Страници

вторник, 26 ноември 2013 г.

Лаврак на фурна със запечени домати

Лаврак на фурна със запечени домати

Има един лаф на риболовна тематика, който всеки път ме кара да се усмихна: “Жена изпраща мъжа си на риболов и му поръчва: Ако щуките са скъпи, купи по-добре шаран или каракуда.” Вкъщи този лаф взе, че сработи, макар че аз го бях перифразирала по следния начин: “Ако сьомгата е скъпа, купи по-добре ципура или лаврак”. Е, сдобих се с два чудесни лаврака. Така разбирам аз успешния риболов. На найлонова торбичка най-добре се лови риба – няма пропуск този метод. Обикновено приготвям лаврака на скара, по тази рецепта например става изключително вкусен: Лаврак на скара. Но в случая реших да разнообразя, като ги приготвя по друга технология. Какво се случи с рибките – бяха метнати в една тавичка, в прекрасната компания на доматки и кръгчета лук. Ако ви изглежда апетитно, ето какво ви трябва, за да си приготвите рибките по този начин:

Продукти:

2 лаврака
1 голяма глава лук
няколко домата
1 лимон
сол
черен пипер
сух босилек
зехтин
балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Рибите се почистват, измиват, намазват се със зехтин отвън и отвътре и се подправят със сол, черен пипер и босилек, а в корема на всяка риба се поставят по няколко кръгчета лимон.

Лукът се обелва и се нарязва на колелца, а доматите – на половинки, ако са по-дребни, или на дебели колелца, ако са по-едри.

Намазвате със зехтин тавата, в която ще печете рибата, подреждате лучените кръгчета в две редички в тавата и ги посолявате. Върху тях се поставят овкусените риби. Около рибите се нареждат половинките домати, които се подправят със сол, зехтин, балсамов оцет и босилек. Аз обичам кисело, а и смятам, че киселото много подхожда на рибата, така че предпочетох вместо да туширам леко киселия вкус на доматите, да го подсиля със балсамов оцет, но ако не сте фенове на киселото, може да не подправяте доматите с оцет.

Рибите се пекат за около половин час в предварително загрята на 180 градуса фурна.

При сервирането добавете към рибката и резен лимон.

И чаша вино, разбира се :) .

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Лаврак на фурна със запечени домати

Няма коментари:

Публикуване на коментар