Страници

петък, 25 октомври 2013 г.

Салата от айсберг, рукола и чери-домати

Салата от айсберг, рукола и чери-домати

След като голяма част от продаваните на пазара домати придобият характерния зимен “пластмасов” вкус, става време да помислим за други салати – удачен вариант са зелените. Много са свежи, чудесни са и за ракия, и като гарнитура към мръвка, рибка, запечени картофки и т.н. Но стандартната маруля с репички, зелен лук, краставичка и яйце трябва от време на време да се заменя с нещо по-нетипично за нашата кухня – внася голямо разнообразие в стандартното седмично меню. Предложението ми за тази зелена салатка е базирано на моя вкус и усет за комбиниране на храните, както и на предпочитанията на най-тесния ми кръг. Въпреки това смятам, че нетрадиционният за стандартните български възприятия вкус ще допадне и на много други хора, който са фенове на малката или голяма ракия със салата вечер. Продуктите може да закупите от всеки голям супермаркет в голям град, а в по-малките градове е въпрос на импровизация – заменяте това, което не можете да купите, с продуктите, с които разполагате.

Продукти:

салата айсберг
рукола
чери-домати
зелен лук
маслини
бейби царевички
сол
зехтин
балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Основата на салатата е айсбергът (ако не разполагате с такава салата, го заменете с маруля или друг вид зелена салата) – трябват ви по 3-4 листа на порция, като те се накъсат на парчета, а не се режат. Не мийте айсберга преди да го накъсате –само премахнете най-горното листо от салатката, което може да е мръсно, и ползвайте долните директно.

Чери-доматите се нарязват на половинки (може да ги замените с един-два домата, нарязани на парчета, в случай че не разполагате с чери-доматчета), листенцата рукола се измиват и се добавят в купата при накъсания айсберг и руколата.

Зеленият лук се нарязва по диагонал на парченца, бейби-царевичките (миниатюрни царевички, дълги по 10-тина сантиметра, много крехки, продавани в големите магазини в буркан с кисела марината) нарежете на кръгчета (може да ги замените със зърна варена царевица, но вкусът на маринованите подкиселени бейби-царевички трудно би могъл да се възпроизведе по този начин).

В купата при айсберга, руколата и чери-доматите се добавят зеленият лук, парченцата бейби-царевички и маслините. Зеленчуците се разпределят в чиниите, а при сервирането се оставя възможност на всеки сам да подправи салатата си според вкуса си със сол, зехтин и балсамов оцет.

Сервирайте салатката с ракия. Или пък с месо или риба на скара – чудесно се връзва и с тях.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар