Страници

събота, 6 юли 2013 г.

Пилешка супа с домати и застройка


Пилешка супа с домати и застройка

Може вече времето да е топло, но за вкусната пилешка супа няма неподходящ сезон – винаги е добре дошла на трапезата. Гледайки каква богата на съставки супичка приготвих – с пиленце, картофки, фиде, лукче, чушки, морковчета, доматки, застройка, не мога да не се сетя за онзи виц:

Мъж се обръща към жена си:
– Какво е това, дето си го сготвила.
– Е как какво, пилешка супа – отвръща му тя.
– А защо има кайма в нея?
– Ами значи е супа топчета.
– Обаче и боб си сложила вътре.
– Ааа… защото е бобена чорба.
– А какво е това зеле в нея – настоятелно продължава да разпитва мъжът.
– Ех, на теб изобщо не може да ти се угоди.

При мен съставките не са чак толкова разностилни, но пък са изобилни – за да е богат вкусът, а супата да е засищаща. Ето и какво е необходимо:

Продукти:

400 гр. пилешко месо
400 гр. картофи
1 глава лук
1-2 чушки
1-2 моркова
2 шепи фиде
домати – 400 гр. пресни или от консерва
сол
олио
черен пипер
червен пипер
чубрица
магданоз
целина
1 яйце
половин кофичка кисело мляко
1 супена лъжица лимонов сок

Начин на приготвяне:

Лукът, чушките, морковите, доматите се нарязва на ситно. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Ползвах пилешки гърди, така че не ми се наложи да ги варя и обезкостявам предварително – само ги нарязах на дребно. (Ако правите пилешката супа с бутчета, крилца или цяло пиле, то първо го сварете в подсолена вода с една цяла глава лук, цял морков и малко черен пипер, обезкостете месото, отпенете или прецедете бульона и върнете пилето в тенджерата с буьона.)

В тенджера се налива малко олио и се запържва лука. Добавят се морковите, чушката, а после и картофките и пилешките кубчета и се оставят да се позапържат за няколко минути, като продуктите се разбъркват периодично.

Налива се гореща вода на око при продуктите и се прибавят подправките – сол, черен и червен пипер, магданоз, целина, чубрица.

Щом всички продукти се сварят, се прибавят две шепи фиде към врящата супа и се оставя да поври 5 минути.

Последният щрих са доматите – 1 консерва от 400 грама или няколко пресни домати прибавят много приятен вкус към класическата пилешка супа. Ако доматите са от консерва, имат нужда само от няколко минутки. При суровите домати можете да оставите тенджерата още 10-тина минути на котлона.

Изключете котлона, като оставите тенджерата върху него и пригответе застройката. Необходима ви е купа или тенджера, в която да разбиете 1 яйце и половин кофичка кисело мляко, малко черен пипер и 1 супена лъжица лимонов сок. Някои домакини използват само жълтъка от яйцето, за да не се пресича супата, но на мен досега не ми се е пресичала така или иначе, та винаги си използвам цялото яйце.

Започнете да наливате бульон от горещата супа на съвсем тънка струйка в купата със застройката, като много енергично разбърквате застройката. Добавете 5-6 черпака от супата по този начин, като непрестанно разбърквате сместа в купата със застройката. След това трябва сместа от купата със застройката да се прелее обратно в тенджерата със супата. Тук също преливайте бавно, на тънка струйка, като постоянно разбърквате супата.

Сервирайте всяка порция поръсена с накълцан пресен магданоз.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар