Страници

петък, 2 август 2013 г.

Шоколадова торта “Прасенца в кочина”


Шоколадова торта "Прасенца в кочина"

Когато видях снимка на подобна торта да обикаля фейсбук, бях напълно наясно, че не мога просто да я подмина – тъй много ме блазнеше да запретна ръкави. Може да направите торта, каквато обичате – плодова, сметанова, шоколадова, като я декорирате с шоколад и розово парено тесто. Аз направих много шоколадова тортичка, макар че въобще не съм фен на шоколадовите торти – но пък тази торта беше посветена не на моята любов към сладкото, а беше специално приготвена за друг човек. Когато поднасях тортата, обясних декорацията й като “Плуващи прасенца в джакузи, пълно с шоколад” :D – въпрос на интерпретация.

Продукти:

4 готови какаови блата - с диаметър 26 см.
няколко пакета шоколадови пръстчета или пурички

За шоколадовия ганаш:
8 млечни шоколада от по 100 гр.
800 мл. сладкарска сметана

За сиропа:
чаена чаша прясно мляко
125 гр. масло
6 с.л. захар
3 с.л. какао
50 мл ром
1 пакет ванилова захар или 1 ванилия

За пареното захарно тесто:
75 мл. вода
35 гр. масло
75 гр. брашно
ок. 250 гр. пудра захар
червена сладкарска боя

Начин на приготвяне:

Шоколадовият ганаш
Може да започнете приготовлението на тортата с направата на шоколадовия ганаш – трябват ви равни количества шоколад и сладкарска сметана, като шоколадът може да е натурален, млечен или някаква комбинация от двата вида.

За направата на ганаша сладкарската сметана се изсипва в тенджерка и се слага на котлона. Сметаната не трябва да завира (за по сигурно може да я загреете на водна баня), затова щом видите, че достатъчно се е сгорещила и е пред завиране, изсипете натрошените/начупените на парченца шоколади и бъркайте интензивно, докато се получи гладък шоколадов крем. Свалете тенджерата с ганаша от котлона и оставете малко да поизстине, след което сложете крема в хладилника за 3-4 часа, за да може да се стегне и да стане плътен.

Шоколадовият сироп
Приготвянето на сиропа за тортата е лесна задача – изсипете всички продукти в касерола или тенджерка и загрейте на котлона. Щом сместа кипне, я сваляте от печката и я оставяте да изстине.

Пареното захарно тесто
Направата на захарното тесто, от което са изработени фигурките на прасенцата, се мислех, че ще е голяма играчка и доста трудно, но всъщност изобщо не се оказа така. В тиган или тенджерка изсипете водата и маслото. Когато маслото се разтвори и сместа стане хомогенна, я сваляте от котлона и изсипвате брашното при нея. Следва интензивно бъркане, докато брашното, водата и яйцата не станат на тесто. Извадете тестото от съда и го оставете на кухненския плот, където, щом изстине, ще го омесите.

Щом тестото поизстине, е време да започнете с месенето – добавяйте му малко по малко пудрата захар.

Щом сте омесили захарното тесто с около 200 гр. пудра захар, е време да добавите сладкарската боя. Ще ви трябва съвсем малко количество червена сладкарска боя. Аз ползвах прахообразна такава, като с върха на ножа взех малко количество и го изсипах в чаена лъжичка, пълна до половината с вода – разбърках боята и водата с върха на ножа, за да се разтвори боята. Изсипете 2-3 капки от боята върху тестото и месете, докато боята оцвети добре цялото тесто. След това преценете дали искате по-интензивно розово или полученият нюанс ви допада и в зависимост от това добавете (или не добавяйте) още от разтворената боя.

След като сте постигнали желания цвят на пареното захарно тесто, прибавяйте на части от останалата пудра захар, докато тестото стане на лесна за моделиране маса, която не лепне по ръцете ви. Възможно е да ползвате малко по-малко или малко повече от посоченото количество пудрата захар – ще се ориентирате в хода на месенето кога сте постигнали добра консистенция.

Направата на фигурките от захарно тесто е добре да става непосредствено в хода на украсяването на тортата, а не няколко дни предварително. Така детайлите на фигурките се слепват лесно една за друга, без да ви е необходима някаква специална смес за лепило между отделните части.

Оформете фигурките на прасенцата с въображение и търпение, а може да оставите и децата ви да се развихрят с тестото – много напомня на заниманията с пластилин в детската градина и в училище (на мен търпението явно не ми стигна, а последния път като съм играла с пластилин е било преди няма да кажа колко много години, което си пролича по целулитната и набраздена със стрии кожа на прасенцата :), но никой не е съвършен – дори захарните прасенца върху торта). За сметка на това прасенцата ми станаха с леко азиатски черти – скулпторът толкова си може, както вече споменах…

Ако ви остане от захарното тесто – аз ползвах горе-долу половината от приготвеното тесто за направата на фигурките, завийте остатъка с прозрачно домакинско фолио, поставете го в кутия и го съхранявайте в хладилника, докато приготвите друго сладко нещо, върху което да го употребите.

Сглобяване на тортата
За сглобяването на тортата е най-удобно да ползвате тортен ринг или ринга на кексовите и тортени форми с падащо дъно.

При сглобяването на тортата всичко трябва да е студено – блатовете, крема, сиропа, захарното тесто.

Сложете ринга в поднос или голяма тортена чиния. В ринга поставете първия блат, сиропирайте го с една четвърт от приготвения сироп и размажете върху него малко по-малко от една четвърт от шоколадовия ганаш. Повторете тази процедура с всички други блатове – накрая трябва да ви остане още малко шоколадов ганаш, който се използва за покриването на тортата отстрани. Не се мъчете да заглаждате шоколадовия ганаш, с който сте покрили най-горния блат на тортата – все пак правим кочина с прасенца, а не лебедово езеро. Оставете тортата в хладилника за един час – да си почине и да се стегне добре.

Вие също си починете, най-добре с халба бира. В този един час може да оформите фигурките на прасенцата.

Извадете тортата от хладилника, махнете тортения ринг и замажете тортата от всички страни с останалия ви шоколадов ганаш. Най-лесно това се прави с шпатула, но ще се получи и с нож – все пак не е важно да е гладко, тъй като отстрани на тортата се нарежда оградка от шоколадови изделия – в моя случай от три пакета шоколадови пръстчета, но вие може да ползвате и пурички или каквото друго ви хрумне.

Прасенцата се нареждат лежерно плуващи из кочината.

Последният щрих на моята торта беше панделката – ползвах двуматрово парче панделка – от единия метър направих кръга около тортата, а другият един метър ползвах за самата панделка.

Тортата стана убийствено шоколадова, така че се режеше на мънички парченца – големите трудно някой можеше да изяде. Така че ако чакате много гости тази торта е чудесен вариант – спокойно можете да я нарежете на над 20 парчета.


В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Шоколадова торта "Прасенца в кочина"

4 коментара:

  1. Здравейте,

    Бихте ли споделили от къде могат да се намерят такива шоколадови пръстчета .Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, шоколадовите пръстчета ги купих от кварталния ми магазин Т-Маркет, но съм виждала такива и в Пикадили, и в Била. Много е възможно и Кауфланд да предлагат такива /но впечатленията ми са от софийските магазини на веригите/. Ако идеята Ви е да ги използвате за ограда на торта, съвсем спокойно можете да ги замените с шоколадови пурички, в случай че не успеете да откриете пръстчета по магазините.

      Изтриване
    2. Благодаря Ви много :) Аз намерих таквиа шоколадови пръстчета на Милка , но ми се струват мънички за целта ,а ми се искаше да използвам нщо шоколадово ,а не пурички :) Ще направя една обиколка по магазините :) Още веднъж благодаря

      Изтриване
    3. Аз ползвах на английската марка Cadbery. Лилава кутия с нарисувани шоколадови пръстчета на нея и надпис Cadbery Fingers. В интерес на истината и на мен ми се струваше, щом сложих четвъртия блат на тортата, че няма да ми стигне височината на пръстчетата за оградка, но изненадващо излезе, че пръстчетата са достатъчно високи. Ако не намерите подходящи пръстчета, може да помислите и за варианта бисквити Детска закуска - малко по-грубо ще стоят, но доста напомнят на ограда, като се наредят една до друга, а и ми се струва, че ще са по-високи от от пръстчетата.

      Изтриване