Страници

понеделник, 13 януари 2014 г.

Свинска кавърма с чушки, домати и лук


Свинска кавърма с чушки, домати и лук

При кавърмата с пълна сила важи принципът, че колкото готвачи, толкова и рецепти. Важното е да се получи страхотният резултат – една уникално вкусна българска гозба. Най-вкусната кавърма съм яла преди години в една кръчма в Благоевград – не помня как се казваше заведението, нито къде точно се намираше, но това което ми поднесоха беше невероятно. Когато вкъщи приготвям кавърма, се сещам за това заведение и за страхотното им ястие и по памет приготвям своята версия на гозбата, опитвайки се да я направя максимално близка като вкус до кавърмата от спомените ми. И обикновено успявам да се приближа много до резултата, който търся.

Продукти:

1 кг. свински врат без кост /може и свинска плешка или свински бут, но с врат става по-вкусно/
3-4скилидки чесън
2-3 зелени чушки
2-3 червени чушки
400-500 гр. лук
400 гр. консерва нарязани домати
олио
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
магданоз
целина

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на сравнително малки парчета (максимално 3 сантиметра на дължина) – всяко парченце да е удобно да се лапне на една хапка. Скилидките чесън се режат на тънки филийки, чушките – на лентички, лукът – на полумесеци.

В тенджера (най-добре такава с незалепващо покритие) се загрява олио. След като олиото се сгорещи, в тенджерата се изсипва нарязаното на парчета месо, малко сол и черен пипер, всичко се разбърква и тенджерата се захлупва с капак.

Месото се запържва под капак, като периодично се разбърква. Когато се запържи от всички страни и парченцата почнат да придобиват златист нюанс, в тенджерата се добавят нарязаните на тънки филийки чесънчета, а минута по-късно и чушките и лука. Зеленчуците и месото се разбъркват добре и се оставят да се задушат под капак, като се разбъркват от време на време.

Щом зеленчуците омекнат, се добавят червен пипер, чубрица, магданоз и целина и в тенджерата се изсипва доматената консерва. Всичко се разбърква добре, котлонът се намалява малко и ястието се готви, докато водата от доматите се изпари и гозбата остане на мазнина.

Преди сервиране всяка порция се поръсва с малко пресен магданоз и за готвачът идва най-сладкият момент – двойно сладък – веднъж заради страхотния вкус на ястието и втори път поради многото похвали от сътрапезниците.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

7 коментара:

  1. Супер рецепта, моите поздравления <3 Днес я пробвах иииии единственото нещо, което си позволих да променя е това, че добавих лют пипер и я направих пикантна. Страхотна рецепта !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С лютото е станало още по-добре, пикантната нотка много отваря апетита :)

      Изтриване
  2. Ще я пробвам , вярвам в рецептата !

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна е!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз получих свойте похвали 😊 Страхотна рецепта ❤️

    ОтговорИзтриване
  5. Oтдовно не беше ми се получавало толкава вкусно!Поздравления.

    ОтговорИзтриване