Идва
сезонът на супичките – ура! Не се радвам на застудяването на времето, но много
обичам супи, така че със сигурност виждам и положителните неща в предстоящата
зима :) . Какво по-вкусно през студените месеци от една гореща супа, с която да
започнете обяда си? А супите с крутони са ми особен фаворит. Което много
вероятно е да се дължи на детския ми навик да си надробя хляб в супата. Вече не
мога да си позволя да ям по този начин в заведение, така че супите, в които съм
си надробила хлебче остават като вариант само за вкъщи, когато никой не гледа.
Обаче в заведение крем-супите с крутони са много добър вариант за мен – защото
се предполага да си изсипеш крутоните в супата и да си ги разбъркаш. Нищо не
пречи обаче крем-супите да присъстват и в домашната кухня – малко повече
играчка е приготвянето – от една страна, да се направят крутони, а от друга –
да се извади пасатора от шкафа и да се пасира супата. Обаче резултатът си
струва. Горещите крутончета, горещата супа, страхотните аромати, които се
разнасят и от двете. Неописуемо :) .
Продукти:
За
крем супата:
1 ½ кг. картофи
3-4 моркова
5-6
скилидки чесън
2 глави лук
1 л. прясно мляко
1,5 л. вода
50 мл.
олио
сол
черен
пипер
пресен
магданоз или пресен копър – за сервиране
За
крутоните:
няколко
филии стар хляб
зехтин
сол
червен
пипер
чубрица
чесън на
прах
Начин на
приготвяне:
Картофите
се обелват и нарязват на парчета (аз ги режа на по-дребно, за да се сварят
по-бързо). Морковите, лукът и чесънът се почистват и също се нарязват на
дребно.
В голяма
тенджера се изсипва олиото и тенджерата се поставя на котлона. Щом олиото се
сгорещи, в него се запържва първо чесъна – за 10-тина секунди. След това към нето
се прибавят нарязаните моркови и лук, а след още 1-2 минути и картофите.
Зеленчуците
се пържат около 3-4 минути, като през това време се разбъркват.
Към
зеленчуците се добавя половин литър вода, за да се спре пърженето и да се
задушат съставките. Оставяте зеленчуците да поврат за около 15 минути.
След това
в тенджерата се добавят още литър вода и литър прясно мляко и супата се оставя
да ври омекване на зеленчуците.
Супата се
пасира и се подправя със сол и черен пипер.
Докато
ври супата може да приготвите крутоните – нарязват се на кубчета няколко филии
стар хляб – от ръжен и от пълнозърнест хляб стават много вкусни крутони.
Парченцата хляб се поставят в покрита с хартия за печене тава. Крутоните се
поръсват със сол, червен пипер, чесън на прах и чубрица, заливат се с 2-3
лъжици зехтин и се разбъркват добре, за да се разпределят подправките по тях.
Пекат се
в предварително загрята фурна за 10-тина минути – докато се изпари водата от
тях и станат твърди.
При
сервирането на супата може да я украсите освен с крутоните, също и с малко
пресен копър или магданоз.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар