Страници

понеделник, 7 октомври 2013 г.

Таратор



Таратор

Напук на студа навън и на факта, че е понеделник, на мен ми е много весело, топло и лятно. А как по-добре да допълни човек лятното си настроение, освен с един таратор. Не, всъщност може и по-добре – с един таратор и едно узо. Но това с узото е друга тема.

Продукти:

250 – 300 гр. краставица
500 мл. кисело мляко – 3,6 %
500 мл. вода
чесън
сол
олио
оцет
копър
орехи

Начин на приготвяне:

Краставицата се нарязва на дребни кубчета и се слага в теджера.

Към краставицата се добавят разбитото кисело мляко (неразпечатана кофичка кисело мляко се раздрусва добре) и водата – колкото по-студена, толкова по-добре.

Подправете млякото и краставиците със сол, няколко лъжици олио, лъжица оцет.

В супата сложете 5-6 скилидки чесън – начукани добре или нарязани на много ситно, както и половин връзка нарязан на дребно копър.

При сервирането сложете на всяка порция и по лъжица нарязани/начукани орехови ядки.

Лятото е достатъчно да налеете по едно узо или мастика за допълнение към таратора, но в по-студените дни и малко прясно опечен хляб не е никак лоша комбинация. Според мен тараторът най-добре върви с топло царевично хлебче, но и днешния тъкмо изваден от фурната ръжен хляб беше чудесен вариант.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар