Страници

сряда, 2 октомври 2013 г.

Картофен гратин (огретен) по немска рецепта


Картофен гратин (огретен) по немска рецепта

За многото пъти, в който съм била в Германия – на екскурзия, на обучение, по работа, съм се убедила, че има доста неща в немската кухня, които страшно им куцат. Но също така съм си отсяла няколко страшно готини ястия, които са ме спасявали от в общи линии безвкусната месна храна. Едно от тях е картофеният гратин (Kartoffelgratin), който представлява много вкусен огретен с картофи и сметана. Прави се много лесно и е чудесен и като гарнитура към меса и риба, и като самостоятелно ястие със салата например. И с бира… все пак е немска рецепта.

Продукти:

1 килограм картофи
250 мл. готварска сметана /не ползвайте заквасена/
250 мл. прясно мляко
2-3-4 скилидки чесън
сол
черен пипер
розмарин
масло
50 гр. кашкавал

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват, измиват и нарязват на колелца с дебелина 2-3 милилитра. Поръсват се със сол, черен пипер и розмарин, ситно нарязания или счукан чесън.

В тенджера се изсипват готварската сметана и прясното мляко, разбъркват се добре, след което при тях се добавят и подправените картофи.

Тенджерата се слага на котлона и сместа от картофи, сметана и мляко се оставя да заври. След завирането картофите се варят 10 минути, като ако не разполагате с тенджера с дълбоко дъно и незалепващо покритие, ги разбърквайте постоянно, а иначе ги бъркайте често.

Намажете дъното на тавата, в която ще правите огретена, с масло – може и тук-там да пръснете малки бучки масло. Излейте сместа от картофи, мляко и сметана и сложете ястието да се запече в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за 10 минути.

Извадете ястието, поръсете с настърган кашкавал, и го върнете във фурната за още 10 минути, докато кашкавалът хване симпатичен загар.

Сервирайте ястието горещо, веднага след като го извадите фурната. Иначе останалата част от сместа от сметана и мляко ще попие в картофите, а огретенът трябва да стои сметанов и сочен при сервиране. Можете да поръсите с пресен магданоз.

И както вече написах – сервирайте картофения гратин с халба бира. Непременно. Иначе що за немска рецепта ще е това :)

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Картофен гратин (огретен) по немска рецепта

Няма коментари:

Публикуване на коментар