Страници

вторник, 24 септември 2013 г.

Пиле със сметана, лук и топено сирене



Пиле със сметана, лук и топено сирене
Тази вечер нямах намерение да готвя нищо. Само че, прибирайки се след тренировка, влязох в кварталния магазин да си взема бира, а излязох с една разфасовка пилешки пържоли от бут без кожа на повече от чудесна цена. И тъй като тази чудесна цена се дължеше на изтичащия им срок на годност, нямах друг избор освен да ги приготвя веднага. Разрових се из хладилника да проверя на кои от другите продукти там им изтича годността. Намерих 400 гр. заквасена сметана, която явно още преди две седмици е трябвало да използвам и вече знаех каква ще е вечерята.

Пилето със сметана е доста калорично, чак да те хване яд за изгорените преди това със спорт калории, но пък от време на време не е голяма беля. Това беше и първата рецепта с пиле, която се научих да приготвям, когато на 18 години се изнесох от дома на родителите ми. Не че е най-подходящото нещо, което човек може да сготви в студентски общежития, но пък явно е ухаело доста силно из коридора, та винаги се намираше някое другарче, което да почука на вратата с бутилка бира или домашно винце и да сподели вечерята ни.

Продукти:

600 гр. пилешки пържоли от бут без кожа (може и пилешки гърди без кожа)
3 големи глави лук
3-4 скилидки чесън
150 мл. бяло вино
400 гр. заквасена сметана
20-40 гр. топено сирене
олио
сол
черен пипер
магданоз
целина
мащерка

Начин на приготвяне:

Пилешкото месо се измива и нарязва на жулиени или на каквито парчета желаете – важното е да не са твърде големи. Лукът се нарязва на средно дебели полумесеци, а скилидките чесън – на тънки филийки.

В тиган се загрява малко олио и се изсипват пилешките късчета, предварително подправени със сол и черен пипер. Разбъркват се периодично.

Когато пилешките късчета започнат да стават златисти, при тях се добавя нарязаният на полумесеци лук, а когато лукът си пусне част от водичката е време да се изсипят и филийките чесън в тигана. Разбърквайте редовно, за да може всичко да се пържи равномерно.

Щом лукът се позапържи и намали обема си, в тигана се налива бялото вино и се добавят магданоза, целината и мащерката. Виното се оставя да се изпари, като през това време ястието периодично се разбърква.

След като виното се е изпарило, котлонът се изключва, а в тигана се изсипват заквасената сметана и нарязаното на дребни парченца топено сирене. Ако ви се намира малка разфасовка заквасена сметана /200 гр./ – също ще ви свърши работа – калориите на вечерята ще са малко по-малко. Ястието се разбърква добре и се оставя на изключения котлон за около минута, след което се сервира.

Ако държите на гарнитура, може да помислите за бял ориз или картофено пюре, а защо не и задушени зеленчуци. Но аз не държах да гарнирам с каквото и да било – ястието е достатъчно богато като вкусове.

Може да поднесете пилето с бяло винце – гарантирано добра комбинация е.


В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
 
Пиле със сметана, лук и топено сирене

3 коментара:

  1. Страхотно стана, този сос може да се приготвя и към спагети, от целината и мащерката сосът придобива изключително италиански вкус и ще е много подходящо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не съм пробвала да комбинирам спагети с това ястие, но така апетитно и страхотно вкусно ми звучи сега, като го споменавате... Чудесна идея, със сигурност ще я пробвам! Благодаря :)

      Изтриване
  2. На мен ми стана малко кисело ястието .. Нзм може би аз сбърках някъде 😄 Другият път ще пробвам с готварска сметана , тази определено не ми допада.

    ОтговорИзтриване