Със застудяването на времето започнаха да ми
се въртят в главата куп еретични мисли за вкусни и мазни зимни манджи. Сетих се
за патицата с киселото зеле и ориз, която баба приготвяше. И за страхотната
патешка супа, която обожавах и от която хапвах поне три чинии. Баба ми едно
време правеше най-вкусната патешка супа, която някой може да си представи. Беше
прекрасно жълта и с вълшебен вкус. Много се радвам, че родителите ми успяха да
се сетят за рецептата и начина на приготвяне, за да мога и аз да опитам да сготвя
супата с вкуса, който помня от едно време. Не стана точно като на баба.
Вероятно трябва да я приготвям още 30-40 години, че да я докарам толкова
съвършена. Най-вероятно трябва да ползвам и домашна патка, а не купена от
магазина. Но при сегашната ситуация постигнах повече от чудесен резултат. След
днешното готвене патешката супа по тази рецепта ще влезе в класацията на най-любимите
ми зимни супи.
Продукти:
За супата:
600 гр. патешки маншони
2 средно големи картофа
2 моркова
1 голяма глава лук
3-4 скилидки чесън
2 шепи фиде
сол
12-15 зърна черен пипер /цели/
магданоз
целина
чубрица
За застройката:
2 жълтъка
2 равни супени лъжици брашно
¾ чаена чаша кисело мляко
За сервиране:
кисело мляко
пресен магданоз
Начин
на приготвяне:
Измийте и почистете много добре патешкото
месо /възможно е да има още перушина по него/.
Сложете маншоните да се варят в тенджера
заедно с обелените цели картофи, моркови, глава лук и скилидки чесън. Не режете
нищо от зеленчуците. Добавете в тенджерата при тях сол и зърната черен пипер.
Не добавяйте олио или друга мазнина –
патешкото е достатъчно мазно и ще си пусне мазнина.
Тъй като патешкото се сварява доста по-бавно
от пилешкото, може да използвате тенджера под налягане или да се заредите с
търпение – ще е дълго варене.
След като сте варили месото и зеленчуците за
час и половина в обикновена тенджера, извадете картофите, морковите, лука и
чесъна в една купа и ги пасирайте – може да го направите с най-обикновена вилица
– те вече са достатъчно добре сварени и се пасират много лесно. Оставете месото
да поври още около час.
Извадете маншоните от тенджерата, оставете ги
за няколко минути да изстинат и ги обезкостете. Обезкостеното месо нарежете на по-дребни
парчета.
Върнете обезкостеното месо и пасираните
зеленчуци обратно в тенджерата при патешкия бульона и изчакайте супата да
заври. Ако по време на варенето голяма част от водата се е изпарила, добавете
към бульона гореща вода, за да увеличите количеството на супата.
Добавете към врящата супа чубрицата,
магданоза и целината (в моя случай подправките бяха сухи), както и две шепи
фиде.
Докато фидето се вари, може да приготвите
застройката – трябват ви два жълтъка от яйца (ако ползвате цели яйца, има шанс застройката
да се пресече), малко брашно и малко кисело мляко.
Жълтъците, брашното и киселото мляко се разбъркват
в малка тенджера до получаване на гладка каша и тенджерата се слага на котлона.
Застройката постоянно трябва да се разбърква, за да не загори. Щом застройката
заври и се сгъсти, е време да започнете да добавяте от патешката супа към нея –
черпак по черпак, като разбърквате постоянно. След като сте сипали при
застройката 5-6 черпака от супата, може да оставите застройката да заври отново
и да я излеете в тенджерата със супата. Разбърквате добре супата със
застройката и сте готови да сервирате.
При поднасянето баба ми застройваше супата още
веднъж – този път всяка порция по отделно. Слагаше във всяка супена чиния по 2
лъжици кисело мляко и с долната част на лъжицата правеше кръгообразни движения
по дъното на чиниите – за да може млякото да стане гладко и без бучки. След
което баба пълнеше чиниите със супа, разбъркваше супата с киселото мляко,
поръсваше порциите с пресен магданоз, а аз ги сервирах на масата.
И за известно време наставаше тишина на
масата – с пълна уста не се говори :)
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Великолепна супичка! Благодаря за рецептата! Днес я приготвих, само ч есложих малко по-различни подправки: повечко млян черен пипер, риган и джоджен, в застройката с цедли яйца добавих сока от един лимон (когато в застройка с цели яйца се добави лимонов сок, те НИКОГА не се пресичат. И стана божествена вкусотия! Слагам си рецептата във фаворити, често - често ще я готвя!
ОтговорИзтриванеСтрашно се радвам, че супичката ти е харесала толкова много :) Подправките естествено са на вкус, ще пробвам и аз с риган и джоджен следващия път - сигурна съм, че ще е чудесна комбинация. И много много благодаря за трика с лимоновия сок - рядко правя варена застройка и това свойство на лимона не го знаех досега.
ОтговорИзтриванеразкошна супа.днес я приготвих по твоята рецепта.да си ми жива и здрава.много е вкусна.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за милите думи, чудесно е да прочета такъв хубав отзив за супичката :)
ИзтриванеСтрахотна стана! Аз добавих и 2 зелени чушки :)
ОтговорИзтриванеЧушките определено ще дообогатят вкуса, чудесно допълнение :) Радвам се, че супичката ви е харесала!
ИзтриванеСтрахотна стана супата! Имах домашна патица и винаги я готвим по един и същ начин и търсех нещо ново... Благодаря за прекрасната рецепта!
ОтговорИзтриванеПривет, Анна, страшно се радвам, че толкова сте харесали супата! Да Ви е сладко :)
ИзтриванеБлагодаря за чудната идея! Стана много вкусна супа а за първи път готвя с патешко. Определено си я взимам рецептата и за друг път. :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам да го чуя, и на мен ми е сред любимите рецепти за супа :)
ИзтриванеИ аз я приготвих и много ни се услади, особено в студеното време, благодаря:)
ОтговорИзтриване