Ако
трябва да съм честна, не съм голям фен на пилешките дробчета, нито на свинския
дроб, нито на никакъв дроб. Обичам сърчица и воденички от пилешките дреболии,
но дробчетата избягвам да купувам. Но след като ми донесоха един пакет вкъщи
нямаше как да се измъкна и трябваше да ги направя за вечеря. А най-странното е,
че много ми хареса как се получиха. А това, което остана от тях, на другия ден
беше още по-вкусно.
Първоначално
мислех да приготвя дробчетата с масло на фурна, но ме домързя да ги чакам да се
отцедят след като съм ги измила, че да ги набрашнявам и т.н. Стори ми се бая
играчка. Варианта да ги пържа го изключих на практика веднага - вероятно
повечето от вас са пържили дробчета и знаят колко много пръскат. А и пърженото,
колкото и да е вкусно, не е твърде здравословно. Затова реших да действам по
най-простия възможен начин, който изисква и минимално занимание от страна на
домакинята – извадих най-малкия гювеч вкъщи (събира 2 литра, което е общо взето вместимостта на 3-4
гювечета). Изненадващо дори и аз изядох две порции от така приготвената вечеря.
Продукти:
500 гр.
пилешки дробчета
3-4 глави
лук
2-3
зелени чушки
2-3
червени чушки
1-2
моркова
3-4
скилидки чесън
4-5
лъжици доматено пюре
100 мл.
червено вино
олио
сол
черен
пипер
червен
пипер
магданоз
целина
чубрица
Начин на
приготвяне:
Дробчетата
се измиват много добре, нарязват се на по дребни парчета (всяко дробче на по 3
или 4 части) и се оставят в гевгир да се отцедят.
През това
време се почистват, измиват и нарязват зеленчуците: лукът – на дебели
полумесеци, чушките – на едри парчета, морковите – на колелца, скилидките чесън
– на малки парченца. Зеленчуците се разпределят по гювечетата или се изсипват в
гювеча, ако готвите цялото ястие в един глинен съд.
Към
нарязаните зеленчуци се добавят дробчетата.
Ястието
се наръсва с подправките - сол, черен и червен пипер, чубрица, сух магданоз и
целина.Добавят се олио на вкус и половин чаша вино.
Всички
продукти се разбъркват добре и ястието се слага във студена фурна. Пече се на
150-160 градуса за около час.
След като
ястието се е пекло около час, извадете гювеча/гювечетата от фурната, добавете
към тях доматеното пюре или в моя случай – две лъжици лютеница, разбъркани
добре с малко вода. След като сте изсипали доматеното пюре при дробчетата и
зеленчуците, разбъркайте ястието, за да може доматите да се смесят с останалите
съставки и върнете отново ястието във фурната за още половин час, като този път
печете гювечетата/гювеча без капак – за да може да изври част от течността.
Сервирах
гювечето с прясно изпечен царевичен хляб. И червено вино :)
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
вкусно!!!
ОтговорИзтриванеТака си е :)
ИзтриванеБлагодаря много добра рецепта :)
ИзтриванеАцки вкусно става вече дробчетата ще са само по този начин :))
Много се радвам, че толкова много си ги харесал :)
Изтриванеа слага ли се вода?извинявам се за въпроса но съм малко невежа в готвенето.
ИзтриванеНе,вода не е необходима - зеленчуците и дробчетата си пускат, а и има течни съставки в рецептата като вино, доматенопюре, олио.
Изтриване