Страници

събота, 30 ноември 2013 г.

Заек по чирпански


Заек по чирпански

Години наред родителите ми приготвяха заешко месо все по една и съща рецепта – по ловджийски в гювеч – и определено имаше защо да я повтарят, получава се чудесно винаги. Но напоследък имат нова рецепта-фаворит при приготвянето на заешко – заек по чирпански – отново в гювеч. Не мога да си изкривя душата – определено бях много любопитна защо са сменили традиционната за семейството рецепта, така че когато последно ми бяха на гости, се хванахме с мама да ми покаже какво толкова му харесват на тоя заек по чирпански. Е, има какво да му се харесва – стана изключително крехък и вкусен, а също така чудесно пасва на принципите на разделното хранене, към които някои членове от семейството ми се стараят да се придържат.

Продукти:

заек
7-8 глави лук
2 глави чесън
4-5 домата
2-3 моркова
1 лимон
¾ ч.ч олио
100 гр. маслини
1 ч.ч бяло вино
1 ½ чаена чаша вода
сол
10-тина цели зърна черен пипер
червен пипер
чубрица
2 дафинови листенца
½ връзка магданоз

Начин на приготвяне:

В случай че имате див заек, то трябва първо да го изкиснете в марината от литър вода и 200 мл оцет за 24 часа. Може преди изкисването да нарежете заека на порции. Имайте предвид, че домашните зайци и зайците, които се продават в магазините за хранителни стоки, не се нуждаят от предварително изкисване.

Заекът се измива и се реже на порции. Парчетата заешко се запържват за кратко в тиган с цялата мазнина – ¾ чаша олио.

Парчетата се подреждат на дъното на глинен гювеч, поливат се с олиото, което е останало в тигана след запържването, и се посоляват.

Върху заешкото месо се подреждат последователно другите съставки – първо се поставя лукът, който трябва да е нарязан на четвъртинки. Върху лука се пръсват обелените скилидки чесън. Зеленчуците се поръсват с малко сол, червен пипер и чубрица.

Добавят се отгоре нарязаните на полумесеци, кръгчета или четвъртинки домати, а върху тях нарязаните на кръгчета моркови. Върху зеленчуците се поръсва отново малко сол.

Върху така подредените зеленчуци се поставят кръгчета лимон, нахвърлят се и маслините отгоре и следва нов ред с подправки – зърната черен пипер, дафиновите листенца и нарязания на ситно магданоз.

Ястието се залива с бяло вино и топла вода.

Капакът на гювеча се поставя и ястието се слага в студена фурна. Пече се на 150 градуса за около 3 часа.

Зайчето много си отива с червено вино.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Заек по чирпански

3 коментара:

  1. Това е първото ястие, което готвя по твоя рецепна и не се получава. Стана отвратително и никой не го яде.
    Всички други рецепти (а те са почти всички) сме правили и стават номер едно! Божествено вкусно.
    С този заек просто не искарахме късмет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съжалявам да го чуя :( Заешкото, приготвено по този начин, е много любимо на семейството ми и вкусът му досега е допаднал на всички приятели, които са го опитали, заради което съм описала рецептата и в блога. Извинявам се, че съм ви подвела с рецептата, и благодаря, че четете и изпробвате кулинарните предложения от блога. Искрено се надявам никоя друга от рецептите да не ви разочарова по този начин.

      Изтриване
    2. Не сте ме разочаровала. Просто така се е случило този път и поисках да споделя разочарованието си, защото се изненадах. Имаме почти еднакъв вкус за гозбите.
      И отново казвам, всичко друго, което съм пробвала става разкошно. (:
      Вкус другар няма. (:

      Изтриване