Страници

четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Запеканка от броколи, сирена, бекон и сметана



Запеканка от броколи, сирена, бекон и сметана

Вероятно всички сме гледали много филми, където децата едва ли не са насилвани от родители и гувернантки да ядат броколи, а хлапетата се мусят така, все едно това е най-гадното ядене, което може да им се поднесе. Аз доста години живеех с тази идея – когато бях малка, за мое “щастие” родителите ми никога не са купували броколи. Не съм убедена, дали изобщо имаше откъде да купят. Но с годините изборът на храни в България стана много по-широк и можем да си опитаме нетрадиционни за нас храни като броколи например. В момента нежеланието на децата от филмите да ядат броколи го отдавам основно на възможността броколите да са били лошо приготвени или не добре овкусени (може би и ярко зеления цвят е допринасял за лошото отношение на хлапетата – изглеждало им е твърде здравословно). Но запечени със сиренца, сметана и бекон – не мисля, че някой с лека ръка би отхвърлил такива броколи. Продуктите по-долу са за две порции.

Продукти:

600 гр. замразени броколи
100 гр. топено сирене
200 гр. готварска сметана, животинска – не от течната сметана, която е с консистенцияя като прясно мляко, а от тази, която стои като сравнително гъст крем
50-60 гр. бекон
100 гр. сирене гауда или български кашкавал
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Броколите се изсипват във вряща вода за 5-6 минути, след което се изваждат, отцеждат се от водата и се изсипват в съдовете, в които ще ги изпечете – в моя случай глинени керемиди. Зеленчуците се поръсват със сол и черен пипер.

Към броколите се добавя топеното сирене, нарязано на парчета, нарязания на тънки ивици бекон и сметаната. Последно върху продуктите се настъргва гауда или кашкавал.

Запеканките се слагат в студена фурна (което е важно, ако ползвате глинени или керамични формички – в противен случай може и в гореща).

Сервирайте запеканките с чаша хубаво бяло вино или халба бира. Злоядите деца е много вероятно също да ги одобрят – е, при децата пропуснете чашата вино/бира.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

2 коментара:

  1. Изглежда добре ще се пробва.Нямаш ли някоя дяволия за печен бекон?
    Желая ти весело посрещане на новата година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще посветя цяла рецепта на печения бекон скоро :) Надявам се и ти да си посрещнал страхотно новата година!

      Изтриване