Страници

неделя, 22 декември 2013 г.

Телешки руладини с бекон в гювеч

Телешки руладини с бекон в гювеч

Телешкото, продавано в голяма част от магазините в България, много често е от по-възрастни животни, така че за да се получи вкусно ястие, при което месото да не е жилаво, трябва да се обърне специално внимание на приготвянето. Но въпреки това има доста начини, по които месото да се стане крехко, било то от младо теле или от по-възрастно животно. Днешните руладини са пример точно за такова ястие.

Като стана дума за телешко, не мога да не споделя един много любим виц по темата: Eдин успешен мениджър решил да смени рязко начина си на живот. Купил си ферма в едно затънтено село, купил си и крави от местните фермери и станал животновъд, но тъй като тази материя му била абсолютно непозната го излъгали и му продали некачествени животни, с нисък млеконадой. Веднага местните започнали да го следят, да злорадстват и да чакат пълният му провал, но за тяхно учудване, от ден на ден, продаденото от него мляко нараствало, съответно и печалбите му и скоро станал един от най-елитните фермери. Започнали да го ухажват и да се опитат да разберат тайната на успеха му. Той с готовност я споделил: Въпросът е в мотивацията и в организацията. Всяка сутрин правя оперативки с цялото стадо и им задавам един и същи въпрос: "Какво ще продаваме днес – Месо или мляко?" Останалото е инициатива на персонала.

Без повече мотане преминавам към рецептата – представените продукти са за четири порции.

Продукти:

 4 пържоли от телешки шол с дебелина около 1 сантиметър
12 парчета тънко нарязан бекон – аз използвах опаковка от 120 грама бекон слайс
1 голяма глава лук
1 стрък селъри (американска целина на стъбла), която може да купите от щандовете за пресни зеленчуци в големите магазини
2 моркова
3-4 скилидки чесън
300-400 мл. тъмна бира
1-2 лъжици дижонска горчица
олио
сол
черен пипер
червен пипер
магданоз

Начин на приготвяне:

Пържолите се начукват добре, така че да изтънеят и се подправят със сол и черен пипер. Всяка пържола се застила с по две парчета бекон и се навива на руло. Подготвеното руло се завива отвън с още  едно парче бекон.


Лукът, селърито, морковите, и чесъна се нарязват на не много едри парчета, кубчета или каквото ви хрумне – те ще бъдат така или иначе пасирани впоследствие. Нарязаните зеленчуци се изсипват в гювеча и се подправят със сол, черен и червен пипер и магданоз.

Зеленчуците се заливат с тъмната бира, към тях се добавя малко олио и супена лъжица дижонска горчица и всичко се разбърква.

Върху зеленчуците или между тях, ако гювечът ви е по-широк от моя, се поставят и руладините, така че да са максимално потопени в соса. Горната страна на руладините, която се подава над бирата, се намазва с още малко дижонска горчица.


Поставяте капака на гювеча и печете на 180 градуса около час, след което махате капака на гювеча и запичате за половин час. Ако не разполагате с подходящ гювеч, може да опечете ястието и в тава, завита с алуминиево фолио.  

След като извадите ястието от фурната, преместете руладините в чиния, а всичко друго в гювеча пасирайте – аз потопих пасатора директно в гювеча и за половин минута зеленчуковият ми сос беше готов.

Извадени руладини нарежете на парчета още докато са горещи и ги поставете в чиниите, в който ще сервирате вечерята. Залейте всяка руладина с по едно черпаче от соса. Сервирайте с гарнитура по избор – в моя случай гарнитурата е от моркови и зелен боб, приготвени на тиган. Добавете и стръкче магданоз към всяка порция и сервирайте. Овациите за домакинята са гарантирани :)

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Телешки руладини с бекон в гювеч

Няма коментари:

Публикуване на коментар