Страници

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Печено свинско с картофи на фурна

Печено свинско с картофи на фурна

Свинското с картофи е едно от ястията, за които няма грешен сезон, неподходящ момент или каквото и да били други оправдания. Вегетарианците много изпускат, като не хапват от тази толкова вкусна и класическа манджа. Да се готви свинско не е толкова лесна задача – понякога може да стане доста сухо, друг път да остане по-сурово. Но с тази рецепта свинското винаги се получава чудесно – не е нито сухо, нито жилаво, точно напротив – става крехко и вкусно. Съставките са прости, подправките – малко и съвсем основни. Вкусът обаче е превъзходен. Ето какво ви трябва:

Продукти:

1 кг. свински врат или друго парче свинско по ваш избор
1,5 кг. картофи
50 мл. олио
сол
черен пипер
червен пипер
магданоз
200 мл. бира
400 мл. вода

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на хапки (по-добре на тънки парчета, а не точно на кубчета), подправя се със сол и черен пипер и се запържва на котлона в тенджера с 50 мл. олио.

След като се запържи леко от всички страни, към месото се добавят обелените и нарязани на едри парчета картофи. Добавят се още малко сол и черен пипер в тенджерата и картофите и месото се разбъркват периодично през следващите 2-3 минути.

Запърженото свинско и картофите се прехвърлят от тенджерата в тава, наръсват се с малко червен пипер и сух магданоз и се заливат с водата и бирата.

Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до извиране на по-голямата част от течността в тавата (около час – час и малко), като по средата на печенето се разбърква.


В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Печено свинско с картофи на фурна

2 коментара:

  1. Готвя тази рецепта от години! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер е. Само трябва да се внимава със солта и черния пипер :)

    ОтговорИзтриване