Страници

сряда, 22 май 2013 г.

Спаначен тарт със зеленчуци

Спаначен тарт със зеленчуци

Една приятелка направи този тарт и донесе на едно събиране да почерпи – беше уникално вкусен и едвам се удържах да не го изям целия. Естествено взех рецептата и вече два пъти го приготвям вкъщи. И всеки път трудно се удържам да не го изям сама още преди да съм го сервирала :) . Приготвянето не е твърде бързо, но резултатът си струва.

Продукти:

За тестото:
125 гр. масло
200 гр. брашно
150 гр спанак – бланширан или пресен
сол

За плънката:
2 големи картофа
2 тиквички
1 голяма глава лук (или 2 малки)
3 скилидки чесън
1 голяма кофичка заквасена сметана
3 яйца
олио/зехтин
сол
риган

За украса:
домати
маково семе
стръкче зелен лук

Начин на приготвяне:

Прави се маслено тесто от маслото и брашното (щом продуктите се смесят добре и станат на трохи, добавете 1-2 лъжици много студена вода). Добавят се сол и нарязания на много дребно спанак – може да се замени и с лапад, ако не разполагате със спанак. Масленото тесто се разстила във форма за торта с падащи стени, като с част от тестото се покрива равномерно дъното на формата, а с другата част се застила стената на формата от дъното до средата на стената.

Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се нарязват на кръгчета. Тиквичките се измиват и също се нарязват на кръгчета, които се посоляват и леко се запичат на фурна в тава, застлана с хартия за печене (аз ги пекох около 30 минути на 150 градуса, като по средата на печенето обърнахтиквичките от другата страна – не промениха цвета си по време на печенето).

Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се запържват до златисто в тиган с малко олио или зехтин. В тигана при пърженето се добавят сол и много риган. След запържването на лука и чесъна тиганът се сваля от огъня и добавяме към запържените продукти голямата кофичка заквасена сметана и 3 разбити яйца и разбъркваме много добре сместа. С това плънката е готова.

Тартът се сглобява по следния начин – върху тестото, което вече е във формата за печене, се реди ред свалени картофи на кръгчета, върху тях се нареждат леко запечените тиквички на кръгчета и всичко се залива с плънката от яйца, сметана, лук и чесън.

Най отгоре тартът се украсява с парченца домати – подредбата им е въпрос на фантазия. Аз съм добавила и малко нарязан зелен лук и маково семе за цвят.

Тартът се пече на 180 градуса за поне 40 минути. След като е опечен, изчакайте поне един-два часа, преди да сваляте стените на формата за печене. Когато тартът изстине лесно може да бъде прехвърлен в друга чиния и да освободите и дъното на формата за печене.

Ето как изглежда целия тарт, както и едно добро решение в случай, че формата ви за печене е по-малка и ви останат излишни продукти - тарталети по същата рецепта:

Спаначен тарт със зеленчуци

Спаначени тарталети със зеленчуци


2 коментара:

  1. Оооо, че вкусно изглежда. Дано някой ден успея да го опитам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Макар че отнема време, самото приготвяне не е трудно - пробвай да го приготвиш :) Резултатът си заслужава усилията и отделеното време :)

      Изтриване