Страници

петък, 10 януари 2014 г.

Супа топчета


Супа топчета

Един мъж седнал да обядва в един ресторант и си поръчал супа топчета. Донесли му супата. След малко повикал сервитьора и го попитал:
-Извинете, аз си поръчах супа топчета, а вътре няма нито едно топче.
Сервитьорът му отговорил:
-Ти като си купиш вафла Чайка, да не би в нея да има чайки, а?!

След този виц трябва да спомена, че скромният брой на топчетата в чинията на снимката се дължи на факта, че това е последната останала супичка и явно при предните сипвания сме били далеч по-нескромни :) А успях да снимам само последната порция поради причината, че огромното количество приготвена супа топчета изчезна от тенджерата със скоростта на светлината. Което пък, откъдето и да се погледне, си е комплимент за готвача и за рецептата. Ако супата топчета е сред любимите ви супени изкушения, предлагам да изпробвате и рецептата по-долу – гарантирам, че няма да останете разочаровани.

Продукти:

400 гр. картофи
1 голяма глава лук
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 моркова
500 гр. кайма /свинска, телешка или смес/
3-4 лъжици брашно
2 шепи фиде
олио
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
магданоз
целина
1 яйце
половин кофичка кисело мляко
1 супена лъжица лимонов сок

Начин на приготвяне:

Лукът, чушките, морковите се нарязва на ситно, картофите – на кубчета.

В тенджера се налива вода и се оставя да заври на котлона, след което във врящата вода се изсипват нарязаните зеленчуци. Прибавят се олио и подправките – сол, черен и червен пипер, магданоз, целина, чубрица.

Каймата се овкусява със сол, черен и червен пипер, чубрица и магданоз и от омесената кайма се оформят малки топчета, които се овалват в брашно. Топчетата се пускат едно по едно във врящата супа в тенджерата.

Щом всички продукти се сварят, се прибавят две шепи фиде към супата и се оставя да поври още 5- 10 минути.

Изключете котлона, като оставите тенджерата върху него, и пригответе застройката. Необходима ви е купа или тенджера, в която да разбиете 1 яйце и половин кофичка кисело мляко, малко черен пипер и 1 супена лъжица лимонов сок.

Започнете да наливате бульон от горещата супа на съвсем тънка струйка в купата със застройката, като много енергично разбърквате застройката. Добавете 5-6 черпака от супата по този начин, като непрестанно разбърквате сместа в купата със застройката. След това трябва сместа от купата със застройката да се прелее обратно в тенджерата със супата. Тук също преливайте бавно, на тънка струйка, като постоянно разбърквате супата.

Сервирайте всяка порция поръсена с накълцан пресен магданоз.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар