Страници

понеделник, 29 септември 2014 г.

Пъстра есенна бобена салата



Пъстра есенна бобена салата

Със застудяването през последните дни дойдоха на дневен ред по-сериозните салати. Такава е и салатката, която спретнах за днес – богата на вкусове, с красиви есенни багри и напълно в унисон с времето навън. В тази салата може да се усети турско влияние заради една от подправките – сумак, но дори да не разполагате с тази подправка, не пропускайте да изпробвате салатката. Върви и с ракийка, и с кюфтенца и с каквото още ви хрумне.

Продукти:

250 гр. сварен бял боб
250 гр. сварен червен боб
250 гр. сварен боб от сорт Борлоти (кафяв)
4 бр. печени червени чушки
2-3 бр. домати сорт Рома (малки консервени домати) – може и с друг сорт домати, идеята е да не са много сочни и течни, а да са по-месести
1 средно голяма глава червен лук
зелените листа на 2 стръка пресен лук
половин връзка магданоз
сол
олио
сумак – подправка, популярна в арабските страни и в Турция, характерна със леко стипчив кисел вкус
джоджен
ябълков оцет
лимонов сок

Начин на приготвяне:

За направата на салатата използвах три различни консерви сварен боб, всяка от които с нетно тегло на боба след изцеждане на водата от по 240-250 гр. Разбира се, може да сварите боба вкъщи, но салатата в такъв случай ще стане доста по-бавно.

Бобът се отцежда добре от водата, към него се добавят нарязаните на ситни парчета печени червени чушки (в моя случай от буркан от гледна точка на пестене на време), нарязаните на дребни кубчета домати, нарязания на тънки полумесеци червен лук и нарязаните на ситно листа от зелен лук.

Салатата се подправя със сол, сумак, джоджен, ситно нарязан магданоз, олио, оцет и лимонов сок.

Вкусът е доста различен от традиционната бобена салата с лук, но е много приятен, интересен, богат – идеално подхождащ на студеното време. С една малка ракийка (или с две-три) салатата лесно ще влезе в графата “най-любими” през студените месеци. 


В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
 

1 коментар:

  1. Уникални рецепти! Намерих днес блогът и съм супер щастлива! Перфектен микс от българска и интернационална кухня. Просто нямам думи! Страхотен блог! :)

    ОтговорИзтриване