Пъстървата е чудесна диетична риба – от една
страна не съдържа почти никакви мазнини, а от друга е много вкусна. А
приготвянето й на керемида във фурната я превръща в превозходна здравословна
вечеря или пък обяд.
Разбира се пъстървата не е единствената риба,
която може да се приготви на керемида. По същата технология можете да опечете
кефал, скумрия и т.н.
Продукти:
пъстърви
домати
лук
лимон
чушки
олио
сол
черен пипер
девесил
магданоз
риган
Начин на приготвяне:
Пъстървите се измиват и почистват. Доматите,
лукът и лимонът се нарязват на кръгчета, а чушката – на половина по дължина.
Дъната на керемидите се намазняват и в керемидите
се редят по един ред кръгчета лук, посоляват се, върху тях кръгчета домат,
които къщо се солят, и половинките чушка.
Пъстървите се овкусяват отвън и отвътре със сол,
девесил, магданоз и риган и се поставят върху зеленчуците в керемидите. В
корема на всяка пъстърва се поставят кръгчета лимон или резенчета домат.
Върху пъстървите се нареждат по 2-3 резенчта
лимон. Във всяка керемида се сипва около 50 мл. вода.
Керемидите се поставят в студена фурна, като
рибите се пекат за около 45-50 минути на 180 градуса с вентилатор.
Когато извадих готовите риби от фурната замених
лимоните, които се бяха запекли върху рибата, с пресни кръгчета лимон, добавих
резенчета чери домати и пресен магданоз и сервирах с бяло вино.
Няма коментари:
Публикуване на коментар