Телешкото, продавано в голяма
част от магазините в България, много често е от по-възрастни животни, така че
за да се получи вкусно ястие, при което месото да не е жилаво, трябва да се обърне
специално внимание на приготвянето. Но въпреки това има доста начини, по които
месото да се стане крехко, било то от младо теле или от по-възрастно животно. Днешните
руладини са пример точно за такова ястие.
Като стана дума за телешко, не
мога да не споделя един много любим виц по темата: Eдин успешен мениджър решил
да смени рязко начина си на живот. Купил си ферма в едно затънтено село, купил
си и крави от местните фермери и станал животновъд, но тъй като тази материя му
била абсолютно непозната го излъгали и му продали некачествени животни, с нисък
млеконадой. Веднага местните започнали да го следят, да злорадстват и да чакат
пълният му провал, но за тяхно учудване, от ден на ден, продаденото от него
мляко нараствало, съответно и печалбите му и скоро станал един от най-елитните
фермери. Започнали да го ухажват и да се опитат да разберат тайната на
успеха му. Той с готовност я споделил: Въпросът е в мотивацията и в
организацията. Всяка сутрин правя оперативки с цялото стадо и им задавам един и
същи въпрос: "Какво ще продаваме днес – Месо или мляко?" Останалото е
инициатива на персонала.
Без повече мотане преминавам към
рецептата – представените продукти са за четири порции.
Продукти:
4 пържоли от телешки шол с дебелина около 1
сантиметър
12 парчета тънко нарязан бекон –
аз използвах опаковка от 120 грама бекон слайс
1 голяма глава лук
1 стрък селъри (американска
целина на стъбла), която може да купите от щандовете за пресни зеленчуци
в големите магазини
2 моркова
3-4 скилидки чесън
300-400 мл. тъмна бира
1-2 лъжици дижонска горчица
олио
сол
черен пипер
червен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Пържолите се начукват добре, така
че да изтънеят и се подправят със сол и черен пипер. Всяка пържола се застила с
по две парчета бекон и се навива на руло. Подготвеното руло се завива отвън с
още едно парче бекон.
Лукът, селърито, морковите, и
чесъна се нарязват на не много едри парчета, кубчета или каквото ви хрумне – те
ще бъдат така или иначе пасирани впоследствие. Нарязаните зеленчуци се изсипват
в гювеча и се подправят със сол, черен и червен пипер и магданоз.
Зеленчуците се заливат с тъмната бира,
към тях се добавя малко олио и супена лъжица дижонска горчица и всичко се
разбърква.
Върху зеленчуците или между тях,
ако гювечът ви е по-широк от моя, се поставят и руладините, така че да са
максимално потопени в соса. Горната страна на руладините, която се подава над
бирата, се намазва с още малко дижонска горчица.
Поставяте капака на гювеча и
печете на 180 градуса около час, след което махате капака на гювеча и запичате
за половин час. Ако не разполагате с подходящ гювеч, може да опечете ястието и в
тава, завита с алуминиево фолио.
След като извадите ястието от
фурната, преместете руладините в чиния, а всичко друго в гювеча пасирайте – аз
потопих пасатора директно в гювеча и за половин минута зеленчуковият ми сос беше
готов.
Извадени руладини нарежете на
парчета още докато са горещи и ги поставете в чиниите, в който ще сервирате
вечерята. Залейте всяка руладина с по едно черпаче от соса. Сервирайте с
гарнитура по избор – в моя случай гарнитурата е от моркови и зелен боб,
приготвени на тиган. Добавете и стръкче магданоз към всяка порция и сервирайте.
Овациите за домакинята са гарантирани :)
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар