Напоследък
съм подвластна на зеленото - не мога да се наситя на всичките чудни зеленчуци с
този цвят. Слагам по нещо зелено в почти всичко, което приготвям. Спанак може
да откриете и в рецептата за мъфини по-долу – няма отърване от зеленото. Уж
станаха 18 броя, а свършиха за нула време. Ехх, ако другите не ядяха спанак,
колко много мъфини щяха да останат за мен. Има един виц на спаначена тематика:
“Майката към детето:
-Защо не ядеш, нали каза, че си гладен като вълк?
-Ти да си виждала вълк да яде спанак?”
Та думата
ми беше, че не само Попай морякът би се нахвърлил на тези спаначени мъфини, а
много вероятно дори и злоядите деца да го направят.
Продукти:
3 яйца
1 чаена
чаша кисело мляко
¼ чаена
чаша готварска сметана или прясно мляко
1 чаена
лъжичка хлебна сода
1 чаена
чаша нарязан на ситно пресен спанак
1 чаена
чаша натрошено сирене
магданоз
половин
чаена чаша олио
2 чаени
чаши брашно
Начин
на приготвяне:
Яйцата
се разбиват в голяма купа. Към тях се добавят киселото мляко и хлебната сода и
сместа отново се разбърква добре. Прибавят се малко течна готварска сметана (или
прясно мляко) и олио.
В
купата със сместа се изсипва 1 чаена чаша измит и ситно нарязан спанак – отстранете
дръжките от спанака преди да го режете, ползвайте само листата му за тази
рецепта. Добавя се малко магданоз. Всичко се разбърква до получаване на
хомогенна смес.
Към
сместа се прибавя брашното и се разбърква, колкото да се смеси с останалите
съставки – не прекалявайте с бъркането.
Последно
в купата се изсипва една чаена чаша натрошеното сирене и се размесва с тестото.
Сместа
се разпределя във формите за мъфини, като всяко гнездо се пълни на максимум ¾
от обема си. При моя обем на формичките за мъфини тази смес ми стига за 18
мъфина.
Мъфините
се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна около половин час (докато
клечката за зъби излезе суха от мъфина).
Резултатът
се консумира с бира, а в случай че ги приготвите за закуска – може и с кафе.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар