Коледа наближава, празничните
приготовления са в разгара си, а лудницата
е пълна. С трапезата за Бъдни вечер сме почти готови вкъщи, така че това е
чудесен повод да си отмъкна половин час и да ви покажа питката, която
направихме с мама миналата година за Коледа. Снимка на такава питка ми попадна
във фейсбук малко преди миналогодишните празници и не ми остави нито минута
спокойствие преди да я забъркаме. А сега рецептата е и съвсем актуална с оглед на
факта, че сме в навечерието на Коледа. Ние направихме
питките по рецептата, която беше изписана на пакета на брашното. Няма пречка да
направите тестото по рецептата, по която най-често правите и най-много обичате
питките.
Продукти:
За питката:
1 кг. брашно
2 яйца (ползват се 1 яйце и 1 белтък за
питката, жълтъкът е за декорация)
1 пакетче мая
200 мл. хладка вода (газирана вода)
щипка сол
1 чаена лъжица захар
125 краве масло
300 мл. хладко прясно мляко
За декорация:
жълтък от 1 яйце
червена сладкарска боя (ако не желаете да ползвате боя,
може да експериментирате с малко лютеница или доматено пюре)
сусам
2 зрънца бахар/ 2 зрънца черен
пипер
Начин на приготвяне:
Маята се натрошава в 100 мл.
прясно мляко, добавя се захарта и малко брашно до получаване на рядка каша и се
оставя да шупне. В дълбок съд се изсипва брашното и се прави кладенче. Добавят
се солта, 1 яйце и един белтък, разтворената мая, и разтопеното, но не горещо
масло, останалото мляко и хладката вода. Замесва се средно меко тесто. Тестото се
покрива с кърпа и се оставя на топло място за около половин час, след което
питката се оформя по следния начин:
С 2/3 от тестото се оформя
основата на питката – трябва да оформите тестото под формата на капка и да
разположите капката в намазнена тавичка, в която ще печете питката. Тънката
част на капката ще бъде шапката на Дядо Коледа; върхът на капката се подгъва на
една страна.
Другата 1/3 от тестото се отделя
се накъсва на следните части: 2 малки парченца, от които се оформят топчета за
очи, 1 малко по-голямо парче, което се оформя на топче за нос, две още по-големи
парчета, от които се оформят детайлите на шапката на Дядо Коледа – топката на
върха на шапката, както и белия ръб в основата на шапката. Едно още по-голямо
парче се ползва за мустаците – това парче се разточва на правоъгълник, по средата
правоъгълника се захваща с малка връзка от тесто, а краищата на правоъгълника
от двете страни се нарязват с ножица или нож по дължината на правоъгълника, и
всяко от прерязаните парченца се хваща в края и се завива, така че мустаците леко
да се накъдрят по краищата. Всички така оформени парчета се поставят на
съответните им места върху вече поставената в тавата основа на питката.
От останалото парче тесто се прави
брадата на Дядо Коледа. За целта тестото се оформя като полукръг и
от заоблената му страна се нарязва с ножица или нож на тънки ивици, като те
стигат до около сантиметър преди основата на полукръга. Така нарязаното тесто
се поставя върху вече сложената в тавата за печене капка от тесто, така че да
се разположи върху долната дебела част на капката. Всяка от ивиците от брадата
се хваща за върха и се завива десетина пъти, така че да се накъдри и начупи
леко.
Цялата питка се намазва с предварително
оставения жълтък, след което към останалия жълтък се прибавят няколко прашинки
червена сладкарска боя. Жълтъкът и боята се разбъркват и с така получената смес се
намазват шапката на Дядо Коледа, но без пискюла и ръба на шапката, носа и
бузите на Дядо Коледа, средата на пространството между мустаците и брадата,
където би трябвало да е устата.
Мустаците и брадата на Дядо
Коледа се посипват със сусам.
Така приготвената питка се оставя
на топло да втаса.
Пече се в предварително загрята
на 190 градуса фурна за около час. Весела Коледа на всички!
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар