Събота сутрин – време за нещо вкусно. А в моя
случай беше и време да помисля какво да правя с половин килограм застоял се
вкъщи хляб. Не ми се пържеха филийки, затова се спрях на варианта хлебна баница
– тъкмо щеше и да отиде целия хляб, който не е твърде голлямо количество, че да го пържа
за двама души само. А като сложа хляба в баницата, удължавам срока му на
годност с поне 2 дни. Друг е въпросът, че баница вкъщи толкова време не се
задържа. Ако имате и вие хляб, който е престоял няколко дни и всички вкъщи го
подбутват, може да приготвите хлебната баничка, ето и рецептата:
Продукти:
500 гр. хляб
4 яйца
1 кофичка кисело мляко – 2%
200-250 гр. сирене
100 мл. сода
50 мл. прясно мляко
олио
20 гр. масло
червен пипер
шарена сол
чубрица
Начин
на приготвяне:
Приготвя се смес от четирите разбити яйца,
киселото мляко, сиренето и содата, червения пипер, чубрицата и шарената сол.
Намазнявате тавичката с олио и редите един
ред филии.
Заливате ги със малко повече от половината от
приготвената смес.
Нареждате втори ред филии в тавата.
Заливате ги с останалата плънка – аз на тази
фаза установих, че не съм разпределила твърде добре сместа и няма да ми стигне.
Затова добавих в нея малко прясно мляко –увеличих количеството смес.
Печете баницата на 180 градуса за половин
час. Може да я сложите директно в загрята фурна, но аз ползвах керамична тава,
така че не загрявах фурната предварително.
Когато баницата е почти готова, поставяте
няколко кръгчета домат върху нея и допичате за още 5 минути – точно колкото ви
трябва, за да приготвите кафето или айряна към баничката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар