Оризът в
наши дни присъства във всичко – от бебешки храни до бира. Затова и се
изненадах, когато установих, че нямам нито една рецепта с ориз в блога си. Това си
е доста странно, предвид колко обичам пиле с ориз, воденички с ориз,
ризото, пълнени зеленчуци с кайма и ориз, сърми и куп други манджи с ориз.
Бързам да поправя този пропуск с една от най-любимите ми рецепти за постен
ориз. Обикновено го правя на фурна, защото обичам запечения горен пласт на това
чудесно вегетарианско ястие. Но няма пречка да се приготви в тенджера или дълбок
тиган и да не се цапат няколко съда.
Продукти:
1 паничка
ориз
3 панички
вода
1 голяма
глава лук
1 морков
100 гр.
грах (замразен или от консерва)
50 гр.
маслини
400 гр.
консерва нарязани домати със сос
100 мл. олио
сол
черен
пипер
Начин на
приготвяне:
В
сгорещено олио се запържват нарязаният на ситно лук и нарязаният на дребно или
настърган морков. Когато лукът започне да променя цвета си, в тенджерата или
тигана се добавя измитият ориз. Оризът се разбърква периодично, докато се
остъкли. След това при ориза се изсипват 3-те панички гореща вода и се добавят
сол и черен пипер на вкус.
Щом
оризът набъбне и поеме по голямата част от водата, към него се изсипват
замразения грах, маслините и нарязаните домати (ако ползвате грах от консерва
вместо замразен грах, имайте предвид, че той е вече сварен и е доста мек, така
че е добре да се сложи на максимално късен етап от приготвянето на ястието –
или непосредствено преди да пресипете ориза в тава и да го метнете във фурната,
или 1-2 минути преди да свалите ястието от огъня, ако приготвяте ориза само на
котлона).
Разбърквайте
ориза с граха, доматите и маслините и ако ще го запичате на фурна, сега е
идеалният момент да го пресипете в тава и да го метнете в предварително
сгорещена на 180 градуса фурна, докато оризът не попие останалата част от
водата и доматения сок от консервата. Ако мятането на ориза във фурната ви се
струва излишно усилие, го оставете на котлона, докато поеме останалата част от
течността.
Важно при
приготвянето на ориз е да не се изкушавате да го разбърквате често, защото ще
се слепи. След като изсипете водата при него, го оставете да си къкри спокойно,
и единственото ви разбъркване нека да е, когато добавите граха, маслините и
доматите.
Най-лошото
на този постен ориз е, че толкова много го харесваме вкъщи, че цялата тава
свършва само за една вечер. Което едва ли е много добре за фигурите ни. Но все
се успокоявам с факта, че и китайците, и японците ядат много ориз, а а хората от тези
нации нивата са традиционно доста слаби – значи не е проблемът в ориза :) .
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар