Вероятно
всички сме гледали много филми, където децата едва ли не са насилвани от
родители и гувернантки да ядат броколи, а хлапетата се мусят така, все едно
това е най-гадното ядене, което може да им се поднесе. Аз доста години живеех с
тази идея – когато бях малка, за мое “щастие” родителите ми никога не са купували
броколи. Не съм убедена, дали изобщо имаше откъде да купят. Но с годините
изборът на храни в България стана много по-широк и можем да си опитаме
нетрадиционни за нас храни като броколи например. В момента нежеланието на
децата от филмите да ядат броколи го отдавам основно на възможността броколите
да са били лошо приготвени или не добре овкусени (може би и ярко зеления цвят е
допринасял за лошото отношение на хлапетата – изглеждало им е твърде
здравословно). Но запечени със сиренца, сметана и бекон – не мисля, че някой с
лека ръка би отхвърлил такива броколи. Продуктите по-долу са за две порции.
Продукти:
600 гр.
замразени броколи
100 гр.
топено сирене
200 гр.
готварска сметана, животинска – не от течната сметана, която е с консистенцияя
като прясно мляко, а от тази, която стои като сравнително гъст крем
50-60 гр.
бекон
100 гр.
сирене гауда или български кашкавал
сол
черен
пипер
Начин на
приготвяне:
Броколите
се изсипват във вряща вода за 5-6 минути, след което се изваждат, отцеждат се
от водата и се изсипват в съдовете, в които ще ги изпечете – в моя случай
глинени керемиди. Зеленчуците се поръсват със сол и черен пипер.
Към
броколите се добавя топеното сирене, нарязано на парчета, нарязания на тънки
ивици бекон и сметаната. Последно върху продуктите се настъргва гауда или
кашкавал.
Запеканките
се слагат в студена фурна (което е важно, ако ползвате глинени или керамични
формички – в противен случай може и в гореща).
Сервирайте
запеканките с чаша хубаво бяло вино или халба бира. Злоядите деца е много вероятно
също да ги одобрят – е, при децата пропуснете чашата вино/бира.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Изглежда добре ще се пробва.Нямаш ли някоя дяволия за печен бекон?
ОтговорИзтриванеЖелая ти весело посрещане на новата година.
Ще посветя цяла рецепта на печения бекон скоро :) Надявам се и ти да си посрещнал страхотно новата година!
Изтриване