Страници

неделя, 21 декември 2014 г.

Постни лозови сарми


Сарми - каквото и да се напише по темата, никога няма да е достатъчно. Обожавам сарми, това е може би най-любимото ми ястие, но желанието ми да ги хапвам с дузини се бори яростно с мисълта за двата часа завиване, които са ми необходими, за да напълня най-големия гювеч. Обичайно правя сармите с мръвка в тях /всъщност обичайно при мен по-скоро означава винаги/, но Бъдни вечер наближи, така че реших да се упражня и в правенето на постни сармички, за да не се изложа пред родата на семейното събиране след няколко дни. Излезе, че и сармите без месце са страшно вкусни. И за да не се сблъскам със стреса от двучасовото навиване, извадих най-малкия гювеч, за да навия едни постни сармички с лозови листа. Излезе, че и сармите без месце са страшно вкусни, а и заради малкото количество станаха доста бързо. Горещо ви препоръчвам да ги приготвите за Бъдни вечер, ще останете доволни.

Продукти:

един буркан лозови листа
една пълна чаена чаша ориз /ок. 300 гр./
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
олио
сол
червен пипер
черен пипер
суха целина
сух магданоз
чубрица
кимион
куркума

Начин на приготвяне:

Нарязаните на ситно лук и чесън и настъргания на ренде морков се запържват в предварително загрята мазнина. Към тях се добавят сол и черен пипер. 

Щом зеленчуците се запържат, при тях се изсипва половин чаена лъжичка червен пипер, сместа се разбърква и в се добавя оризът. След това плънката се подправя с магданоз, целина, чубрица, куркума и кимион. Разбърквате всичко добре и след половин минута изсипвате при ориза 1 чаена чаша топла вода.

Щом оризът поеме водата, плънката е готова.

Тъй като купувам лозови листа в буркани от магазина, след изваждането на листата от буркана ги измивам добре, оставям ги да се изцедят и чак тогава започвам да навивам сармичките.

Навивам сармички стегнато, като се старая да ги правя по-дребни, защото ми харесват повече, когато са в размер 1 сармичка = 1 хапка. Обаче в буркана имаше 10-тина по-големи листа, в които увих съответно доста повече плънка - да има сармички за всякакви вкусове /на масата впоследствие се разделихме на две групи по предпочитания - едните хапваха предимно малките, а другите избираха и си сипваха само големите сармички - важното е, че всички бяхме доволни/.   

В гювеча предварително слагам малко мазнина. Сармите се продреждат плътно една до друга на дъното на гювеча. При мен се получиха на два реда. Ако нямате гювеч, може да приготвите сармите и в тенджера, като след като ги наредите, поставите чиния върху тях и варите ястието с все чинията. След като сармите са навити и подредени /в моя случай на два реда в гювеча/, при тях се изсипват още чаша и половина топла вода /водата трябва да е до ръба на чинията, ако варите сармите в тенджера, а ако ги печете в гювеч, водата трябва почти да покрива сармичките./

Гювечът се слага в студена фурна, сармите се пекат около час и половина на 180 градуса. Ако приготвяне сармите в тенджера, ще станат много по-бързо готови - трябват им не повече от 30-40 минути на котлона.

Сервирайте ги горещи с кофичка  кисело мляко - няма човек, които да може да устои на аромата и вкуса на тази гозба. Дори и върлите месояди ще ги одобрят.   

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

4 коментара:

  1. И аз харесвам постни сармички.Вашата рецепта ми хареса много.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Постните сармички определено имат своя чар. Много благодаря!

      Изтриване
  2. Здравейте! И аз много харесвам постните лозови сармички, но проблема е , че не намирам консерва с хубави лозови листа.Знаете ли добра фирма, която прави подходящи листа? Иначе разликата на моята от Вашата рецепта е , че аз им слагам копър.

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам постни лозови сармички. Баба ми ги приготвяше на онези стари готварски печки на дърва и въглища. Слагаше ги в края на печката зимно време и къкреха цял ден. Топяха се в устата. Но тя слагаше джоджен. И аз ги приготвям така, само, че в йенска тенджера с капак, като преди да сложа капак покривам с листа. Обожавам гииии!

    ОтговорИзтриване