Страници

понеделник, 23 септември 2013 г.

Патешко с картофи в керемида


Патешко с картофи в керемида


Пишейки рецепта за патица, не мога да се сдържа да не започна с едни виц:

Есен. По време на лов Лорд Джон стреля два пъти по дива патица, но не я улучва.
- Убих ли я? – попитал той иконома си, оправдавайки се с късогледство.
Икономът отговоря с поклон:
- Лорд Джон, благоволихте да помилвате патицата.

Патиците, които използвах за тази рецепта, явно не са имали този късмет – бях си купила един пакет патешки маншони, който търпеливо изчакваше във фризера да дойде есента, че да се превърне в чудесна патешка супа. След като сварих маншоните, за да приготвя от тях Патешка супа, установих, че малко съм се пооляла с количеството на месото. Все пак нямам казан, ползвах само тенджера, за да сваря супата. Колко много излишни думи изписах, за да кажа, че ми се намираха няколко патешки маншона, за които трябваше да намеря приложение. И поради липса на кисело зеле, реших да ги сготвя с картофки.

Продукти:

патешки маншони
картофи
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете патешкото /може да има останала перушина по него/.

Сварете маншоните за 2 часа – 2 часа и половина във вряща подсолена вода с няколко зърна черен пипер в нея.

Обелете и нарежете картофите, поръсете ги със сол и черен пипер и ги сложете в керемидите. Количеството картофи е по 200-250 гр. на маншон.

Върху картофките поставете сварените маншони.

Залейте картофите и месото с бульона от варенето на маншоните (не добавяйте допълнително мазнина – тази от бульона е достатъчна).

Поставете керемидите в студена фурна и печете около час на 180 градуса. Ако нямате керемиди, може да използвате плитък гювеч, но без капака – за да може кожата на патешкото да стане златиста и хрупкава.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.  

Патешко с картофи в керемида

Няма коментари:

Публикуване на коментар