Страници

вторник, 24 декември 2013 г.

Питка Дядо Коледа



Питка Дядо Коледа

Коледа наближава, празничните приготовления са в разгара си, а лудницата е пълна. С трапезата за Бъдни вечер сме почти готови вкъщи, така че това е чудесен повод да си отмъкна половин час и да ви покажа питката, която направихме с мама миналата година за Коледа. Снимка на такава питка ми попадна във фейсбук малко преди миналогодишните празници и не ми остави нито минута спокойствие преди да я забъркаме. А сега рецептата е и съвсем актуална с оглед на факта, че сме в навечерието на Коледа. Ние направихме питките по рецептата, която беше изписана на пакета на брашното. Няма пречка да направите тестото по рецептата, по която най-често правите и най-много обичате питките.

Продукти:

За питката:
1 кг. брашно
2 яйца (ползват се 1 яйце и 1 белтък за питката, жълтъкът е за декорация)
1 пакетче мая
200 мл. хладка вода (газирана вода)
щипка сол
1 чаена лъжица захар
125 краве масло  
300 мл. хладко прясно мляко

За декорация:
жълтък от 1 яйце
червена сладкарска боя (ако не желаете да ползвате боя, може да експериментирате с малко лютеница или доматено пюре)
сусам
2 зрънца бахар/ 2 зрънца черен пипер

Начин на приготвяне:

Маята се натрошава в 100 мл. прясно мляко, добавя се захарта и малко брашно до получаване на рядка каша и се оставя да шупне. В дълбок съд се изсипва брашното и се прави кладенче. Добавят се солта, 1 яйце и един белтък, разтворената мая, и разтопеното, но не горещо масло, останалото мляко и хладката вода. Замесва се средно меко тесто. Тестото се покрива с кърпа и се оставя на топло място за около половин час, след което питката се оформя по следния начин:

С 2/3 от тестото се оформя основата на питката – трябва да оформите тестото под формата на капка и да разположите капката в намазнена тавичка, в която ще печете питката. Тънката част на капката ще бъде шапката на Дядо Коледа; върхът на капката се подгъва на една страна.

Другата 1/3 от тестото се отделя се накъсва на следните части: 2 малки парченца, от които се оформят топчета за очи, 1 малко по-голямо парче, което се оформя на топче за нос, две още по-големи парчета, от които се оформят детайлите на шапката на Дядо Коледа – топката на върха на шапката, както и белия ръб в основата на шапката. Едно още по-голямо парче се ползва за мустаците – това парче се разточва на правоъгълник, по средата правоъгълника се захваща с малка връзка от тесто, а краищата на правоъгълника от двете страни се нарязват с ножица или нож по дължината на правоъгълника, и всяко от прерязаните парченца се хваща в края и се завива, така че мустаците леко да се накъдрят по краищата. Всички така оформени парчета се поставят на съответните им места върху вече поставената в тавата основа на питката.

От останалото парче тесто се прави брадата на Дядо Коледа. За целта тестото се оформя като полукръг и от заоблената му страна се нарязва с ножица или нож на тънки ивици, като те стигат до около сантиметър преди основата на полукръга. Така нарязаното тесто се поставя върху вече сложената в тавата за печене капка от тесто, така че да се разположи върху долната дебела част на капката. Всяка от ивиците от брадата се хваща за върха и се завива десетина пъти, така че да се накъдри и начупи леко.

Цялата питка се намазва с предварително оставения жълтък, след което към останалия жълтък се прибавят няколко прашинки червена сладкарска боя. Жълтъкът и боята се разбъркват и с така получената смес се намазват шапката на Дядо Коледа, но без пискюла и ръба на шапката, носа и бузите на Дядо Коледа, средата на пространството между мустаците и брадата, където би трябвало да е устата.

Мустаците и брадата на Дядо Коледа се посипват със сусам.

Така приготвената питка се оставя на топло да втаса.

Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за около час. Весела Коледа на всички!

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Питка Дядо Коледа

Няма коментари:

Публикуване на коментар