Страници

неделя, 15 декември 2013 г.

Салата от зелен боб, копър и чесън

Салата от зелен боб, копър и чесън

Част от хората свързват зеления боб основно с яхния от зелен боб и ограничават приложението му до там. Обаче има една много важна сфера, в която зеленият боб е безценен – салатите. Има салати, за които се казва, че изпиват по пет ракии. Е, и при тази салата ефектът е горе-долу такъв при мнозинството от опиталите я, но пък на мен ми е толкова безумно вкусна, че по-скоро изразът трябва да се преобърне – ракията ми изяжда пет салати, а не салатата ми изпива пет ракии. С други думи голямо ядене и пиене пада. Със сигурност не е типичната зимна салата, но в този сезон салатата дори се прави още по-лесно отколкото в сезона на зеления боб – вместо да варя пресен зелен боб използвам стерилизиран от буркан и салатата ми е готова за няма и две минути. Рецептата по-долу е за най-базовата версия на салатата – върху нея може да надградите, добавяйки малко настърган морков или пък кубчета печена чушка, но честно казано без тях може би се получава най-вкусно.

Продукти:

1 кг. пресен зелен боб или 2 буркана стерилизиран зелен боб
5-6 скилидки чесън
една връзка пресен копър
сол
олио
оцет

Начин на приготвяне:

Пресният зелен боб трябва да се свари, но без да се разварява и да се остави да изстине. Ако се използва стерилизиран, само трябва да се отцеди от водата.

Копърът се нарязва на дребно. Скилидките чесън се обелват и нарязват на фини парченца.

След като зеленият боб се е отцедил от водата, той се изсипва в купа, към него се добавят копъра и чесъна и салатата се подправя със сол, олио и оцет. Всичко се разбърква добре и се сервира с ракия. Ако сте направили достатъчно количество салата, може въобще да не се стигне до основното ястие.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

3 коментара:

  1. Нямам фейсбук,затова се включвам тук.Това ми е любимата салата,затова искам да споделя опит.Прнципно я приготвям по същия начин,с тази разлика,че счуквам чесъна,а боба заливам с кисело млякою

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен тази салатка ми е една от най-любимите /мога да си я изям, както е направена с два големи буркана боб, съвсем сама/. Ще я опитам и във варианта с кисело мляко, благодаря за идеята :)

      Изтриване