Страници

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Ориз с домати, грах и маслини на фурна

Ориз с домати, грах и маслини на фурна


Оризът в наши дни присъства във всичко – от бебешки храни до бира. Затова и се изненадах, когато установих, че нямам нито една рецепта с ориз в блога си. Това си е доста странно, предвид колко обичам пиле с ориз, воденички с ориз, ризото, пълнени зеленчуци с кайма и ориз, сърми и куп други манджи с ориз. Бързам да поправя този пропуск с една от най-любимите ми рецепти за постен ориз. Обикновено го правя на фурна, защото обичам запечения горен пласт на това чудесно вегетарианско ястие. Но няма пречка да се приготви в тенджера или дълбок тиган и да не се цапат няколко съда.

Продукти:

1 паничка ориз
3 панички вода
1 голяма глава лук
1 морков
100 гр. грах (замразен или от консерва)
50 гр. маслини
400 гр. консерва нарязани домати със сос
100 мл. олио
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

В сгорещено олио се запържват нарязаният на ситно лук и нарязаният на дребно или настърган морков. Когато лукът започне да променя цвета си, в тенджерата или тигана се добавя измитият ориз. Оризът се разбърква периодично, докато се остъкли. След това при ориза се изсипват 3-те панички гореща вода и се добавят сол и черен пипер на вкус.

Щом оризът набъбне и поеме по голямата част от водата, към него се изсипват замразения грах, маслините и нарязаните домати (ако ползвате грах от консерва вместо замразен грах, имайте предвид, че той е вече сварен и е доста мек, така че е добре да се сложи на максимално късен етап от приготвянето на ястието – или непосредствено преди да пресипете ориза в тава и да го метнете във фурната, или 1-2 минути преди да свалите ястието от огъня, ако приготвяте ориза само на котлона).

Разбърквайте ориза с граха, доматите и маслините и ако ще го запичате на фурна, сега е идеалният момент да го пресипете в тава и да го метнете в предварително сгорещена на 180 градуса фурна, докато оризът не попие останалата част от водата и доматения сок от консервата. Ако мятането на ориза във фурната ви се струва излишно усилие, го оставете на котлона, докато поеме останалата част от течността.

Важно при приготвянето на ориз е да не се изкушавате да го разбърквате често, защото ще се слепи. След като изсипете водата при него, го оставете да си къкри спокойно, и единственото ви разбъркване нека да е, когато добавите граха, маслините и доматите.

Най-лошото на този постен ориз е, че толкова много го харесваме вкъщи, че цялата тава свършва само за една вечер. Което едва ли е много добре за фигурите ни. Но все се успокоявам с факта, че и китайците, и японците ядат много ориз, а а хората от тези нации нивата са традиционно доста слаби – значи не е проблемът в ориза :) .

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Ориз с домати, грах и маслини на фурна

Няма коментари:

Публикуване на коментар