Отчетох се със закуска в събота сутрин,
направо не мога да повярвам – не че не закусваме в събота, но просто обичайно
го правим около обяд или в ранните следобедни часове. А тази сутрин, може би
защото имам доста работа за вършене през уикенда, станах рано като никога и
вече питките от снимката са само история – всичко се изяде. Изводът е, че може
би по рядко трябва да ги правя, за да не преяждаме така жестоко още от сутринта.
Идеята за пържен лук в хлебно тесто взаимствах от една приятелка, която ни
почерпи преди няколко дни с чудесни маслинови хлебчета с пържен лук. От нея и
разбрах, че пържен лук се продава готов в кутии и само се сипват няколко лъжици
в тестото – и ароматът и вкусът е страхотен, така че вече съм се сдобила и аз с
няколко от въпросните кутии пържен лук и започва яката експлоатация на тази
съставка – определено спестява време.
Продукти:
2
яйца
1
чаена чаша натрошено сирене
1
чаена чаша кисело мляко
¼
чаена чаша олио
2
½ чаени чаши брашно
1
чаена лъжичка хлебна сода
10-тина
маслини
2
парченца сушен домат
3
лъжици запържен лук, нарязан на ситни парчета
сусам за поръсване
сусам за поръсване
Начин
на приготвяне:
В
купа се разбиват двете яйца, добавя се към тях киселото мляко, содата и олиото
и сместа се разбърква. Прибавя се брашното и отново се разбърква добре.
Последно
към сместа се добавят натрошеното сирене, нарязаните на парченца маслини,
нарязаните на много ситно сушени домати, и пържения лук на ситни парченца (аз
използвах готов купешки пържен лук от кутия за по-лесно и бързо, но няма пречка
да запържите нарязания на ситно лук в тиган, да го извадите и да го прибавите
към тестото). Всичко се разбърква добре и тестото е готово.
Загребва
се от сместа със супена лъжица и загребаното количество се изсипва на топки в
тава, застлана предварително с хартия за печене. Между отделните топки трябва
да се остави място – тестото бухва доста при печенето.
Питките
се поръсват отгоре с малко сусам и се пекат в предварително загрята фурна на
200 градуса за около 25-30 минути.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук,
за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Харесвам тази рецепта, много е бърза и звучи вкусно. Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Валентина! Питките наистина стават бързо, а пърженият лук им придава страхотен вкус :)
ИзтриванеЗдравейте! Искам да попитам къде се продава пърженият лук в кутия? :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, аз го купувам от Лидл, ето така изглежда кутията: http://promocii.bg/parjen-luk . Продават го винаги, когато има Американска седмица /т.е. промоционални стоки, типични за американската кухня/, а често и няколко 2-3 седмици след това - ако не се е изкупил по време на Американската седмица. Тъй като е траен, може човек да се зареди с няколко кутии и да го ползва месеци наред.
ИзтриванеСтрахотна рецепта, още тази вечер ще се пробва! Мисля, че ще се хареса на всички вкъщи.
ОтговорИзтриване