Страници

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Сьомга на плоча

Сьомга на плоча


Отдавна не бях приготвяла рибка, а така ми се хапваше. Мисълта за чудния вкус и страхотния аромат на тъкмо свалена от скарата риба не ми даваше мира. Така че първата сьомга, която се изпречи на пътя ми, беше “уловена” и моментално занесена вкъщи, за да не се губи нито минутка повече. Ловенето на риба на найлонова торбичка е най-любимият ми риболовен метод. Аз купих филета, но спокойно може да приготвите тази рецепта и с котлети от сьомга. Истината е, че на сьомгата и само малко сол и черен пипер да и се сложи, пак ще е разкошно ястие. Но и малко допълнителни подправки не са излишни.

Продукти:

няколко филета сьомга
сол
черен пипер
магданоз
босилек
мащерка

Начин на приготвяне:

Филетата се измиват.

Поръсват се от двете страни със сол, черен пипер и сухи магданоз, босилек и мащерка.

Подправките се разнасят и втриват с пръсти добре във филетата.

Подправените рибки се оставят за половин час, докато си поемат добре подправките.

Рибките се пекат на скара-плоча или на грил-тиган за по 5-6 минути от всяка страна (или за по-кратко, ако са тънки, но моите филета бяха бая дебели).

Най-добрата гарнитура за сьомгата според мен са свежите зелени салати. В случая я сервирах със салата от айсберг, рукола и чери домати, рецептата за която може да видите тук: Салата от айсберг, рукола и чери-домати.

Бяло сухо вино е логичен избор за напитка към такава вечеря. 

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар