Само
няколко дни ни делят от един от любимите ми празници – Трифон Зарезан. Освен че
е празникът на виното, е и именният ден на баща ми. Вкъщи започнахме да се
черпим по този повод няколко дни предварително (защото няма да е особено
красиво да кажа, че започнахме да се черпим за Трифон Зарезан няколко години
предварително). Така или иначе днешното ми предложение е една много характерна
напитка за региона на Испания и Португалия, която се сервира обикновено в
жегата за разхлаждане. Но не виждам никаква пречка, в случай че празнувате
Трифон Зарезан с компания приятели, да ги изненадате приятно с купа сангрия –
кана е малко :).
Сангрията
е много приятен коктейл, в чиято основа стоят виното (в повечето случаи
червено, по-рядко бяло), нарязаните плодове – цитруси и други, нещо сладко –
захар, мед или пък сок от портокал, малко бренди (може и друг алкохол – напр. ром или
шампанско) и малко газирана вода, която обаче не е задължителна съставка.
Рецептите са толкова многобройни, че няма как да се обобщят в една публикация.
Тук ще опиша само основните принципи за комбиниране на продуктите и направата
на сангрията и ще дам моята вариация на рецептата, изготвена в зависимост от
наличните вкъщи съставки.
Продукти:
750 мл.
вино
50 мл.
бренди (един от видовете бренди е конякът, може да ползвате какъвто коняк имате
под ръка)
300 мл.
сок от портокал
1
портокал
1 лимон
1 ябълка
100-200
мл. газирана вода (ако не обичате газирани коктейли, я пропуснете – испанците
много често пият виното с газирана вода, така че за тях тази съставка е
сравнително типична)
лед
Начин на
приготвяне:
Приготовлението
на сангрията обичайно започва няколко часа (може и цяло денонощие) преди
времето за сервирането й.
Плодовете
се измиват и се нарязват. Преди да кажа как се режат плодовете, нека да обясня
какви може да са те – най-често за сангрия се ползват портокали, лимони, лайм,
праскови, ябълки, круши, ананас, грозде, ягоди, киви, пъпеш, горски плодове и
манго. Има два варианта за рязане – единият е всички плодове да се нарежат на
дребни кубчета, а другият е цитрусите да са на кръгчета или полумесеци ,
ябълките и крушите на големи и тънки резени. Аз предпочитам вторият вариант –
на по-едри парчета – по-удобни са за хапване.
След като
плодовете се нарежат, те се поставят в голяма купа и се заливат с виното,
брендито и портокаловия сок. Сместа се слага в хладилника за няколко часа, за да
се изстуди и за да може ароматите и вкусовете на всички съставки да се смесят
добре. Вместо портокалов сок може да използвате друга съставка, която да
подслади сместа – например захар или мед.
Говорейки
за сангрия, често споменавам Испания – вероятно защото вече доста години уча
испански и посещавам от време на време държавата, но всъщност сангрията е
по-скоро португалско питие, въпреки че се консумира изключително активно в
Испания, а и в много други испаноговорящи страни. Понякога испанците слагат и малко
индийско орехче в сангрията. В Португалия пък може да ви сервират питието с малко канела.
Ако не
използвате портокалов сок за подслаждане на питието, а например ползвате захар,
може да разтопите в съд на котлона няколко лъжици захар с няколко лъжици вода и след като
захарта се разтвори във водата, изключвате котлона и добавете 50 мл. от виното
и 50 мл. бренди в сместа. Щом изстине, добавете захарната смес в купата при
плодовете и другата част от виното. Вместо да ползвате комбинация от портокалов
сок и газирана вода за направата на сангрия, може да пробвате директно с
напитка от типа на фанта или миринда – хем са сладки, хем са газирани (макар че
пиенето на кола, фанта и другите сладки газирани напитки за мен е изключително
вредно, поради факта, че те съдържат почти само захари и всякакви вредни
оцветители, подсладители и консерванти). Но в крайна сметка това е въпрос на
личен избор на всеки.
Трябва да
имате предвид, че ако слагате газирана съставка в сангрията – например газирана
вода или газирано сладко безалкохолно, трябва да ги добавите непосредствено
преди сервиране на напитката заедно с леда, а не да ги изсипвате при останалите
съставки няколко часа предварително.
Обичайно
по тапас баровете в Испания (тапас е събирателна дума за малките мезенца, които
испанците си боцкат, докато пият вино или бира в бара) сервират сангрията в
голяма кана, доста често с лъжица с дълга дръжка в нея, за да може клиентите да си
сипват и от плодовете.
Обичайно
след две кани сангрия, като се вземе предвид жегата в Испания, си тръгваш
трудно от бара. Но в крайна сметка човек трябва да се наслади качествено на
всичко прекрасно. А сангрията е достатъчно свежо и вкусно питие и не бива да се
пропуска. Ако го приготвите за Трифон Зарезан, макар да сме в средата на
февруари, ще почувствате свежото купонджийско настроение, така характерно за
летните нощи в Испания и Португалия. Да ви е сладко и наздраве!
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Никъде не виждам с какво се консумира като храна.
ОтговорИзтриване