Обичам изненади. А тази рецепта най-изненадващо я
получих от приятел, за чиито кулинарни способности дори не подозирах. Друго си
е да си говорим в бар на тема вкусна храна, той да спомене за тези чудесни добруджанки
и докато търся тефтер и химикал в дамската си чанта, за да си запиша рецептата,
вече да съм получила SMS
с всички необходими продукти. Не познавам особено много мъже, които си съхраняват
рецепти в телефоните (всъщност нито един преди тази случка в бара), та
определено бях заинтригувана от добруджанките и бързо-бързо ги направих вкъщи.
Биха били разкошни за закуска, много вкусни са, а
приготвянето им е повече от лесно.
Обикновено нямам време да направя закуска (организацията
в ранните часове преди 11 на обяд доста
ми куца), но тази рецепта отнема само 5 минути от ценното сутрешно време за
подготовка и около половин час за изпичане. Е, аз досега не съм успяла да
приготвя добруджанки сутрин преди работа, независимо колко чудесни ми се
струват като закуска. В моя случай бяха лесна и бърза вечеря. Скоро не
възнамерявам обаче да правя отново тези питки, защото така се харесаха вкъщи,
че двама души (уж не особено гладни, уж на диета, уж...) изядохме цялата тава.
А тавата не беше малка – около 18 питки като тази на снимката. Хич не е добре
за талиите ни :)
Без повече приказки, минавам по същество.
Продукти:
2 яйца
1 чаена чаша натрошено сирене
1 чаена чаша кисело мляко
¼ чаена чаша олио
2 ½ чаени
чаши брашно
1 чаена лъжичка хлебна сода
От себе си към тази рецепта добавих сусам за поръсване,
както и чубрица в тестото за питките.
Начин на приготвяне:
В купа се разбиват двете яйца, добавя се към тях
киселото мляко, содата и олиото и сместа се разбърква.
Прибавят се брашното и чубрицата и отново се
разбърква добре.
Последно към сместа се добавя натрошеното сирене,
с което тестото ни е готово.
Загребва се от сместа със супена лъжица и загребаното
количество се изсипва на нещо като топка в тава, застлана предварително с
хартия за печене. Между отделните топки трябва да се остави място – тестото бухва
доста при печенето.
Питките се поръсват отгоре с малко сусам и се пекат
в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути.
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар