Години
наред родителите ми приготвяха заешко месо все по една и съща рецепта – по
ловджийски в гювеч – и определено имаше защо да я повтарят, получава се чудесно
винаги. Но напоследък имат нова рецепта-фаворит при приготвянето на заешко –
заек по чирпански – отново в гювеч. Не мога да си изкривя душата – определено
бях много любопитна защо са сменили традиционната за семейството рецепта, така
че когато последно ми бяха на гости, се хванахме с мама да ми покаже какво
толкова му харесват на тоя заек по чирпански. Е, има какво да му се харесва –
стана изключително крехък и вкусен, а също така чудесно пасва на принципите на
разделното хранене, към които някои членове от семейството ми се стараят да се
придържат.
Продукти:
заек
7-8 глави лук
2 глави чесън
4-5 домата
2-3 моркова
1 лимон
¾ ч.ч олио
100 гр. маслини
1 ч.ч бяло вино
1 ½ чаена чаша вода
сол
10-тина цели зърна
черен пипер
червен пипер
чубрица
2 дафинови листенца
½ връзка магданоз
Начин на
приготвяне:
В случай че имате див заек, то трябва първо да го
изкиснете в марината от литър вода и 200 мл оцет за 24 часа. Може преди
изкисването да нарежете заека на порции. Имайте предвид, че домашните зайци и зайците,
които се продават в магазините за хранителни стоки, не се нуждаят от
предварително изкисване.
Заекът се измива и се реже на порции. Парчетата
заешко се запържват за кратко в тиган с цялата мазнина – ¾ чаша олио.
Парчетата се подреждат на дъното на глинен гювеч,
поливат се с олиото, което е останало в тигана след запържването, и се
посоляват.
Върху заешкото месо се подреждат последователно
другите съставки – първо се поставя лукът, който трябва да е нарязан на четвъртинки.
Върху лука се пръсват обелените скилидки чесън. Зеленчуците се поръсват с малко
сол, червен пипер и чубрица.
Добавят се отгоре нарязаните на полумесеци,
кръгчета или четвъртинки домати, а върху тях нарязаните на кръгчета моркови. Върху
зеленчуците се поръсва отново малко сол.
Върху така подредените зеленчуци се поставят
кръгчета лимон, нахвърлят се и маслините отгоре и следва нов ред с подправки –
зърната черен пипер, дафиновите листенца и нарязания на ситно магданоз.
Ястието се залива с бяло вино и топла вода.
Капакът на гювеча се поставя и ястието се слага в
студена фурна. Пече се на 150 градуса за около 3 часа.
Зайчето
много си отива с червено вино.
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Това е първото ястие, което готвя по твоя рецепна и не се получава. Стана отвратително и никой не го яде.
ОтговорИзтриванеВсички други рецепти (а те са почти всички) сме правили и стават номер едно! Божествено вкусно.
С този заек просто не искарахме късмет.
Много съжалявам да го чуя :( Заешкото, приготвено по този начин, е много любимо на семейството ми и вкусът му досега е допаднал на всички приятели, които са го опитали, заради което съм описала рецептата и в блога. Извинявам се, че съм ви подвела с рецептата, и благодаря, че четете и изпробвате кулинарните предложения от блога. Искрено се надявам никоя друга от рецептите да не ви разочарова по този начин.
ИзтриванеНе сте ме разочаровала. Просто така се е случило този път и поисках да споделя разочарованието си, защото се изненадах. Имаме почти еднакъв вкус за гозбите.
ИзтриванеИ отново казвам, всичко друго, което съм пробвала става разкошно. (:
Вкус другар няма. (: