Великден наближава, Гергьовден също – времето за
крехко агнешко настъпва. По този повод вчера изпробвах уменията си върху една
агнешка плешка. И тъй като резултатът надмина очакванията ми, бързам да споделя
рецептата.
Продукти:
1 кг. агнешка плешка (може и бут)
1-2 връзки зелен лук
сол
черен пипер
червен пипер
розмарин
мащерка
самардала
2-3 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици лимонов сок
половин чаена лъжица брашно
100 мл. бира
Начин на
приготвяне:
Агнешката плешка се измива и се поръсва от всички
страни със сол, черен и червен пипер, мащерка, розмарин и самардала, която е
разкошна подправка за ястия с агнешко. Ако имате пресен или сух джоджен,
спокойно може да добавите и от него – много отива на агнешкото месо.
Агнешкото се залива с малко зехтин и лимонов сок –
размажете ги с ръка по месото – така и подправките ще се разпределят максимално
равномерно.
Последно поръсете месото с малко брашно – една-
две щипки са достатъчно и отново разпределете брашното по плешката с ръка.
Поставете месото в тавата, в която ще го печете и
го покрийте с фолио – нека престои така няколко часа, за да поеме добре от
аромата на подправките.
Преди печене налейте в тавата чаша топла вода (около
200 мл.) и към 100 мл. бира. Покрийте тавата отново с алуминиевото фолио, което
сте ползвали при мариноването на месото и печете на 180 градуса за половин час,
а после още 2 часа на 130 градуса.
Нарежете зеления лук на ситно и го изсипете при
месото и соса след като вече сте го пекли 2,5 часа с фолио, след което печете
ястието още 1 час, но този път без фолиото – пак на 130 градуса.
Може да приготвите рецептата и с агнешки бут.
Трябва да имате предвид, че ако месото ви е повече – например 3-килограмово
парче, трябва да го печете по-дълго време или на малко по-висока температура от
посочените тук.
На снимката горе е плешката в момента, в който
прибавих зеления лук. По-долу може да видите и вече готовото ястие.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
suer retsepta
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти е допаднала. И вкъщи много се хареса така приготвеното агнешко :)
ОтговорИзтриванеПравих за първи път агнешко печено. Гостите ми останаха възхитени! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБраво, страхотно! Много се радвам, че резултатът толкова ви е харесал :)
Изтриваненай-добрата рецепта за агнешка плешка,но може вместо зеленият лук да добавите малки пресни картофи..
ОтговорИзтриванеПриготвих агнешка плешка. Само забравих брашното,сложих едро нарязани морковчета и цели гъби. Получи се ужааааасно вкусно. Благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеВашето сготвено вече е друга рецепта.
Изтриване