж за първи път да хареса баница която правя.Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че му се е усладила и сте доволни от резултата! Да ви е сладко :)

      Изтриване
  51. Направих баничката по Вашата рецепта. За първи път ми се получава такава вкусотия :) Благодаря за рецептата :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това да се чува - радвам се, че толкова сте я одобрили!

      Изтриване
  52. Страхотна рецепта и още по-страхотна баница се получи. Благодаря за рецептата:) Това е баницата :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Радвам се, че толкова ви е харесала!

      Изтриване
  53. Здравейте, искам да попитам дали пробвахте да направите баницата вечерта и на следващия ден да я сложите да се пече, тъй като аз смятам да я направя така и искам да разбера дали се получава. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, получих коментар по-горе от друг читател на блога, че е действал по този начин с баницата и се е получило много вкусно, но след като прочетох идеята, не съм приготвяла нито веднъж баница, за да експериментирам по този начин. Ако направите баницата един ден предварително, а печете на следващия ден, ще съм много благодарна да пишете дали ви е харесало по този начин - ще е полезно за всички четящи и приготвящи рецептата.

      Изтриване
  54. Благодаря за рецептата , веднага се захващам да я направя . Това ще е новогодишната ни баница . ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да сте харесали баничката и да сте изкарали чудесно празничната вечер :)

      Изтриване
  55. Днес приготвих баничката по тази рецепта.Стана страхотна,децата ми много я харесаха.Благодаря за чудесната рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Радвам се, че цялото семейство я е харесало!

      Изтриване
  56. Евала за баницата!!!

    ОтговорИзтриване
  57. А дали ще стане ако се пробвам да я направя по същия начин, но вита баница? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-вероятно ще се получи вкусна баничка и ако я правиш вита с тези продукти, но ако нареждаш корите по описания в оригиналната рецепта начин баницата ще стане много пухкава и въздушна. Този ефект вероятно няма да постигнеш при витата баница, защото там корите не стоят "рошави", а ще се притискат едни към други и към плънката. Също ми се струва, че плънката ще дойде твърде течна, за да правиш вита баница с нея. Но ако опиташ все пак да направиш, ще се радвам да споделиш дали се е получило добре - ще бъде полезно и за мен, и за другите читатели.

      Изтриване
  58. Смятах, че съм върха и нямам какво да науча за баница със сирене и готови кори, но Вие ме опровергахте. Хареса ми идеята за мляко и по-мързеливия вариант без навиване на кори. В моята баничка слагам една идея захар на всяка кора за баланс на вкусове така смятат капацитетите и аз го одобрявам също, опитайте. Това зависи и от солеността в сиренето. Благодаря пак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси за идеята, Лу, не съм пробвала да добавям захар към съставките. Непременно ще опитам :)

      Изтриване
  59. Прекрасна е- най-хубавата рецепта за баница, която съм правила! Всички у дома я обожават! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам - и вкъщи е подобно, всички се нахвърлят върху баницата още на секундата, в която я извадя от фурната.

      Изтриване
  60. Браво, на 42 години съм и за първи път правя баница. Използвах тази рецепта и баницата стана СТРАХОТНА.Браво!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не е късно за първи опит! Страхотно е, че баничката Ви се е усладила - още много успешни кулинарни експерименти Ви пожелавам :)

      Изтриване
  61. Здравейте, днес направих пухкавата баница по Вашата рецепта. Получи се страхотно.Напръсках я с малко вода но не я завих,а вместо това я обърнах на две купички да изстива така.Все още не е разрязана но по аромата се усеща.Благодаря за хубавата рецепта.Хриси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Хриси, надявам се да са сте останали доволни и след като сте опитали баницата :)

      Изтриване
  62. Страхотна баница, изчезна за минути. Благодаря за рецептата:-)

    ОтговорИзтриване
  63. Zdraveite. Az za 2 pat pravq receptata i ne mi se poluchava. Otvatre e dosta vlajna i nedoizpechena. Qvno pravq neshto ne kakto trqbva a uj spazvam receptata striktno :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Баницата трябва да остане сочна и мека отвътре, но със сигурност не трябва да има вкус на недоизпечена. Ако решите да дадете още един шанс на рецептата, може да пробвате следното: щом постигнете красив кафеникаво-златист загар на баницата, да покриете тавата с алуминиевмо фолио и да печете още 10-15 минути, за да може вътрешността да се доопече. Или пък да ползвате малко по-широка тава, за да може баницата да бъде по-тънка и по-бързо и равномерно да се опече. Надявам се при следващ опит баничката да се получи вкусна и добре изпечена.

      Изтриване
  64. Страхотна се получи баницата! Вече 3ти път я правя и няма грешка! Благодаря! Приказна е!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата е влязла така ударно в семейното меню :)

      Изтриване
  65. За втори път я правя :) Невероятна е :) Първи път беше изядена за 15-20 мин и не спряха да я хвалят :) Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И вкъщи горе-долу толкова време й трябва, за да се "изпари" напълно баничката :)) Радвам се, че и при вас се е получил същия ефект :)

      Изтриване
  66. Вчера направих баничката Ви и мога смело да кажа, че всички бяха очаровани! Рецептата е много сполучлива с малка добавка от мен на масълце по корите, защото използвах точени кори на сач, които са малко по-сухички и ефекта беше wow. Благодарности за чудесната рецепта и поздравление от мен Slance :)
    Бети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Масълцето е добавило страхотен вкус и аромат :) Чудесна добавка, Бети :)

      Изтриване
  67. Retseptata naistina izglejda barza i lesna, no da vi popitam ne moje li da se slaga 1 broy kori na danoto i da se prodalji po tozi na4in? Mersi predvaritelno! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слагането по 2 кори на всеки ред (една до друга, не една върху друга) води до получаване на пухкава и въздушна конструкция на баницата, тъй като се задържа въздух между пластовете вълнообразно нагънати кори. Ако слагате само по 1 кора на ред, баницата най-вероятно ще стане глетава и сплескана, тъй като плънка между корите е доста течна и тежка. Конкретно при тази рецепта ви съветвам да слагате по 2 кори на ред, освен ако не правите баницата в тавичка с мното малък диаметър - напр. 20 см. - тогава може да направите баницата с по 1 кора на ред, но при толкова малък диаметър на тавата трябва да се намали дозата на корите и на всички продукти за плънката или да се ползват няколко малки тавички.

      Изтриване
  68. Здравейте и от мен :) Попаднах на тази рецепта преди около година - страхотна е! Имам обаче проблем с изпичането - винаги ми остава някак мокра. Не мога да разбера защо. Всичко изпълнявам, без да слагам газирана вода или пр. мляко. Ако имате предположение ще съм много благодарна! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази баница трябва да остане сочна и мокра /стига да не ви остава сурова, разбира се/. Това не е баница от типа мазни банички от баничарницата, в които всичко е сухо и мазно - тя трябва да стои сочна отвъртре. Ако ви се струва твърде мокра, намалете малко киселото мляко или печете половин час под фолио на средно ниво на фурната и след това още половин час без фолиото - да се изпече до апетитен цвят и да поизсъхне отвътре.

      Изтриване
  69. Много благодаря за чудесната рецепта. Баницата стана повече от страхотна :-)

    ОтговорИзтриване
  70. Задължително ли е фурната да е с вентилатор?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, не, изобщо не е задължително - леля ми, от която знам рецептата, приготвя баницата по тази рецепта сигурно 30-40 години вече, като нито веднъж не я е правила във фурна с вентилатор /а нейната баница все още става по-хубава от моята/ - печете си я в нормална фурна и въобще не се притеснявайте :)

      Изтриване
  71. Няколко пъти я правя вече, винаги става чудесна, благодаря за лесната и вкусна рецепта!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам на такива отзиви, да ви е сладко :)

      Изтриване
  72. Неземна вкусотия, благодаря за рецептата. Баницата не можа да изстине - още гореща я налапаха моите хиени.

    ОтговорИзтриване
  73. Баницата винаги ми се е струвала толкова сложно и трудно нещо.
    Благдарение на Вашата рецепта, вкъщи ядем баница редовно. Страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  74. и на мен ми се получи, благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  75. Благодаря за рецептата, по-вкусна баница не съм правила !!!

    ОтговорИзтриване
  76. И аз така. Има-няма 5 минути и се навих да я направя. Сега отлежава след поръсването с вода. Отивам да правя мътеница...

    ОтговорИзтриване
  77. Хиляди благодарности!По принцип не правя баница с точени кори и никога не ми се е получавала вкусна и сочна,но този път променихте мнението ми за баница с точени кори.Аз цял живот съм правила баница с печени кори(като малка ги точехме с баба и печахме на плочата на селската печка,а след време започнахме да купуваме Чипровски кори),но сега съм в чужбина и точените кори са единствения избор.Удовлетворихте силното желание на една бременна жена да хапне вкусна баница!Желая ви успех и радост :)

    ОтговорИзтриване
  78. Аз отворих страницата за да видя колко време се пече и вече съм я сложила да се пече . Аз я направих с по 2 кори и ги навивам , поставям и захар.
    Благодаря , следващия път ще опитам да поставям корите по Вашият начин !

    ОтговорИзтриване
  79. Стана супер, мерси много! :) За любителите на зеленчуци може да пробвате и с нарязан спанак ;)

    ОтговорИзтриване
  80. Страхотна рецепта ! Преди около 2 месеца я мернах и ефекта беше - празна тава :D Обаче не знам защо реших , че щом тази рецепта се получи толкова добре , ще мога да се науча да готвя вкусни неща от интернет ... Груба грешка . Но за баничката не сбърках и май , май ще си остане моята рецепта за дълго време ! Поздрави и благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  81. Здравейте! Бих искал да блгодаря за тази рецепта, която и аз направих тази сутрин като изненада за моята жена. Тя беше много учудена и приятно изненадана, защото за пръв път опитах да направя баница. Получи се наистина страхотно. Още веднъж - Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  82. Здравейте! Днес съм доста въодушевена все едно, че е Коледа. Реших да изненадам съпруга си с баница. Случайно попаднах тук и стискайте палци да стане както трябва. Дори свекърва ми гледаше втренчено дали нещо ще стане от това баница /тя е с големи претенции, но... не винаги става това което експериментира, пък и аз не съм добре с готвенето/. Боже, момичета дано да се гордея със себе си. Веднага ще Ви пиш
    а за резултата. Желая Ви прекрасен ден и успех!!!!!!! С уважение, Силвия

    ОтговорИзтриване
  83. Здравейте,
    Благодаря Ви за рецептата. Възнамерявам да приготвя баница за предстоящите празници.Имам един въпрос : след като първите кори се намачкат и поставят по две на дъното на тавата, следващите, които се редят върху тях, също ли са по две, намачкани и поставени до половината тава?

    ОтговорИзтриване
  84. Страхотна рецепта, Ками! Благодаря! Направих я два пъти с кори тип "къпани" - 400 грма, 3 броя. Дного бързо и лесно и се получава много добре. Черпихме чужденци и бъгари и бяха очаровани.

    ОтговорИзтриване
  85. И аз да се похваля,че направих баницата и да ти благодаря,Slance,за страхотната рецепта.Баницата се получи разкошна. Не вярвах,че ще успея да направя толкова вкусна баница,но благодарение на рецептата ти се получи. Да не говорим,че правя баница за втори път в живота си. Синът ми много я хареса,а той не си пада много по баниците. Мариана

    ОтговорИзтриване
  86. Само по тази рецепта я правя.....уникална еееееее

    ОтговорИзтриване
  87. Страхотна баница. Дори Мартин -боровин - капин с радост я хапва. Голям мерсажжжж за рецептата. Посрещнаха годината с нея!

    ОтговорИзтриване
  88. Здравейте! Баницата е невероятна! Толкова вкусна! Винаги се получава! Всеки път, когато я правя, получавам комплименти! Благодаря Ви за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  89. Страхотна баница се получава наистина - нищо не й е в повече или по-малко :) Но тъй като скоро смених квартирата и вече фурната ми е без вентилатор,това ще доведе ли до някакви проблеми в изпичането й.

    ОтговорИзтриване
  90. Тази рецепта я зная от баба ми и я правя от доста години .Винаги се получава превъзходна баница.

    ОтговорИзтриване
  91. Чудесна баница. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  92. Здравейте Колега,рецептата вече не е нова. И аз я прилагам,но винаги са ме дразнили натрошените,сухи кори отгоре след изпичането.Как не съм се сетил,че "най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка"!
    Благодаря за идеята!
    С поздрави,Боян-любител кулинар :))

    ОтговорИзтриване
  93. страхотна стана по вашата рецепта.мерси много

    ОтговорИзтриване
  94. страхотна баничка стана с вашата рецепта.thanks

    ОтговорИзтриване
  95. Moje li bez soda za hlqb imam gazirana voda? Ste se polucilu pak?

    ОтговорИзтриване
  96. Да попитам може ли да се прави в плитка тава, тези които са в самите фурни?

    ОтговорИзтриване
  97. Пробвах рецептата вчера и мисля, че добре се получи. На мен обаче ми е прекалено мазно с толкова олио. Следващия път ще го намаля на половина. Благодарности за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  98. За първи път правя баница и макар явно да сложих по повече плънка между корите, все пак се получи много вкусна. Убеден съм, че следващия път ще ми се получи още по-добре.

    Качих и снимка: https://i.imgur.com/1v23nWR.jpg

    ОтговорИзтриване
  99. Златни са ви ръцете, невероятна баница!

    ОтговорИзтриване
  100. Златни са ви ръцете, невероятна баница!

    ОтговорИзтриване
  101. Случайно попаднах на вашата рецепта :) днес ще се опитам да я направя,че съм обещала на моя приятел стискайте палци :)
    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  102. Стана супер! Един съвет- слагайте максимално ниско, но ако се прецакате като мен още 10-15мин я оставяте само на долно печене и спасявате положението :-) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  103. BQLGARI JIVI DYVOLI PRAVYT BANITSI I NE OSTAVYT ZA DRUGI DEN.BRAVO !!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  104. Правя я пореден път, и за пореден път бъркам в подреждането на корите. Няма значение, пак се изяжда с кеф. Може ли да поставите този коментар в рецептата:

    На всеки ред от баницата се слагат по две кори, но те не са една върху друга - намачквате и поставяте едната кора, така че да покрие само едната половина от тавата, а с намачканата (направена на вълнички) втора кора се покрива другата половина от тавата, така че не се получават два реда от кори, между които да няма никаква плънка. Върху така разположенити кори слагате от приготвената вече смес от мляко, яйца и олио

    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  105. Правя я за трети път и всеки път обирам овациите. Свекър ми каза, че от години не е ял такава баница. Благодаря за прекрасната рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
  106. Благодаря от сърце, за рацептата, стана разкошна баницата, Весели Новогодишни празници.

    ОтговорИзтриване
  107. Здравейте,аз съм правила от вашата баница,стана страхотна,понеже съм млад кулинар и сега искам да я правя за НГ в по-голяма тава(от фурна примерно) какви пропорции да сложа?

    ОтговорИзтриване
  108. Благодаря за рецептата, цялото семейство много я харесваме🍪🍪🍪👏👏👏

    ОтговорИзтриване
  109. Здравейте, благодаря за хубавата рецепта! Моята баница я направих с 500гр кори Фамилия и явно стана прекалено дебела, само на вентилатор не се опече. Може би трябваше още в началото да я нарежа, за да излиза влагата, но тъй като на картинката не беше нарязана реших да не го правя. Та остана си съвсем сурова вътре, а отгоре красива като за снимка. Нарязах я, обърнах я и сега я пека пак... Дано да стане. Кажете, Slance, може би трябваше в по-голяма тава да я правя, за да не стане толкова висока и съответно да не се опече добре?

    ОтговорИзтриване
  110. Току що и аз я поставих във фурната.Малко са ми поизтрити индикаторите на копчетата на фурната та я включих да пече горе и отдолу. Корите които ползвам са на "Фамилия",сториха ми се малко плътнички та не слагах на всеки ред по 2,а по 1. надявам се да се получи добра баница.Бившата ми тъща я правеше по същата рецепта,но нарязваше баницата предварително.Преди да я сложи във фурната,наливаше малко лимонада в съдинката в която е правила сместа и заливаше с това баницата по разрезите и краищата . Ставаше превъзходно и много винце пиехме с тъста(Бог да го прости). А между другото в турлашките села на северозапада цели сватби са се правили с такава баница но с домашно сирене и свинска маз.Много ракия се е пиело при такива случаи. Бях на такава сватба преди 20-а години. Имах чувството,ч е цялото село е правило баниците ,а бяха абселютно еднакви. Е разбира се и корите бяха домашни,печени на туча на печките.незабравим момент,за незабравима баница.А рецептата си е в общи линии същата.

    ОтговорИзтриване
  111. Тази рецепта е страхотна ! Не мога да повярвам, че направих такава баница:) Благодаря за рецептата и горещо я препоръчвам:) Освен , че е много вкусна, също е и много засищаща - с 3 парчета се наяждаш като бог.

    ОтговорИзтриване
  112. Днес прочетох рецептата и реших да я пробвам и аз(след толкова суперлативи,изчетени в коментарите ;) )
    Баницата наистина е уникална,опитвам се да спра да ям от нея,но... не става-толкова е вкусна.
    Единствено незнам защо,когато я извадих от печката,спадна...Вътре във фурната си беше бухнала страхотно,но щом я извадих и покрих с кърпа...вече не беше така пухкава :(,но пък си остана страшно вкусна.
    Поздрави за страхотната рецепта

    ОтговорИзтриване
  113. Много добра рецепта! За първи път да ми се получи баница... Много съм щастлива, дори семейството ми се изуми как така този път... ��! Изглежда добре и е много вкусна.

    ОтговорИзтриване