Една приятелка направи този тарт и донесе на
едно събиране да почерпи – беше уникално вкусен и едвам се удържах да не го
изям целия. Естествено взех рецептата и вече два пъти го приготвям
вкъщи. И всеки път трудно се удържам да не го изям сама още преди да съм го
сервирала :) . Приготвянето не е твърде бързо, но резултатът си струва.
Продукти:
За тестото:
125 гр. масло
200 гр. брашно
150 гр спанак – бланширан или пресен
сол
За плънката:
2 големи картофа
2 тиквички
1 голяма глава лук (или 2 малки)
3 скилидки чесън
1 голяма кофичка заквасена сметана
3 яйца
олио/зехтин
сол
риган
За украса:
домати
маково семе
стръкче зелен лук
Начин на приготвяне:
Прави се маслено тесто от маслото и брашното (щом
продуктите се смесят добре и станат на трохи, добавете 1-2 лъжици много студена
вода). Добавят се сол и нарязания на много дребно спанак – може да се замени и
с лапад, ако не разполагате със спанак. Масленото тесто се разстила във форма
за торта с падащи стени, като с част от тестото се покрива равномерно дъното на
формата, а с другата част се застила стената на формата от дъното до средата на
стената.
Картофите се сваряват в подсолена вода,
обелват се и се нарязват на кръгчета. Тиквичките се измиват и също се нарязват
на кръгчета, които се посоляват и леко се запичат на фурна в тава, застлана с
хартия за печене (аз ги пекох около 30 минути на 150 градуса, като по средата
на печенето обърнахтиквичките от другата страна – не промениха цвета си по
време на печенето).
Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се
запържват до златисто в тиган с малко олио или зехтин. В тигана при пърженето се
добавят сол и много риган. След запържването на лука и чесъна тиганът се сваля
от огъня и добавяме към запържените продукти голямата кофичка заквасена сметана
и 3 разбити яйца и разбъркваме много добре сместа. С това плънката е готова.
Тартът се сглобява по следния начин – върху тестото,
което вече е във формата за печене, се реди ред свалени картофи на кръгчета,
върху тях се нареждат леко запечените тиквички на кръгчета и всичко се залива с
плънката от яйца, сметана, лук и чесън.
Най отгоре тартът се украсява с парченца
домати – подредбата им е въпрос на фантазия. Аз съм добавила и малко нарязан зелен
лук и маково семе за цвят.
Тартът се пече на 180 градуса за поне 40
минути. След като е опечен, изчакайте поне един-два часа, преди да сваляте
стените на формата за печене. Когато тартът изстине лесно може да бъде
прехвърлен в друга чиния и да освободите и дъното на формата за печене.
Ето как изглежда целия тарт, както и едно добро решение в случай, че формата ви за печене е по-малка и ви останат излишни продукти - тарталети по същата рецепта:
Ето как изглежда целия тарт, както и едно добро решение в случай, че формата ви за печене е по-малка и ви останат излишни продукти - тарталети по същата рецепта:
Оооо, че вкусно изглежда. Дано някой ден успея да го опитам.
ОтговорИзтриванеМакар че отнема време, самото приготвяне не е трудно - пробвай да го приготвиш :) Резултатът си заслужава усилията и отделеното време :)
Изтриване