Мързелът
е велика сила. А да се правиш, че нещо правиш, е класика в жанра. Така направих
и днес – цяла вечер се мотах, уж вършейки нещо друго (като сърфиране в нета,
отваряне и затваряне на хладилника, редене на пасианс и гледане на глупав филм),
нищо не напазарувах и не приготвих за хапване, а за капак излезе, че ще идват и
гости на по питие. Хубава е тая работа с гостите и с питиетата, ама нещо трябва
и за мезе. Прерових хладилника и установих, че нямам кой знае колко
много варианти. Всъщност имах малко останала салата Снежанка и някакво свинско филе.
Което чудесно ми се връзва с рулцата по чешки, които се сервират на всяка трета
сватба като предястие. Изводът е, че явно на хората много им допадат, а и за
ресторантите не е трудно да ги приготвят, след като ги предлагат така масово на
младоженците – всяко рулце става за нула време.
Докато
ги приготвях (цяла минута и половина), си мислех как са получили името си тези
рулца. Не съм убедена, че чехите знаят за съществуването им, поне не ми е
правило впечатление някой в Чехия да е ял такива през времето, което прекарах в
Прага. Дали името не е дошло от някоя българска домакиня, използвала т.нар. “пражка”
шунка, в която също е спорно какво от Прага има. Още повече, че в България
рулцата по чешки се пълнят с руска салата. Която изобщо не е руска. Та може
историята с чешките рулца да е като с руската салата, която всъщност е от
Франция и носи името салата Оливие. Какъвто и да е произходът на името чешки
рулца, със сигурност са изключително бързо решение при неочаквани гости. Ето и
какво ви трябва за тях:
Продукти:
няколко тънки
резена шунка или свинско филе
руска
салата или салата Снежанка
маслини,
магданоз, зелена салата или каквото друго ви хрумне за украса
Начин
на приготвяне:
Тук
няма какво толкова да се пише – в единия край на всеки резен шунка поставяте по
две лъжици от предпочитаната салата и шунката се завива на руло. Украсата на
предястието е по усмотрение на приготвящия рулцата.
На
мен ми вървят чудесно с бяло вино.
Няма коментари:
Публикуване на коментар