Пилето с
картофи е сред любимите ястия на много хора. Аз не правя изключение – много го
обичам. Рецептата е проста, времето за подготовка кратко, а сочността на месото
е несравнима. За разкошните картофки, изпечени в бира, дори няма да говоря. Но
като стана дума за картофки, знаете ли каква е връзката между картофите,
цигарите и мъжете? Не знаете? Има един виц по тази тема, който много добре
обяснява тясната връзка: “Вчера за сетен път се убедих колко е вредно да
се пуши – обяснява един мъж на приятелите си. Отидох в кухнята да запаля една
цигара, а там жената се приготвя да готви пиле с картофи. И трябваше да чистя
картофи...”. А след като вече знаете за
мъжете, цигарите и картофите, е време да разберете и какви продукти ви трябват
за тази толкова вкусна рецепта.
Продукти:
пилешки бутчета
картофи
сол
черен
пипер
червен
пипер
олио
бира
Начин на
приготвяне:
Картофите
се обелват, нарязват, измиват и се слагат в тава. Наръсват се със сол и черен
пипер. Към тях се добавя малко олио и се разбъркват, за да се разпределят
подправките.
Пилешките
бутчета се измиват и се поръсват със сол, черен и червен пипер. Върху всяко
бутче се капват по няколко капки олио, след което бутчетата се разтъркват с
ръце, за да може мазнината и подправките да се разпределят навсякъде по месото.
Пилешките
бутчета се нареждат върху картофките.
В тавата
се добавят се 200-300 мл. светла бира.
Тавата се
покрива с алуминиево фолио – така месото ще стане изключително сочно, а
картофките ще са чудесно задушени.
Ястието
се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час, след което
фолиото се маха и ястието се оставя да се запече за още половин час.
При
сервирането може да поръсите всяка порция с пресен магданоз, но ястието ухае така
приятно, че след изваждането му от фурната вкъщи никой не се наема да се
занимава с подробности като украсата на порциите, както става ясно и от
снимката :)
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар