Страници

четвъртък, 30 май 2013 г.

Задушени пресни картофи с копър и чесън

Задушени пресни картофи с копър и чесън

Вече времето е пролетно и топличко, сега е идеалният момент за семпли и вкусни пролетни ястия със сезонни продукти – пресните дребни картофки. В рецептата, която ще напиша, няма нищо извънредно или феноменално – просто резултатът е твърде вкусно, бързо и лесно ястие, та да пропусна да я метна тук.

Продукти:

1 кг. пресни дребни картофи (в случая колкото по дребни, толкова по-добре)
3-4 стръка зелен чесън (ако не обичате зелен чесън, може да го замените със зелен лук)
копър
сол
черен пипер
червен пипер
олио

Начин на приготвяне:

Картофките се измиват много добре, но не се белят. Ако не са особено дребни, се нарязват на половинки, третинки, четвъртинки в зависимост от големината на картофа. Най-малките се ползват цели. Копърът и чесънът се нарязват на дребно.

В тенджера (добре е да е с незалепващо покритие) се сипва олио – то трябва да покрие добре дъното, но да не е толкова много като за пържене на картофи, защото цялото олио, което сложите в тенджерата, ще остане в ястието.

Тенджерата се слага на котлона и след като олиото се сгорещи, се изсипват картофките, добавя се сол и черен пипер и се слага капакът на тенджерата. На всеки две-три минути картофките се разбъркват като тенджерата се разклаща и раздрусва много енергично, но без да се отваря капакът й. Ако не успеете да разбъркате така, го направете по стандартния начин – с лъжица, но после бързо сложете капака отново, за да не се пържат, а да се задушават картофките.

Щом картофките се задушат, в тенджерата се добавят нарязаните зелен чесън, копър и малко червен пипер, всичко се разбърква и се оставя на колона за още две минути – отново под капак.

След това изключвате котлона и бързото и лесно пролетно ястие е вече готово за сервиране. Ако ви звучи много постно, можете да ползвате задушените така картофки за гарнитура към всякакви мръвки. Да ви е сладко!


В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.


Задушени пресни картофи с копър и чесън

13 коментара:

  1. страхотна рецепта, въобще всички ястия във вашия блог страхотно ми допадат!!! И аз най-много си обичам българската кухня и най-вече - вкусните и лесни ястия като всички тези в блога. Продължавайте все така - обещавам да опитам повечето рецепти!! Силви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Силви, много благодаря за милите думи! Радвам се да прочета, че рецептите ти допадат и имаш желание да ги опиташ! Ще чакам и следващи включвания от теб, за да знам как ти се получават ястията и имаш ли препоръки за подобряването им :) Хубав и усмихнат ден ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Страхотни са,благодаря за рецептата,само да добавя,сварих предварително 2 големи бутчета обезкостих ги и ги добавих да се готвят заедно с картофките,вместо сол използвах 2 зеленчукови бульона,стана уникално вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти направо си сглобил изцяло ново ястие :) Радвам се, че базовата рецепта ти е свършила работа и си я доразвил в нещо ново и страшно вкусно :)

      Изтриване
  3. Всичко добре, но колко време горе долу трябва да седят в тенджерата докато се задушат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Средно между 20 и 30 минути в зависимост от големината на картофките, количеството им и степента на котлона. Аз се ориентирам и по цвета дали са готови, но като ги правите за първи път, извадете едно картофче към 15-тата/20-тата минута и опитайте.

      Изтриване
  4. Задушените картофи никога не ми се получават.Сега ще опитам и с вашата рецепта.А на каква степен на котлона ги приготвяте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ги правя на максимално силен котлон, но в тенджера с доста дебело дъно, по което нищо не залепва. Надявам се картофките да ти се получат много вкусни!

      Изтриване
  5. prekrasni sa kartofkite gi napravih i si oblizahme prastite.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ви харесали, да ви е сладко :)

      Изтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни са! Не съм ял по-вкусни картофи с копър и мисля, че пресният лук е основният виновник! А...и замених олиото с масло!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз напоследък ги правя с комбинация от зелен лук и зелен чесън - всякаква зеления много им отива :)

      Изтриване