Обожавам картофени кюфтета, които тъкмо са
извадени от тигана. Мога да изям поне 10-тина средно големи (всъщност мога и
повече, но няма да си го признавам). Обаче знаейки колко много мазнина са поели
при пърженето... Днес успях да се въздържа и да приготвя картофените кюфтета в
един по-диетичен и здравословен вариант – на фурна и без нито капка олио. Като
добавих към кюфтетата и едно млечно сосче с чесън и копър, въобще не съжалявах,
че не съм ги изпържила.
Продукти:
600 гр. картофи (5 средно големи картофа)
2 яйца
2 супени лъжици кисело мляко
150 гр. натрошено сирене
1/3 стрък праз (може да се замени с глава стар
лук или 2 стръка зелен лук)
сол
черен пипер
чубрица
магданоз
копър
1 кофичка кисело мляко
3 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват в подсолена вода и се
настъргват.
В купа се смесват настърганите картофи, нарязания
на ситно праз, двете яйца и натрошеното сирене. Добавят се сол, черен пипер,
чубрица, магданоз и копър – на вкус.
Всички съставки се размесват добре и се оформят
кюфтета. При оформянето правя кюфтетата плоски (добре сплескани), а не топчести, за да може по-лесно и бързо да се изпекат.
Картофените кюфтета се пекат в тава, застлана с
хартия за печене, в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25
минути (след 15-тата минута обърнах кюфтетата, тъй като от долната страна ми се
бяха опекли по-добре).
Подготвих сос от 1 кофичка разбито кисело мляко и
чесън, като 3-те скилидки чесън се режат на много ситно или се начукват. При
сервирането поръсих върху млечния сос малко копър.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
slaga li se kiselo mlqko v kartofenata smes
ОтговорИзтриванеАз слагам по 1-2 лъжици кисело мляко в сместа за кюфтетата, но виждам, че в описанието как се приготвят съм пропуснала да го добавя - слагам го заедно с яйцата.
Изтриванеkolko kufteta izlizat ?
ИзтриванеОбикновено от 10 до 16 в зависимост колко големи ги правя.
ИзтриванеМен ме домързя да чакам картофите да изстинат и да ги рендосвам, затова ги намачках като за пюре и пак се получи. Макар и с малко уродлива форма като за първи опит, на вкус са същите като картофени кюфтета без допълнителните калории от пърженето. Мерси! Следващия път мисля да ги ъпгрейдна и с малко саламче :)
ОтговорИзтриванеДа се добави малко мръвка звучи като много вкусна идея :)
Изтриване