Първият път, когато опитах ципура, беше в
един разкошен рибен ресторант в Гърция. Приготвена беше изумително, струваше ми
се, че е най-вкусната риба, която някога съм яла. След това съм яла
най-различни риби, приготвени по всевъзможни начини. Но и досега ципурата
остава един от фаворитите ми, когато стане дума за риба на скара. Днешната
ципура беше приготвена по една доста проста технология, но резултатът е много
много вкусен – със сигурност няма да съжалявате, ако опитате. Коремчетата на
рибките бяха напълнени със стръкове копър и резени лимон, които овкусиха доста
добре месото и отвътре. Ето и списъкът с необходимите продукти:
Продукти:
ципура
лимон
пресен копър
сол
черен пипер
риган
бяло вино
зехтин
Начин на приготвяне:
Почистете
вътрешността на рибите и люспите им и измийте рибите добре.
Направете
по 3-4 напречни разреза от всяка страна на рибите и ги подправете отвън и
отвътре със сол, черен пипер и малко риган.
Намажете рибите отвътре с малко зехтин,
изстискайте и малко лимон в корема на всяка риба. Напълнете корема на рибите
със няколко стръка пресен копър и парче лимон с кората.
Поставете напълнените риби в марината
от 150 мл. бяло вино и сокът на половин лимон и сложете съда с рибите в
хладилника за 30-40 минути. Ако маринатата не покрива рибите, ги обръщайте
периодично.
Преди
да изпечете ципурите на скара, ги извадете от маринатата и намажете всяка риба
от двете страни с по една лъжица зехтин.
Печете
ципурите на скара или грил тиган за около 5-7 минути на страна.
Важно е да сте изстудили бялото вино преди
рибата да стане готова за сервиране. Да ви е сладко!
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар