По някаква много странна за мен причина
повечето хора, правейки в неделя макарони за закуска, добавят стандартните
сирене и масло и свършват дотук. С което лишават закуската от нещо толкова
вълшебно – всъщност лишават сами себе си от половината удоволствие, което биха
могли да изпитат от закуската. Обожавам запръжки, макар че се старая, когато
готвя да ги избягвам. Но не мога да си представя макароните сутрин без запръжка
с червен пипер. Когато бях малка, баба ми и дядо ми винаги приготвяха
макароните по този начин. Аз следвам неотлъчно тази традиция в последните няма
да кажа колко години. Ако не сте пробвали стандартната съботно-неделна закуска
в тази версия, задължително опитайте. Е, ако обичате макароните овкусени със
захар, то запръжката не е твърде добра идея. Но ако сте почитатели на класиката
макарони със сирене, запретвайте ръкави.
Продукти:
400 гр. макарони
100 - 150 гр. сирене
супена лъжица червен пипер
50 гр. масло или 50 мл. олио
Начин на приготвяне:
Сварете макароните според инструкциите на
опаковката.
Изцедете ги от водата и добавете натрошеното
сирене към тях.
Загрейте маслото/олиото в метален съд на
котлона до сгорещяване.
Изсипете червения пипер в средата на
танджерата с макароните – не се старайте да покриете всички макарони с него,
червеният пипер трябва да е събран на по-малка площ.
Излейте врялото масло/олио върху червения
пипер и разбъркайте добре макароните.
Насладете им се със сутрешното кафе :)
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Чудесно се получи. Не съм го чувал тоя метод за запръжка. Винаги съм слагал червения пипер в нагрятото олио, но тогава има вероятност той да се препържи. Всъщност в повечето случаи се препържва, защото няма как да се следи точната температура на нагорещеното олио.
ОтговорИзтриванеА препържения червен пипер започва да мирише на лошо и разваля цялото ястие.
Обаче да се залива пипера с олиото е много хитро и елиминира възможността от препържване.
Благодаря.
Конкретно макарони никога не съм пробвала да запържвам по друг начин освен описания в рецептата, но да - една лъжица препържен червен пипер е много вероятно да скапе вкуса на цяла тенджера с макарони. Много се радвам, че съм била полезна и сте харесали метода на запръжка. Поздрави :)
ОтговорИзтриванеТози метод нa годвене е достa добър не съм ялa мaкaрони но го нa прaвих тези мaкорини зa уникaлни :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че толкова са ти харесали макараните, да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеТова е любимият ми вариант за приготвяне! Всъщност аз само така ги приготвям от години
ИзтриванеСтрахотни станаха, аз обожавам макарони със сирене, но този вариант повече ми харесва. Благодаря.
ОтговорИзтриванеИ аз винаги съм се чудила на тези , които похапват макарони без запръжка . От малка съм свикнала така да ги ям и други много рядко признавам. Изпробвах този вариант на запръжката стана много добре. Аз обикновено запържвам олио/зехтин и добавям чаена лъжичка червен пипер, като го задържам на котлона за 1-2 сек. не повече и веднага го отделям от котлона.
ОтговорИзтриванеНагравям мазнината и в мига в който дърпам от огъня,ръся червения пипер,буквално за секунда разбърквам и веднага изливам върху..каквото ще ползвам запръжката.До навик и рутина е.И до познаване на котлона и съда в който запържваш..
ОтговорИзтриванеЗа да ви загори червения пипер в нагорещената мазнина, то това значи че сте слаби готвачКи. По абсурдна история не съм чувал. Слабо, много слабо
ОтговорИзтриванеМалеее облизах си пръстите, преди малко ги наоравих и нямам думи !!
ОтговорИзтриванеБезкрайно благодаря ! :)