Леля ми прави една от най-страхотните баници на света. От дете правя опити да докарам съвършено божествения й вкус и в последните години доста се приближавам до него. С времето поизмених леко оригиналната рецепта на леля. Резултатът обаче винаги е чудесен – превъзходен вкус. За тази баница винаги получавам много комплименти и много въпроси за рецептата от приятели и познати. Рецептата и продуктите леко варират в зависимост от грамажа на корите за баница и от наличните продукти в хладилника, но като цяло пропорциите са следните:
Продукти:
350-400 гр. кори за баница
5-6 яйца (дори корите, които съм купила, да са 500 гр., пак не слагам повече от 6 яйца)
400-500 гр. кисело мляко – 2% (ако корите са 500 гр., слагам задължително поне 500 гр. мляко)
1 чаена лъжичка хлебна сода
100 мл. олио (сипвам на око от бутилката, но предполагам е към стотина милилитра)
300-400 гр сирене
Често добавям и малко количество (около половин чаша) газирана вода или прясно мляко, но няма пречка да се направи баничката и без тях – вкусът винаги е чудесен.
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко, като отново се разбива добре получената смес. Към сместа се прибавят чаена лъжичка хлебна сода и олио – 100-150 мл. в зависимост от грамажа на корите. Ако ви се мотаят из хладилника прясно мляко или газирана вода, може да излеете малко в сместа.
Последно към вече разбърканата смес в купата се прибавя натрошеното сирене.
Тавата се намазнява с олио и в нея започват да се редят корите – на дъното на тавата се поставят две кори, като те трябва да стоят рошави, а не да се сгънат на две и да се покрие точно дъното на съда. Трябва корите да стоят нагънати и на неравномерни вълнички – т.е. хващате кората, леко я посмачквате, без да я късате и я поставяте така, че да покрие едната половина на тавата.
Двете кори на дъното се заливат с около 1 черпак от приготвената смес. Отново се редят 2 кори и се заливат със смес и така до приключването на корите и сместа. Най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка.
Ако ви е трудно да прецените по колко смес да изсипвате на всеки ред, пребройте предварително корите, за да знаете колко реда кори ще трябва да залеете и да имате яснота за приблизителното количество на заливката на всеки ред. Ако видите, че заливката не ви стига, винаги може да добавите в купата малко прясно или кисело мляко, или пък допълнително яйце.
Изливайте по малко от заливката и отстрани по ръба на тавата, за да не остане суха баницата в краищата й.
Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Необходимо е около половин час за изпичането й – ще се ориентирате по красивия златист цвят на баничката.
След като я извадите от фурната, напръскайте баничката с малко студена вода и завийте тавата със стар вестник и с кухненска кърпа отгоре. След пет минути вече можете да режете баничката и да я сервирате. Да ви е вкусно!
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Здравейте, днес направих пухкавата баница по Вашата рецепта. Получи се страхотно. Случайно попаднах на Вашия блог и смятам, че от днес нататък ще бъда редовен посетител. Вече варя картофи за картофените кюфтета на фурна. Как не се бях сетила до сега, да ги правя във фурната. И ние не сме фенове на пърженото. Желая Ви да имате време да публикувате и други интересни рецепти. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеТърсих картонените кюфтета във фурна но не намерих. Може ли да споделите тази рецепта с мен??
ИзтриванеВпрочем блога ви е много добър и има интересни рецепти,които още днес почвам да пробвам :)
А и само долните две кори ли са намачкани или всички???? И защо се увива тавата с вестник,не може ли само отгоре с кърпа??
ИзтриванеА и само долните две кори ли са намачкани или всички???? И защо се увива тавата с вестник,не може ли само отгоре с кърпа??
ИзтриванеА и само долните две кори ли са намачкани или всички???? И защо се увива тавата с вестник,не може ли само отгоре с кърпа??
ИзтриванеЗдравейте, Стела! Много се радвам, че баницата се е получила така добре :) Надявам се и картофените кюфтета на фурна да допаднат на вас и на семейството ви. Ще се радвам, ако минавате от време на време през блога ми - надявам се да намерите и други рецепти, които да привлекат вниманието ви и да попаднат на трапезата ви.
ОтговорИзтриванеКами, чудесна баница се получи! За Нова година точно по тази рецепта ядохме баничка. Сега пак ще я правя! Поздрави :)
ИзтриванеМного се радвам, Роси, че толкова сте я харесали! Поздрави :)
ИзтриванеНа мен все ми става сурова отгоре. Къде да я пека/на кое ниво/. Моята фурна е с 5 нива.
ИзтриванеДа сте жива и здрава, прекрасно се получи като за баница приготвена от мъж .
ИзтриванеЗдравей. А като количество за трима човека какъв грамаж да купя за баницата? 400 гр кори за баница и 400 гр кисело мляко или 500 гр кори за баница и 500 гр кисело мляко? Малко съм скарана с количествата. И също така с какви кори е по-здравословно и вкусно? Пълнозърнести или обикновени брашно тип 500? Питам най-вече за баща ми, той е диабетик, не обича прясно мляко, така че то отпада от рецептата, а за газирана вода май и тя отпада с неговото заболяване? Благодаря Ви предварително. Надявам се да стане хубава баница, защото за Коледа и нова година се изложих, правих само щрудел и тиквеник, също печена тиква няколко пъти.
ИзтриванеА между другото.... сега се сетих. Майка ми много интересно прави баницата като слага майонеза. Някой да е чувал подобно нещо? На мен ми харесва доста вкуса, честно казано :)
ОтговорИзтриванеДоста хора правят баница с майонеза. Майонезата в домашни условия се прави от разбити с пасатор олио, яйца, сол и лимонтузу. Яйца и олио се ползват в повечето рецепти за баници. Ако се прави баница с майонеза, обикновено майонезата замества олиото. Баничките с майонеза стават много вкусни, но тъй като не съм твърде склонна да купувам майонеза от магазина, заради химията в нея, а ме домързява да правя домашна, като тръгна да приготвям баница, най-често правя баницата по рецептата по-горе /а и досега не съм имала провал с тази рецепта, което е още една добра причина да се придържам към нея в мнозинството от случаите – винаги обира овациите на компанията/.
ИзтриванеПривет,ползвала съм най-различни сирена за баницата, обикновено не купувам от най-евтините, защото често са или тип дунавия - стават по-скоро за мазане, или са твърде воднисти. Обичайно избирам Елена, Младост, Ситово, Давидово. Но при баницата няма да имаш проблем дори с воднисто сирене, защото то се раздробява и се слага в сместа от яйца, олио и кисело мляко (към която понякога добавям газирана вода, понякога прясно мляко) - тази смес сама по себе си е течна и плюс-минус малко вода не е от значение. Така че пробвай смело с каквото сирене обичайно купуваш.
ОтговорИзтриванеТук попаднах някак случайно, но това вече е и моята баница, стана превъзходна, благодаря!!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам да разбера, че баницата се е получила чудесно и при теб :) Да ти е сладко, Мария!
Изтриванеда - супер стана баницата. шашнах жена ми като извадих баница по-хубава от нейната :)
ОтговорИзтриванеЧудесен ефект си постигнал с жена си :) Дано поднасяш на половинката си все по често такива изненади, би трябвало да се отразява много благотворно на семейния живот :)
ОтговорИзтриванеБраво за рецептата.1000 пъти съм правила опити да направя баничка,но все нещо не се получаваше както трябва.Най-сетне открих точната рецепта благодарение на теб!Благодарности от цялото семейство !!! :)))
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко на цялото семейство :) Не вярвам с тази рецепта някога да имаш неуспех - независимо от разните модификации на рецептата от типа на с/без газирана вода, с/без прясно мляко или пък колко точно са ти яйцата.
ИзтриванеНай-голяма дивотия е, да покриеш баницата със стар вестник - печетарското мастило садържа тежки метали...
ОтговорИзтриванеЗдравей, много ти благодаря за коментара - вярвам, че ще е полезен за много хора, които ще прочетат тази рецепта. Лично за себе си аз нямам опасения, че като завия баницата за няколко минути с вестник, това ще доведе до отравяне на храната или до поглъщане на тежки метали в опасно големи количества. Но разбира се тук става дума за индивидуална преценка - всеки, който има притеснения във връзка със състава на печатарското мастило, може да завие баницата само с кърпа или да сложи върху тавата с баницата друга тава с по-голям диаметър, за да се задуши баницата. И отново мерси за този коментар - важно е читателите да са информирани, за да могат да взимат правилните решения за себе си.
ИзтриванеАз си реших проблема като замених вестника с използвана хартия за печене :)
ИзтриванеЧудесно решение - много практично измислено :)
ИзтриванеЗащо не пробвате да обърнете тавата с баницата обратно? Така се задушава естествено?
ИзтриванеОтивам да правя баница по Вашата рецепта.Мислете му ако жена ми довечера ми я убие в главата.Ще Ви скъсам ушите.С уважение Иванов.
ОтговорИзтриване:D Хаха, г-н Иванов, не вярвам да се наложи да се късат/дърпат уши :) Ще чакам обратна връзка от Вас по въпроса с баницата и боя по главата :) Поздрави и хубава вечер :)
ИзтриванеЗдравейте, баницата най-отгоре със сместа ли я завършвам или с кора?
ОтговорИзтриванеЗавършете я със сместа (иначе ако поставите кора най-отгоре, по-бързо ще ви се зачерви кората и ще почне да прегаря, а отвътре няма да е съвсем готова баницата).
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеБаницата ми стана разкошна, досега по-хубава не съм правила. Благодаря за рецептата ! Отсега нататък само така ще я правя :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Зорница, много приятно ми е да прочета, че баничката толкова ти е харесала! И аз много рядко се отклонявам от тази рецепта - резултатът е наистина чудесен всеки път :)
ИзтриванеСтрахотна баница стана.
ИзтриванеДа ви е сладко!
ИзтриванеСложих я да се пече :) Обаче ме притеснява това, че е много водниста..дали не съм прекалила със сместа? Или си е нормално?
ОтговорИзтриванеНормално е да стои водниста, когато я мятате във фурната. Като се опече, ще е мека и сочна, не се притеснявайте :)
ИзтриванеИма ли значение тавата във фурната къде стои?
ИзтриванеПо средата или на дъното на фурната?
По-добре да не слагате тавата директно на дъното на фурната, но препоръчвам да е по-близко до долния реотан на фурната отколкото до горния - т.е. не и съвсем по средата, а по-ниско. Ако се притеснявате дали ще се опече добре долната част на баницата, сложете баницата за 10-тина минути от времето за печене най-отдолу на фурната, след което я вдигнете 10-тина сантиметра по-нагоре във фурната и печете до готовност. Весело посрещане на новата година!
ИзтриванеСтрахотна рецепта!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата Ви е допаднала толкова! Поздрави :)
ИзтриванеПривет от мен,искам да Ви поздравя Slance.Баницата стана невероятна ,хареса на цялото ми семейство.Благодаря за хубавата рецепта ...бързо,лесно и вкусно какво по хубаво от това
ОтговорИзтриванеБързо, лесно и вкусно са сред основните принципи, които следвам в кухнята. Чудесно е, че толкова сте харесали баничката, да ви е сладко!
ИзтриванеСтрахотна баница,искам да ви поздравя SLANCE. Аз не готвя много ,защото не ми се отдава,но с тази баница шашнах мъжа ми. Благодаря .
ИзтриванеЧудесен резултат. А относно готвенето - колкото по-често опитвате, толкова по-често мъжът ви ще е шашнат от страхотните гозби, които сте направили :)
ИзтриванеИ аз я приготвих - с тази разлика, че използвах масло вместо олио - стана чудесна :)
ОтговорИзтриванеМаслото определено е придало много хубав вкус и аромат на баничката :)
ИзтриванеЗдравейте, шашкам всички с баничката ви. Вече правя по поръчка за приятели дори, защото не давам рецептата за нищо на света :)
ОтговорИзтриванеВсичко добро
Радвам се, че съм допринесла за този чудесен ефект :) Шашкайте още много хора по този вкусен начин! Всичко най-добро и на Вас!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата за тази превъзходна, вкусна и лесна рецепта!
ОтговорИзтриванеПравя баницата за N-ти път и винаги се изяжда до шушка:).
Слагам и малко масълце за повече вкус и аромат.
Не съм правила толкова хубава баница със сирене!
Изяждането до шушка е чудесен ефект от вкусната храна. А с масълце баничката ухае невероятно! Да ви е сладко :)
ИзтриванеИ аз имам въпросче - колко голяма е тавата за баницата, при тези количества на продуктите?
ОтговорИзтриванеТавата, която най-често ползвам за баница, е с диаметър от 31-32 см. Но когато е заета, се случва да правя баницата и в го-голяма, и в по-малка тава. Важно е да не съвсем малка тавата, напр. да не е с диаметър от 20 см., защото при подреждането на баницата корите трябва да стоят надиплени и въздушни, за което е необходимо прастранство.
ИзтриванеСтана невероятно вкусна! Благодаря за рецептата :)))
ОтговорИзтриванеМного се радвам за чудесния резултат, да ви е сладко!
Изтриванеmm
ОтговорИзтриванеmnogo dobre se polu4i
ОтговорИзтриванеРадвам се да го чуя :)
ИзтриванеИзчетох коментарите на един дъх! Отивам да я правя, толкова съм любопитна.....!
ОтговорИзтриванеНадявам се резултатът да ти допадне :)
ИзтриванеПреди два часа прочетох рецептата и грабнах тавата.В момента тавата отново е чиста и празна!!! Магия Slance :)
ОтговорИзтриванеЧудесна скорост - омитането и облизването на тавата е най-добрият комплимент :)
Изтриванеnapravih sashtata banica i cqloto mi semeistvo mnogo q haresaha i predi sam pravila banica no takava kato tazi ne shte q predloja na moi priqtelki
ОтговорИзтриванеМного се радвам да прочета, че баницата толкова много Ви е харесала! Да Ви е сладко!
ОтговорИзтриванеПривет и от мен,реших да направя бълг.баница и да почерпя за здравето на новородената ми внучка. До тук добре,но или съм пропуснала да прочета някъде в коментарите или не пише,но когато се слагат по две кори помежду тях слага ли се мазнина ? Благодаря
ОтговорИзтриванеЧестита внучка, Мариана, да ви е жива и здрава и много да ви радва! На всеки ред от баницата се слагат по две кори, но те не са една върху друга - намачквате и поставяте едната кора, така че да покрие само едната половина от тавата, а с намачканата (направена на вълнички) втора кора се покрива другата половина от тавата, така че не се получават два реда от кори, между които да няма никаква плънка. Върху така разположенити кори слагате от приготвената вече смес от мляко, яйца и олио. Аз не добавям допълнително олио (не мисля, че е нужно), но ако предпочитате по-мазни банички, може да сложите повече олио в сместа или да сложите тук-там между корите малки бучки масло.
ИзтриванеToва стана любимата баница на мъжа ми! Прекрасна, лесна и вкусна! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че толкова сте я харесали! Да ви е сладко :)
ИзтриванеStana tolkova hubava 4e se izgorih s neia! Koi ima vreme da ia 4aka da istiva ::))
ОтговорИзтриванеStana naistina suppppeeeerrrrrrrr...
:))) Значи наистина се е получила чудесно, щом и да поизстине малко не си изчакала - радвам се, че си така доволна от резултата :)
ИзтриванеЗдравейте!Благодаря Ви за чудесната рецепта.Баницата стана невероятна! :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря за хубавия коментар, радвам се че ти е харесала :)
Изтриванечудесна рецепта ! всички останахме с препъъъъъълнени коремчета ! :)))
ОтговорИзтриване:D :D :D И вкъщи постигаме този ефект :) Да ви е сладко!
ИзтриванеТочно такава закуска търсех, да си бъде традиционната наша баница но с нещо ново.Изглежда определено доста пухкава и издута поздравления и за идеалното изпичане, мен лично това винаги ме е затруднявала.Често седя пред печката в чудене дали е готово ястието или още мъничко....Може би всичко е до тренинг и колкото повече готвиш толкова по добър ставаш във всичко.Благодаря ви за рецептата, ще очакваме още такива ,както и някой сладък десет, а сега запретвам ръкави да я приготвям.
ОтговорИзтриванеЗа изпичането сте напълно прав/а - трябва си тренинг, напасване с особеностите на печката и всяко ястие да се сготви по няколко пъти, че да може човек лесно да установява дали е готово. Надявам се баничката да Ви хареса, а относно десертите - ще поработя по въпроса :)
Изтриванемолко не е по тази рецепта,но има ли тук рецепта за козунак,защото на мен не ми излиза?
ОтговорИзтриванеПривет, Анелия, благодаря за интереса. Тази година още не съм пекла козунаци, за да ги снимам и да кача рецепта; от миналогодишните също нямам снимки. Ще се постарая да поправя този пропуск в следващите дни :)
ИзтриванеНяма такава баница !!! Прекрасна! Благодаря ! Давай други рецепти ! :)
ОтговорИзтриванеПиша "анонимен"- за по-лесно -извинявай!
Valeri Kyorlinski
Много се радвам, че толкова ти е харесала баницата, Валери! Други рецепти за баница ползвам много рядко поради чудесния вкус на баничката по тази рецепта. Но пък в блога можеш да откриеш всякакви идейки и рецепти за куп други вкусотии.
ИзтриванеСупер!!!! Много вкусно !!!!
ОтговорИзтриванеПрекрасно е, че баничката Ви е харесала! Да Ви е сладко! :)
ИзтриванеПрисъединявам се към положителните коментари! Стоях и я гледах в продължение на няколко минути и неможех да повярвам че съм направила такава пухкава и вкусна баница! Браво и Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеСтрахотен резултат, много се радвам, че си харесала рецептата толкова много :)
ИзтриванеЗдравейте, баницата може ли да се направи с козе сирене?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, баницата може ли да се направи с козе сирене?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, баницата може ли да се направи с козе сирене?
ОтговорИзтриванеАко обичате вкуса и нямате проблем с аромата на козето сирене, няма никаква пречка да направите баницата с него. Тази рецепта съм я приготвяла в най-разнообразни варианти и винаги се получава много успешно, така че експериментирайте спокойно и мятайте козето сирене в сместа за баницата.
ИзтриванеDokato q prochetoh q metnah vav furnata-vednaga me grabna.Az po princip gi navivam korite, no sega chakam da vidq rezultata ot tvoeto predlojenie :)
ОтговорИзтриванеАз навивам твърдите кори - тип одрински и др., а също и част от домашно приготвените, но за стандартните фини кори за баница си ползвам тази рецепта. Надявам се да ви се е усладила баничката.
ИзтриванеЯвно баницата става при всички. Жена ми не може да прави баница добре. На мен ми харесва много. Накрая и казах: Аз ще направя една баница и ще видиш че фурната и другите неща не са виновни. Влязах в нета и попаднах на Вашия блог. Спазих рецептата от....... до и ето че стана много хубава баница. По време на приготвянето ме майтапеше, че много бавно пипам, как тя досега щяла да яде вече и т.н. Показах и че като намериш точната рецепта и като я спазиш се получават нещата. Желанието също е доста важно.
ОтговорИзтриванеЖеланието определно е от значение, а останалото са добра комбинация от продукти и разумно съотношение между тях. Много се радвам, че баницата от раз се е получила толкова добре!
ИзтриванеМного Ви благодаря за тази бърза и лесна рецепта. Опитах я и се получи страхотно. Аз добавих от себе си и малко спанак и направо....ями ями :)
ОтговорИзтриванеСъс спанак със сигурност се е получило страшно вкусно, чудесно доразвиване на рецептата!
ОтговорИзтриванеНамирам се в Чехия и за първи път направих баница от вашата рецепта. Излезе великолепно . Благодаря
ОтговорИзтриванеМного се радвам за чудесния резултат! Да Ви е сладко!
ИзтриванеЗдравейте! Добър външен вид и интересно подреждане!
ОтговорИзтриванеАко съм разбрал правилно две кори се слагат ЕДНА ДО ДРУГА на един ред в тава 31-32 см?!
Така ли е? Споделете, ако обичате какви кори ползвате. Мисля, че заливката е добра и за по-плътни кори.
Поздрави!
Здравейте,
ИзтриванеСъвсем правилно сте разбрали - двете кори са една до друга на един ред от тавата. Слагала съм и по 3 кори при тави с голям диаметър. Ползвам фини кори за баница, разфасовки от 350, 400 и 500 гр., през годините съм ползвала всякакви фини кори - с всички баницата става чудесно, като напоследък (защото това се предлага в кварталиня магазин) ползвам 350-грамови Тракийски кори, 400-грамови кори Бела, 500-грамовите Фамилия. Според грамажа на корите пека баницата в различни тави, правя я и в кръгли и в правоъгълни. За съжаление не съм пробвала да приготвя баницата с по-плътни кори, винаги купувам фино точени, така че не мога да споделя мнение. Ако изпробвате заливката с по-плътни кори, ще се радвам да споделите, дали се е получило добре.
Поздрави и хубав ден!
Благодаря за отговора! Сигурно ще пробвам с по-дебели кори, лека вечер и на вас!
ИзтриванеЗначи ще чакам отзиви - тази идея ми се вижда интересна :) Надявам се да се получи много вкусна баничка!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата! По-хубава баница не съм правила ;-)
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Радвам се, че толкова ви е харесала!
ИзтриванеИ ние в къщи я правим с тези продукти,също по две кори,наръсени със сместа навити на руло в квадратна тава,после се режат на парчета.Отгоре я мажем с олио или масло разтопено.Покриват се с кърпа.Стават много хубави.Но ще пробваме и по Вашият начин.
ОтговорИзтриванеИ аз често я правя в правоъгълна тава - важното е, че става доста сочна от гледна точка на пропорцията на продуктите, независимо как точно и в какъв съд се реди :)
ИзтриванеО чудо.Стана чудесна баница.Много ми хареса.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че толкова сте я харесали :)
ИзтриванеСлучайно попаднах на вашия блог и вече за втори път приготвям баницата по Ваша рецепта. Не мога да не благодаря за толкова чудесна рецепта! Не съм българка, ще разгледам и другите Ви рецепти и - благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, винаги е удоволствие да чуя, че на някого някоя рецепта му е харесала :)
ИзтриванеРецептата Ви е страхотна!...Май не съм правила толкова вкусна баница досега....Току що я хапнахме и си я записах в папка "любими рецепти".... :) Късно изчетох коментарите и Вашите отговори,следващия път ще пробвам в кръгла тавичка. Тази вечер ползвах продълговата и с по-големи размери и може би затова баницата не бухна достатъчно....Благодаря Ви!!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че толкова сте я харесали :) А колкото повече пъти правите баницата, толкова по-добре ще ви се получава - ще откриете вашите си съотношения на продукти, размер на тава и т.н. За да Ви става пухкава баницата е добре корите да са на вълнички, а при голяма тава вълничките стават малки или съвсем ги няма, а и баницата става по-ниска.
ИзтриванеЗдравейте на всички :) Да добавя и моят опит: така описаната баница я правя вечерта,тавата слагам в найлонов плик и в хладилника.Пека сутринта. Така престояли корите със заливката попиват и омекват, става леко бюрек-ефект. След като изпека заливам с разтопено масло по разрезите за вкус и аромат.
ОтговорИзтриванеНикога не съм опитвала да наложа баницата един ден предварително - винаги я нареждам за 10 минути и я мятам във фурната веднага. Благодаря, че споделихте опита си - вкусът определено ще е различен - трябва да се пробва!
ИзтриванеПолучи ми се и на мен,моя мъж за първи път да хареса баница която правя.Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че му се е усладила и сте доволни от резултата! Да ви е сладко :)
ИзтриванеНаправих баничката по Вашата рецепта. За първи път ми се получава такава вкусотия :) Благодаря за рецептата :))))
ОтговорИзтриванеТова да се чува - радвам се, че толкова сте я одобрили!
ИзтриванеСтрахотна рецепта и още по-страхотна баница се получи. Благодаря за рецептата:) Това е баницата :))
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Радвам се, че толкова ви е харесала!
ИзтриванеЗдравейте, искам да попитам дали пробвахте да направите баницата вечерта и на следващия ден да я сложите да се пече, тъй като аз смятам да я направя така и искам да разбера дали се получава. Благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, получих коментар по-горе от друг читател на блога, че е действал по този начин с баницата и се е получило много вкусно, но след като прочетох идеята, не съм приготвяла нито веднъж баница, за да експериментирам по този начин. Ако направите баницата един ден предварително, а печете на следващия ден, ще съм много благодарна да пишете дали ви е харесало по този начин - ще е полезно за всички четящи и приготвящи рецептата.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата , веднага се захващам да я направя . Това ще е новогодишната ни баница . ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
ОтговорИзтриванеНадявам се да сте харесали баничката и да сте изкарали чудесно празничната вечер :)
ИзтриванеДнес приготвих баничката по тази рецепта.Стана страхотна,децата ми много я харесаха.Благодаря за чудесната рецепта
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Радвам се, че цялото семейство я е харесало!
ИзтриванеЕвала за баницата!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)))
ИзтриванеА дали ще стане ако се пробвам да я направя по същия начин, но вита баница? :)
ОтговорИзтриванеНай-вероятно ще се получи вкусна баничка и ако я правиш вита с тези продукти, но ако нареждаш корите по описания в оригиналната рецепта начин баницата ще стане много пухкава и въздушна. Този ефект вероятно няма да постигнеш при витата баница, защото там корите не стоят "рошави", а ще се притискат едни към други и към плънката. Също ми се струва, че плънката ще дойде твърде течна, за да правиш вита баница с нея. Но ако опиташ все пак да направиш, ще се радвам да споделиш дали се е получило добре - ще бъде полезно и за мен, и за другите читатели.
ИзтриванеСмятах, че съм върха и нямам какво да науча за баница със сирене и готови кори, но Вие ме опровергахте. Хареса ми идеята за мляко и по-мързеливия вариант без навиване на кори. В моята баничка слагам една идея захар на всяка кора за баланс на вкусове така смятат капацитетите и аз го одобрявам също, опитайте. Това зависи и от солеността в сиренето. Благодаря пак.
ОтговорИзтриванеМерси за идеята, Лу, не съм пробвала да добавям захар към съставките. Непременно ще опитам :)
ИзтриванеПрекрасна е- най-хубавата рецепта за баница, която съм правила! Всички у дома я обожават! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного се радвам - и вкъщи е подобно, всички се нахвърлят върху баницата още на секундата, в която я извадя от фурната.
ИзтриванеБраво, на 42 години съм и за първи път правя баница. Използвах тази рецепта и баницата стана СТРАХОТНА.Браво!!!
ОтговорИзтриванеНикога не е късно за първи опит! Страхотно е, че баничката Ви се е усладила - още много успешни кулинарни експерименти Ви пожелавам :)
ИзтриванеЗдравейте, днес направих пухкавата баница по Вашата рецепта. Получи се страхотно.Напръсках я с малко вода но не я завих,а вместо това я обърнах на две купички да изстива така.Все още не е разрязана но по аромата се усеща.Благодаря за хубавата рецепта.Хриси
ОтговорИзтриванеПривет, Хриси, надявам се да са сте останали доволни и след като сте опитали баницата :)
ИзтриванеСтрахотна баница, изчезна за минути. Благодаря за рецептата:-)
ОтговорИзтриванеИ при нас така се получава :))
ИзтриванеZdraveite. Az za 2 pat pravq receptata i ne mi se poluchava. Otvatre e dosta vlajna i nedoizpechena. Qvno pravq neshto ne kakto trqbva a uj spazvam receptata striktno :(
ОтговорИзтриванеБаницата трябва да остане сочна и мека отвътре, но със сигурност не трябва да има вкус на недоизпечена. Ако решите да дадете още един шанс на рецептата, може да пробвате следното: щом постигнете красив кафеникаво-златист загар на баницата, да покриете тавата с алуминиевмо фолио и да печете още 10-15 минути, за да може вътрешността да се доопече. Или пък да ползвате малко по-широка тава, за да може баницата да бъде по-тънка и по-бързо и равномерно да се опече. Надявам се при следващ опит баничката да се получи вкусна и добре изпечена.
ИзтриванеСтрахотна се получи баницата! Вече 3ти път я правя и няма грешка! Благодаря! Приказна е!:)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата е влязла така ударно в семейното меню :)
ИзтриванеЗа втори път я правя :) Невероятна е :) Първи път беше изядена за 15-20 мин и не спряха да я хвалят :) Поздрави :)
ОтговорИзтриванеИ вкъщи горе-долу толкова време й трябва, за да се "изпари" напълно баничката :)) Радвам се, че и при вас се е получил същия ефект :)
ИзтриванеВчера направих баничката Ви и мога смело да кажа, че всички бяха очаровани! Рецептата е много сполучлива с малка добавка от мен на масълце по корите, защото използвах точени кори на сач, които са малко по-сухички и ефекта беше wow. Благодарности за чудесната рецепта и поздравление от мен Slance :)
ОтговорИзтриванеБети
Масълцето е добавило страхотен вкус и аромат :) Чудесна добавка, Бети :)
ИзтриванеRetseptata naistina izglejda barza i lesna, no da vi popitam ne moje li da se slaga 1 broy kori na danoto i da se prodalji po tozi na4in? Mersi predvaritelno! :-)
ОтговорИзтриванеСлагането по 2 кори на всеки ред (една до друга, не една върху друга) води до получаване на пухкава и въздушна конструкция на баницата, тъй като се задържа въздух между пластовете вълнообразно нагънати кори. Ако слагате само по 1 кора на ред, баницата най-вероятно ще стане глетава и сплескана, тъй като плънка между корите е доста течна и тежка. Конкретно при тази рецепта ви съветвам да слагате по 2 кори на ред, освен ако не правите баницата в тавичка с мното малък диаметър - напр. 20 см. - тогава може да направите баницата с по 1 кора на ред, но при толкова малък диаметър на тавата трябва да се намали дозата на корите и на всички продукти за плънката или да се ползват няколко малки тавички.
ИзтриванеЗдравейте и от мен :) Попаднах на тази рецепта преди около година - страхотна е! Имам обаче проблем с изпичането - винаги ми остава някак мокра. Не мога да разбера защо. Всичко изпълнявам, без да слагам газирана вода или пр. мляко. Ако имате предположение ще съм много благодарна! Поздрави :)
ОтговорИзтриванеТази баница трябва да остане сочна и мокра /стига да не ви остава сурова, разбира се/. Това не е баница от типа мазни банички от баничарницата, в които всичко е сухо и мазно - тя трябва да стои сочна отвъртре. Ако ви се струва твърде мокра, намалете малко киселото мляко или печете половин час под фолио на средно ниво на фурната и след това още половин час без фолиото - да се изпече до апетитен цвят и да поизсъхне отвътре.
ИзтриванеМного благодаря за чудесната рецепта. Баницата стана повече от страхотна :-)
ОтговорИзтриванеМного се радвам :)
ИзтриванеЗадължително ли е фурната да е с вентилатор?
ОтговорИзтриванеО, не, изобщо не е задължително - леля ми, от която знам рецептата, приготвя баницата по тази рецепта сигурно 30-40 години вече, като нито веднъж не я е правила във фурна с вентилатор /а нейната баница все още става по-хубава от моята/ - печете си я в нормална фурна и въобще не се притеснявайте :)
ИзтриванеНяколко пъти я правя вече, винаги става чудесна, благодаря за лесната и вкусна рецепта!!!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам на такива отзиви, да ви е сладко :)
ИзтриванеНеземна вкусотия, благодаря за рецептата. Баницата не можа да изстине - още гореща я налапаха моите хиени.
ОтговорИзтриванеБаницата винаги ми се е струвала толкова сложно и трудно нещо.
ОтговорИзтриванеБлагдарение на Вашата рецепта, вкъщи ядем баница редовно. Страхотна рецепта!
и на мен ми се получи, благодаря :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, по-вкусна баница не съм правила !!!
ОтговорИзтриванеИ аз така. Има-няма 5 минути и се навих да я направя. Сега отлежава след поръсването с вода. Отивам да правя мътеница...
ОтговорИзтриванеХиляди благодарности!По принцип не правя баница с точени кори и никога не ми се е получавала вкусна и сочна,но този път променихте мнението ми за баница с точени кори.Аз цял живот съм правила баница с печени кори(като малка ги точехме с баба и печахме на плочата на селската печка,а след време започнахме да купуваме Чипровски кори),но сега съм в чужбина и точените кори са единствения избор.Удовлетворихте силното желание на една бременна жена да хапне вкусна баница!Желая ви успех и радост :)
ОтговорИзтриванеАз отворих страницата за да видя колко време се пече и вече съм я сложила да се пече . Аз я направих с по 2 кори и ги навивам , поставям и захар.
ОтговорИзтриванеБлагодаря , следващия път ще опитам да поставям корите по Вашият начин !
Стана супер, мерси много! :) За любителите на зеленчуци може да пробвате и с нарязан спанак ;)
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта ! Преди около 2 месеца я мернах и ефекта беше - празна тава :D Обаче не знам защо реших , че щом тази рецепта се получи толкова добре , ще мога да се науча да готвя вкусни неща от интернет ... Груба грешка . Но за баничката не сбърках и май , май ще си остане моята рецепта за дълго време ! Поздрави и благодаря :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Бих искал да блгодаря за тази рецепта, която и аз направих тази сутрин като изненада за моята жена. Тя беше много учудена и приятно изненадана, защото за пръв път опитах да направя баница. Получи се наистина страхотно. Още веднъж - Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Днес съм доста въодушевена все едно, че е Коледа. Реших да изненадам съпруга си с баница. Случайно попаднах тук и стискайте палци да стане както трябва. Дори свекърва ми гледаше втренчено дали нещо ще стане от това баница /тя е с големи претенции, но... не винаги става това което експериментира, пък и аз не съм добре с готвенето/. Боже, момичета дано да се гордея със себе си. Веднага ще Ви пиш
ОтговорИзтриванеа за резултата. Желая Ви прекрасен ден и успех!!!!!!! С уважение, Силвия
Здравейте,
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за рецептата. Възнамерявам да приготвя баница за предстоящите празници.Имам един въпрос : след като първите кори се намачкат и поставят по две на дъното на тавата, следващите, които се редят върху тях, също ли са по две, намачкани и поставени до половината тава?
Страхотна рецепта, Ками! Благодаря! Направих я два пъти с кори тип "къпани" - 400 грма, 3 броя. Дного бързо и лесно и се получава много добре. Черпихме чужденци и бъгари и бяха очаровани.
ОтговорИзтриванеИ аз да се похваля,че направих баницата и да ти благодаря,Slance,за страхотната рецепта.Баницата се получи разкошна. Не вярвах,че ще успея да направя толкова вкусна баница,но благодарение на рецептата ти се получи. Да не говорим,че правя баница за втори път в живота си. Синът ми много я хареса,а той не си пада много по баниците. Мариана
ОтговорИзтриванеСамо по тази рецепта я правя.....уникална еееееее
ОтговорИзтриванеЩе я пробвам
ОтговорИзтриванеСтрахотна баница. Дори Мартин -боровин - капин с радост я хапва. Голям мерсажжжж за рецептата. Посрещнаха годината с нея!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Баницата е невероятна! Толкова вкусна! Винаги се получава! Всеки път, когато я правя, получавам комплименти! Благодаря Ви за рецептата!
ОтговорИзтриванеСтрахотна баница се получава наистина - нищо не й е в повече или по-малко :) Но тъй като скоро смених квартирата и вече фурната ми е без вентилатор,това ще доведе ли до някакви проблеми в изпичането й.
ОтговорИзтриванеТази рецепта я зная от баба ми и я правя от доста години .Винаги се получава превъзходна баница.
ОтговорИзтриванеЧудесна баница. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Колега,рецептата вече не е нова. И аз я прилагам,но винаги са ме дразнили натрошените,сухи кори отгоре след изпичането.Как не съм се сетил,че "най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка"!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята!
С поздрави,Боян-любител кулинар :))
страхотна стана по вашата рецепта.мерси много
ОтговорИзтриванестрахотна баничка стана с вашата рецепта.thanks
ОтговорИзтриванеMoje li bez soda za hlqb imam gazirana voda? Ste se polucilu pak?
ОтговорИзтриванеДа попитам може ли да се прави в плитка тава, тези които са в самите фурни?
ОтговорИзтриванеПробвах рецептата вчера и мисля, че добре се получи. На мен обаче ми е прекалено мазно с толкова олио. Следващия път ще го намаля на половина. Благодарности за рецептата!
ОтговорИзтриванеЗа първи път правя баница и макар явно да сложих по повече плънка между корите, все пак се получи много вкусна. Убеден съм, че следващия път ще ми се получи още по-добре.
ОтговорИзтриванеКачих и снимка: https://i.imgur.com/1v23nWR.jpg
Златни са ви ръцете, невероятна баница!
ОтговорИзтриванеЗлатни са ви ръцете, невероятна баница!
ОтговорИзтриванеСлучайно попаднах на вашата рецепта :) днес ще се опитам да я направя,че съм обещала на моя приятел стискайте палци :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
СТАНА ЧУДЕСНА.
ОтговорИзтриванеСтана супер! Един съвет- слагайте максимално ниско, но ако се прецакате като мен още 10-15мин я оставяте само на долно печене и спасявате положението :-) Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеBQLGARI JIVI DYVOLI PRAVYT BANITSI I NE OSTAVYT ZA DRUGI DEN.BRAVO !!!!!!!
ОтговорИзтриванеуникална баница!
ОтговорИзтриванеПравя я пореден път, и за пореден път бъркам в подреждането на корите. Няма значение, пак се изяжда с кеф. Може ли да поставите този коментар в рецептата:
ОтговорИзтриванеНа всеки ред от баницата се слагат по две кори, но те не са една върху друга - намачквате и поставяте едната кора, така че да покрие само едната половина от тавата, а с намачканата (направена на вълнички) втора кора се покрива другата половина от тавата, така че не се получават два реда от кори, между които да няма никаква плънка. Върху така разположенити кори слагате от приготвената вече смес от мляко, яйца и олио
Благодаря.
Правя я за трети път и всеки път обирам овациите. Свекър ми каза, че от години не е ял такава баница. Благодаря за прекрасната рецепта! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, за рацептата, стана разкошна баницата, Весели Новогодишни празници.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,аз съм правила от вашата баница,стана страхотна,понеже съм млад кулинар и сега искам да я правя за НГ в по-голяма тава(от фурна примерно) какви пропорции да сложа?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, цялото семейство много я харесваме🍪🍪🍪👏👏👏
ОтговорИзтриванеЗдравейте, благодаря за хубавата рецепта! Моята баница я направих с 500гр кори Фамилия и явно стана прекалено дебела, само на вентилатор не се опече. Може би трябваше още в началото да я нарежа, за да излиза влагата, но тъй като на картинката не беше нарязана реших да не го правя. Та остана си съвсем сурова вътре, а отгоре красива като за снимка. Нарязах я, обърнах я и сега я пека пак... Дано да стане. Кажете, Slance, може би трябваше в по-голяма тава да я правя, за да не стане толкова висока и съответно да не се опече добре?
ОтговорИзтриванеТоку що и аз я поставих във фурната.Малко са ми поизтрити индикаторите на копчетата на фурната та я включих да пече горе и отдолу. Корите които ползвам са на "Фамилия",сториха ми се малко плътнички та не слагах на всеки ред по 2,а по 1. надявам се да се получи добра баница.Бившата ми тъща я правеше по същата рецепта,но нарязваше баницата предварително.Преди да я сложи във фурната,наливаше малко лимонада в съдинката в която е правила сместа и заливаше с това баницата по разрезите и краищата . Ставаше превъзходно и много винце пиехме с тъста(Бог да го прости). А между другото в турлашките села на северозапада цели сватби са се правили с такава баница но с домашно сирене и свинска маз.Много ракия се е пиело при такива случаи. Бях на такава сватба преди 20-а години. Имах чувството,ч е цялото село е правило баниците ,а бяха абселютно еднакви. Е разбира се и корите бяха домашни,печени на туча на печките.незабравим момент,за незабравима баница.А рецептата си е в общи линии същата.
ОтговорИзтриванеТази рецепта е страхотна ! Не мога да повярвам, че направих такава баница:) Благодаря за рецептата и горещо я препоръчвам:) Освен , че е много вкусна, също е и много засищаща - с 3 парчета се наяждаш като бог.
ОтговорИзтриванеДнес прочетох рецептата и реших да я пробвам и аз(след толкова суперлативи,изчетени в коментарите ;) )
ОтговорИзтриванеБаницата наистина е уникална,опитвам се да спра да ям от нея,но... не става-толкова е вкусна.
Единствено незнам защо,когато я извадих от печката,спадна...Вътре във фурната си беше бухнала страхотно,но щом я извадих и покрих с кърпа...вече не беше така пухкава :(,но пък си остана страшно вкусна.
Поздрави за страхотната рецепта
Много добра рецепта! За първи път да ми се получи баница... Много съм щастлива, дори семейството ми се изуми как така този път... ��! Изглежда добре и е много вкусна.
ОтговорИзтриване