Страници

понеделник, 29 юли 2013 г.

Крехки свински вратни пържоли с червено вино на фурна



Крехки свински вратни пържоли с червено вино на фурна


Мммм… свинско. И мммм… врат. Какво по-хубаво от вратни пържоли. Хем са леко мазнички, хем не твърде. Стават чудесно и на скара, и на фурна. За по-добра част от прасето не мога да се сетя. Обикновено правя свинското на фурна (освен в хипотезата, в която сме на палатки и няма опасност да се размирише из целия апартамент, че и из целия квартал). С времето технологията за приготвяне се е стандартизирала – подготовката отнема 2 минути, а готвенето – около 2 часа. Много е важно колко добре е транжирано/ сте транжирали месцето. Принципно месото трябва да се реже на пържоли напречно на влакната (в противен случай резултатът са доста жилави мръвки).

Продукти:

свински вратни пържоли или парче свински врат
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
магданоз
целина
девесил
вода
червено вино

Начин на приготвяне:

Месото се измива и ако не е предварително нарязано, се нарязва на пържоли, които се подреждат в тавичка.

Върху пържолите се наръсва добре от всички подправки, след което пържолите се обръщат от другата страна и отново се поръсват с подправките.

Месото се полива с топла вода, така че да бъде покрито и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 2 часа като се обръща веднъж през това време.

Когато водата почти е извряла, наливате в тавичката при цвърчащите пържоли червено вино (половин – една чаша в зависимост колко месо печете) и мръвките се оставят за още 5 минути във фурната, след което последната се изключва. Важно е да имате предвид, че когато използвате червено вино за готвене, не трябва да използвате най-нискокачественото и евтино вино, което иначе не бихте пили – за готвене се използва също толкова хубаво вино, колкото и това, което пиете.

Сервирайте картофките с гарнитура по ваш избор – в моя случай оформих цветенце от Хрупкави печени картофи с чесън, розмарин и мащерка и сервирах с късно бургундско вино (Spätburgunder), но разбира се виното и гарнитурата са въпрос на лични предпочитания.


В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
 

Крехки свински вратни пържоли с червено вино на фурна

Няма коментари:

Публикуване на коментар