За многото пъти, в който съм била в Германия
– на екскурзия, на обучение, по работа, съм се убедила, че има доста неща в
немската кухня, които страшно им куцат. Но също така съм си отсяла няколко
страшно готини ястия, които са ме спасявали от в общи линии безвкусната месна
храна. Едно от тях е картофеният гратин (Kartoffelgratin), който представлява много вкусен огретен с
картофи и сметана. Прави се много лесно и е чудесен и като гарнитура към меса и
риба, и като самостоятелно ястие със салата например. И с бира… все пак е
немска рецепта.
Продукти:
1 килограм картофи
250 мл. готварска сметана /не ползвайте
заквасена/
250 мл. прясно мляко
2-3-4 скилидки чесън
сол
черен пипер
розмарин
масло
50 гр. кашкавал
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, измиват и нарязват на
колелца с дебелина 2-3 милилитра. Поръсват се със сол, черен пипер и розмарин,
ситно нарязания или счукан чесън.
В тенджера се изсипват готварската сметана и
прясното мляко, разбъркват се добре, след което при тях се добавят и
подправените картофи.
Тенджерата се слага на котлона и сместа от
картофи, сметана и мляко се оставя да заври. След завирането картофите се варят
10 минути, като ако не разполагате с тенджера с дълбоко дъно и незалепващо
покритие, ги разбърквайте постоянно, а иначе ги бъркайте често.
Намажете дъното на тавата, в която ще правите
огретена, с масло – може и тук-там да пръснете малки бучки масло. Излейте
сместа от картофи, мляко и сметана и сложете ястието да се запече в
предварително загрята на 180-200 градуса фурна за 10 минути.
Извадете ястието, поръсете с настърган
кашкавал, и го върнете във фурната за още 10 минути, докато кашкавалът хване
симпатичен загар.
Сервирайте ястието горещо, веднага след като
го извадите фурната. Иначе останалата част от сместа от сметана и мляко ще
попие в картофите, а огретенът трябва да стои сметанов и сочен при сервиране.
Можете да поръсите с пресен магданоз.
И както вече написах – сервирайте картофения
гратин с халба бира. Непременно. Иначе що за немска рецепта ще е това :)
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар