След като голяма част от продаваните на
пазара домати придобият характерния зимен “пластмасов” вкус, става време да
помислим за други салати – удачен вариант са зелените. Много са свежи, чудесни
са и за ракия, и като гарнитура към мръвка, рибка, запечени картофки и т.н. Но
стандартната маруля с репички, зелен лук, краставичка и яйце трябва от време на
време да се заменя с нещо по-нетипично за нашата кухня – внася голямо
разнообразие в стандартното седмично меню. Предложението ми за тази зелена
салатка е базирано на моя вкус и усет за комбиниране на храните, както и на предпочитанията
на най-тесния ми кръг. Въпреки това смятам, че нетрадиционният за стандартните
български възприятия вкус ще допадне и на много други хора, който са фенове на
малката или голяма ракия със салата вечер. Продуктите може да закупите от всеки
голям супермаркет в голям град, а в по-малките градове е въпрос на импровизация
– заменяте това, което не можете да купите, с продуктите, с които разполагате.
Продукти:
салата айсберг
рукола
чери-домати
зелен лук
маслини
бейби царевички
сол
зехтин
балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Основата на салатата е айсбергът (ако не
разполагате с такава салата, го заменете с маруля или друг вид зелена салата) –
трябват ви по 3-4 листа на порция, като те се накъсат на парчета, а не се
режат. Не мийте айсберга преди да го накъсате –само премахнете най-горното
листо от салатката, което може да е мръсно, и ползвайте долните директно.
Чери-доматите се нарязват на половинки (може
да ги замените с един-два домата, нарязани на парчета, в случай че не
разполагате с чери-доматчета), листенцата рукола се измиват и се добавят в
купата при накъсания айсберг и руколата.
Зеленият лук се нарязва по диагонал на парченца,
бейби-царевичките (миниатюрни царевички, дълги по 10-тина сантиметра, много
крехки, продавани в големите магазини в буркан с кисела марината) нарежете на кръгчета
(може да ги замените със зърна варена царевица, но вкусът на маринованите
подкиселени бейби-царевички трудно би могъл да се възпроизведе по този начин).
В купата при айсберга, руколата и чери-доматите
се добавят зеленият лук, парченцата бейби-царевички и маслините. Зеленчуците се
разпределят в чиниите, а при сервирането се оставя възможност на всеки сам да подправи
салатата си според вкуса си със сол, зехтин и балсамов оцет.
Сервирайте салатката с ракия. Или пък с месо или
риба на скара – чудесно се връзва и с тях.
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар