От известно време (сигурно цяла седмица вече) съм
подложена на сериозна атака вкъщи – през половин час слушам колко чудесно би
било да приготвя макарони на фурна. Ама да не били със захар и сирене (както аз
ги обичам), ами само сладки.
Е, след толкова врънкане реших, че най-лесно ще се
приключи с въпроса, ако просто приготвя така бленуваните сладки макарони. Пък и
беше прекрасна възможност да изпробвам новия си миксер. Мислех си да ползвам
половин пакет макарони за рецептата, а останалата половина от пакета да запека
пак на фурна, но с беконче, сметанка, лук и кашкавал. Но като знам какво врънкане падна за тия сладки макарони, реших, че най-добре е да приготвя една
голяма тава от десерта и да има макарони до насита.
Продукти:
500 гр. макарони от твърда пшеница
7 яйца (размер М)
2 чаени чаши захар
1 л.
прясно мляко
1 пакетче ванилова захар
1-2 супени лъжици галета
щипка сол
2-3 супени лъжици олио
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват в 4 литра подсолена вода, в която се
слага и една лъжица олио преди да се сложат макароните. Олиото няма да позволи
на макароните да се слепват впоследствие. Времето за сваряване е според
указанията на опаковката на макароните.
След като макароните са сварени, се отцеждат в
гевгир (няма нужда да се мият) и се изсипват в намазнена с малко олио тава,
която предварително е поръсена с галетата.
Същевременно в купа се разбиват яйцата и захарта,
добавят се млякото и ваниловата захар и 1-2 супени лъжици олио.
Макароните се заливат с така получената смес.
Пекат се на 180 градуса с вентилатор. Принципно е
хубаво фурната да е предварително загрята, но тъй като аз ги пекох в керамична
тава, нямаше как да загрея предварително фурната, че щеше да ми се пръсне
тавата. Но съдейки от днешния опит – няма никакъв проблем да не загрявате
предварително фурната.
Чудесно се получава и ако се добави 200 гр.
натрошено сиренце към макаронките, но вкъщи на този вариант само аз съм фен.
Сервирах сладките макарони поръсени с малко пудра захар и с лъжица малиново сладко в чинийките.
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар