Страници

неделя, 10 ноември 2013 г.

Пилешки дробчета по селски в гювече


Пилешки дробчета по селски в гювече

Ако трябва да съм честна, не съм голям фен на пилешките дробчета, нито на свинския дроб, нито на никакъв дроб. Обичам сърчица и воденички от пилешките дреболии, но дробчетата избягвам да купувам. Но след като ми донесоха един пакет вкъщи нямаше как да се измъкна и трябваше да ги направя за вечеря. А най-странното е, че много ми хареса как се получиха. А това, което остана от тях, на другия ден беше още по-вкусно.

Първоначално мислех да приготвя дробчетата с масло на фурна, но ме домързя да ги чакам да се отцедят след като съм ги измила, че да ги набрашнявам и т.н. Стори ми се бая играчка. Варианта да ги пържа го изключих на практика веднага - вероятно повечето от вас са пържили дробчета и знаят колко много пръскат. А и пърженото, колкото и да е вкусно, не е твърде здравословно. Затова реших да действам по най-простия възможен начин, който изисква и минимално занимание от страна на домакинята – извадих най-малкия гювеч вкъщи (събира 2 литра, което е общо взето вместимостта на 3-4 гювечета). Изненадващо дори и аз изядох две порции от така приготвената вечеря.

Продукти:

500 гр. пилешки дробчета
3-4 глави лук
2-3 зелени чушки
2-3 червени чушки
1-2 моркова
3-4 скилидки чесън
4-5 лъжици доматено пюре
100 мл. червено вино
олио
сол
черен пипер
червен пипер
магданоз
целина
чубрица

Начин на приготвяне:

Дробчетата се измиват много добре, нарязват се на по дребни парчета (всяко дробче на по 3 или 4 части) и се оставят в гевгир да се отцедят.

През това време се почистват, измиват и нарязват зеленчуците: лукът – на дебели полумесеци, чушките – на едри парчета, морковите – на колелца, скилидките чесън – на малки парченца. Зеленчуците се разпределят по гювечетата или се изсипват в гювеча, ако готвите цялото ястие в един глинен съд.

Към нарязаните зеленчуци се добавят дробчетата.

Ястието се наръсва с подправките - сол, черен и червен пипер, чубрица, сух магданоз и целина.Добавят се олио на вкус и половин чаша вино.

Всички продукти се разбъркват добре и ястието се слага във студена фурна. Пече се на 150-160 градуса за около час.

След като ястието се е пекло около час, извадете гювеча/гювечетата от фурната, добавете към тях доматеното пюре или в моя случай – две лъжици лютеница, разбъркани добре с малко вода. След като сте изсипали доматеното пюре при дробчетата и зеленчуците, разбъркайте ястието, за да може доматите да се смесят с останалите съставки и върнете отново ястието във фурната за още половин час, като този път печете гювечетата/гювеча без капак – за да може да изври част от течността.

Сервирах гювечето с прясно изпечен царевичен хляб. И червено вино :)

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

6 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря много добра рецепта :)
      Ацки вкусно става вече дробчетата ще са само по този начин :))

      Изтриване
    2. Много се радвам, че толкова много си ги харесал :)

      Изтриване
    3. а слага ли се вода?извинявам се за въпроса но съм малко невежа в готвенето.

      Изтриване
    4. Не,вода не е необходима - зеленчуците и дробчетата си пускат, а и има течни съставки в рецептата като вино, доматенопюре, олио.

      Изтриване