Още от малка съм голям “заек” – откриех ли
моркови в хладилника, веднага ги подкарвах. Така съм и досега. Ако ми трябва
един морков за готвене, задължително беля три, два от които изяждам в хода на
готвенето. А след като вчера бях купила доста безвкусни домати, стигнах до
извода, че може би е време да пристъпя към зимното салатено меню. И започнах с една
от любимите ми салатки – тази от моркови. Вероятно всички сте яло такава салата
вкъщи или в заведение. Нетрадиционното в моя вариант е използването на зелен
лук – не съм виждала никой друг да слага в морковената салата зелен лук, но на
мен ми дообогатява вкуса и ми се вписва чудесно в общата картинка.
Продукти:
моркови
зелен лук
орехи
копър
сол
лимон
оцет
зехтин
половин литър ракия (не е съставка, а почти
задължително допълнение към салатата)
Начин на приготвяне:
Морковите се настъргват, зеления лук се
нарязва на фини кръгчета, копърът – също на ситно и всичко това се посолява и
се разбърква в купа.
Салатата се сервира на индивидуални порции, поръсени
с начукани или нарязани на едро орехи, гарнирани с резени лимон, а оцетът и
зехтинът се поднасят общо, за да може всеки да си подправи както му е вкусно.
Не пропускайте да сипете по чашите изстудена
ракия – тая салата изпива много. Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар