Страници

четвъртък, 17 юли 2014 г.

Картофи соте с розмарин, мащерка и чесън – в стил Джейми Оливър



Картофи соте с розмарин, мащерка и чесън – в стил Джейми Оливър
 
Още щом видях приготвянето на тези картофки в едно от кулинарните предавания на Джейми Оливър, знаех, че ще станат страхотни. И изобщо не сбърках – излязоха страшно вкусни. Рецептата не е точно тази на Джейми Оливър – не мога да готвя по шаблон – винаги модифицирам нещо, пропускам и добавям съставки, за да получавам нов и вълнуващ вкус. За приготвянето на картофките от снимката са необходими 30-40 минутки, за изяждането им само 5 – така става с всички вкусни ястия. Пресните подправки придават неповторим вкус – няма как да се постигне същия със сухи подправки, макар че вярвам, че картофките ще станат доста вкусни, дори да нямате пресни розмарин и мащерка. Но ако можете да се снабдите с пресни подправки, непременно го направете – усилието си заслужава.

Продукти:

600 – 700 гр. картофи
2-3 стръка пресен розмарин
4-5 клонки прясна мащерка
7-8 скилидки чесън
сол
черен пипер
зехтин
масло

Начин на приготвяне:


Картофите се измиват, обелват и нарязват на кубчета/парчета от по 2 см. Изсипват се в тенджера, покриват се с гореща вода, посоляват се и се варят на котлон. Щом картофките се сварят, се изваждат и отцеждат от водата с гевгир.

Тенджерата, в която преди това са варени картофите, се слага отново на котлона и в нея се сипва малко зехтин. Щом зехтинът се загрее, в тенджерата се изсипват отцедените картофки – те трябва на един пласт да покриват дъното на тенджерата, не трябва да са на няколко реда, защото няма да се сотират добре. Към тях се добавят скилидките чесън, нарязани на половинки.

Тук-там из тенджерата се пускат малки бучки масло.

Картофите се подправят със сол, черен пипер, листенцата на няколко стръка розмарин и на няколко клонки мащерка.

Картофите се обръщат на няколко пъти по време на печенето без да се бъркат с прибор – подхвърлят се в тенджерата (движението, с което се постига този ефект, е подобно на обръщането на палачинки във въздуха). Ако ви е трудно да ги обърнете само с разклащане на тенджерата, слагайте й капак и раздрусвайте добре. След всяко обръщане на картофките, махайте капака на съда – при сотирането нямате нужда от него.

Сервирайте картофките горещи с халба студена бира. След като веднъж опитате тези сотирани картофи, шансът това да стане любимата ви рецепта за приготвяне на картофки е огромен. Аз тази седмица вече ги правя за трети път – няма насищане :)

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Картофи соте с розмарин, мащерка и чесън – в стил Джейми Оливър

2 коментара:

  1. Много ги обичам картофите приготвени по този начин

    ОтговорИзтриване
  2. Harrah's Cherokee Casino - JT Hub
    Harrah's Cherokee Casino is one of the largest casinos in 진주 출장안마 North Carolina and one 전라남도 출장샵 of the 나주 출장안마 most 이천 출장마사지 exciting in the country. The Harrah's Cherokee Casino 청주 출장안마 is the

    ОтговорИзтриване