Страници

вторник, 12 ноември 2013 г.

Картофена крем супа с крутони

Картофена крем супа с крутони 
Идва сезонът на супичките – ура! Не се радвам на застудяването на времето, но много обичам супи, така че със сигурност виждам и положителните неща в предстоящата зима :) . Какво по-вкусно през студените месеци от една гореща супа, с която да започнете обяда си? А супите с крутони са ми особен фаворит. Което много вероятно е да се дължи на детския ми навик да си надробя хляб в супата. Вече не мога да си позволя да ям по този начин в заведение, така че супите, в които съм си надробила хлебче остават като вариант само за вкъщи, когато никой не гледа. Обаче в заведение крем-супите с крутони са много добър вариант за мен – защото се предполага да си изсипеш крутоните в супата и да си ги разбъркаш. Нищо не пречи обаче крем-супите да присъстват и в домашната кухня – малко повече играчка е приготвянето – от една страна, да се направят крутони, а от друга – да се извади пасатора от шкафа и да се пасира супата. Обаче резултатът си струва. Горещите крутончета, горещата супа, страхотните аромати, които се разнасят и от двете. Неописуемо :) .

Продукти:

За крем супата:
1 ½ кг. картофи
3-4 моркова
5-6 скилидки чесън
2 глави лук
1 л. прясно мляко
1,5 л. вода
50 мл. олио
сол
черен пипер
пресен магданоз или пресен копър – за сервиране

За крутоните:
няколко филии стар хляб
зехтин
сол
червен пипер
чубрица
чесън на прах

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и нарязват на парчета (аз ги режа на по-дребно, за да се сварят по-бързо). Морковите, лукът и чесънът се почистват и също се нарязват на дребно.

В голяма тенджера се изсипва олиото и тенджерата се поставя на котлона. Щом олиото се сгорещи, в него се запържва първо чесъна – за 10-тина секунди. След това към нето се прибавят нарязаните моркови и лук, а след още 1-2 минути и картофите.

Зеленчуците се пържат около 3-4 минути, като през това време се разбъркват.

Към зеленчуците се добавя половин литър вода, за да се спре пърженето и да се задушат съставките. Оставяте зеленчуците да поврат за около 15 минути.

След това в тенджерата се добавят още литър вода и литър прясно мляко и супата се оставя да ври омекване на зеленчуците.

Супата се пасира и се подправя със сол и черен пипер.

Докато ври супата може да приготвите крутоните – нарязват се на кубчета няколко филии стар хляб – от ръжен и от пълнозърнест хляб стават много вкусни крутони. Парченцата хляб се поставят в покрита с хартия за печене тава. Крутоните се поръсват със сол, червен пипер, чесън на прах и чубрица, заливат се с 2-3 лъжици зехтин и се разбъркват добре, за да се разпределят подправките по тях.

Пекат се в предварително загрята фурна за 10-тина минути – докато се изпари водата от тях и станат твърди.

При сервирането на супата може да я украсите освен с крутоните, също и с малко пресен копър или магданоз.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар