Страници

четвъртък, 7 август 2014 г.

Лаврак на плоча, пълнен с ароматни билки



Лаврак на плоча, пълнен с ароматни билки

Наскоро за пореден път си обещах да готвя поне веднъж седмично риба. Обаче лавракът на плоча, пълнен със зелени подправки и други чудеса, стана толкова хубав, че беше неизбежно да стигна до извода, че веднъж седмично риба не стига – толкова е вкусна, че трябва да се яде поне 3 пъти седмично. Та така де, утре пак мисля да приготвя някаква рибка – и без друго да изкараш цялото лято в София не е голяма далавера, поне да вкарам свеж морски полъх в менюто вечер. Включвам климатика да духа срещу мен, сипвам изстудено бяло вино по чашите и си представям как морският бриз ме гали в някоя рибна кръчма. Само дето рибата ми стана по-хубава от тази, която обичайно сервират в мнозинството от рибните кръчми в любимата ми Варна. Днес явно съм в скромното си настроение (всъщност лавракът стана феноменален и по-хубав не съм яла в заведение, но пък и нямам претенции да съм опитала тази риба във всички заведения, в който съм била).

Продукти:

лаврак
сол
черен пипер
1 клонка розмарин
2 стръка риган
2-3 стръка мащерка
голяма скилидка чесън
1 лимон
зехтин

Начин на приготвяне:

Вътрешностите на рибите се почистват, както и люспите и разните перки (имат по гърба, по корема – точно под главата и от двете страни до главата).

Рибите се измиват старателно, водата по тях се попива с кухненска хартия.

Лавраците се поръсват отвън и отвътре със сол и черен пипери и се намазват със зехтин – също отвън и отвътре. 

Лаврак и ароматни билки


В корема на всяка риба се нареждат по половин клонка розмарин и стрък пресен риган, върху тях се поставят един до друг два кръгли резена лимон, след лимоните се нарежда стрък мащерка и няколко парченца чесън (скилидката чесън се реже на тънки филийки). При този начин на подреждане на практика двете филета на лаврака се овкусяват по различен начин – едното със сол, черен пипер, розмарин, риган и лимон, а другото със сол, черен пипер, мащерка, чесън и лимон. И двете части от рибката бяха страшно вкусни, не мога да избера кое филе повече ми хареса.

Рибата се изпича на скара плоча или на тефлонов тиган за около 4-5 минути на страна.

В летните жеги като гарнитура на рибката най-добре върви свежа зелена салата. И непременно бяло вино – колкото повече, толкова повече, както казва Мечо Пух :) .

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар