Страници

събота, 9 август 2014 г.

Питки със сирене, маслини и пържен лук



Питки със сирене, маслини и пържен лук

Отчетох се със закуска в събота сутрин, направо не мога да повярвам – не че не закусваме в събота, но просто обичайно го правим около обяд или в ранните следобедни часове. А тази сутрин, може би защото имам доста работа за вършене през уикенда, станах рано като никога и вече питките от снимката са само история – всичко се изяде. Изводът е, че може би по рядко трябва да ги правя, за да не преяждаме така жестоко още от сутринта. Идеята за пържен лук в хлебно тесто взаимствах от една приятелка, която ни почерпи преди няколко дни с чудесни маслинови хлебчета с пържен лук. От нея и разбрах, че пържен лук се продава готов в кутии и само се сипват няколко лъжици в тестото – и ароматът и вкусът е страхотен, така че вече съм се сдобила и аз с няколко от въпросните кутии пържен лук и започва яката експлоатация на тази съставка – определено спестява време.

Продукти:

2 яйца
1 чаена чаша натрошено сирене
1 чаена чаша кисело мляко
¼ чаена чаша олио
2 ½  чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка хлебна сода
10-тина маслини
2 парченца сушен домат
3 лъжици запържен лук, нарязан на ситни парчета
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват двете яйца, добавя се към тях киселото мляко, содата и олиото и сместа се разбърква. Прибавя се брашното и отново се разбърква добре.

Последно към сместа се добавят натрошеното сирене, нарязаните на парченца маслини, нарязаните на много ситно сушени домати, и пържения лук на ситни парченца (аз използвах готов купешки пържен лук от кутия за по-лесно и бързо, но няма пречка да запържите нарязания на ситно лук в тиган, да го извадите и да го прибавите към тестото). Всичко се разбърква добре и тестото е готово.

Загребва се от сместа със супена лъжица и загребаното количество се изсипва на топки в тава, застлана предварително с хартия за печене. Между отделните топки трябва да се остави място – тестото бухва доста при печенето.

Питките се поръсват отгоре с малко сусам и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

5 коментара:

  1. Харесвам тази рецепта, много е бърза и звучи вкусно. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Валентина! Питките наистина стават бързо, а пърженият лук им придава страхотен вкус :)

      Изтриване
  2. Здравейте! Искам да попитам къде се продава пърженият лук в кутия? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз го купувам от Лидл, ето така изглежда кутията: http://promocii.bg/parjen-luk . Продават го винаги, когато има Американска седмица /т.е. промоционални стоки, типични за американската кухня/, а често и няколко 2-3 седмици след това - ако не се е изкупил по време на Американската седмица. Тъй като е траен, може човек да се зареди с няколко кутии и да го ползва месеци наред.

      Изтриване
  3. Страхотна рецепта, още тази вечер ще се пробва! Мисля, че ще се хареса на всички вкъщи.

    ОтговорИзтриване